Tiede paljastaa: veljesi tekevät sinusta paremman ihmisen

12.4.2018

Jos sinulla on veli, tiedät, kuinka mahtavia tapauksia he voivat olla: veljet ovat tukenasi, kun tarvitset olkapäätä, jota vasten itkeä tai jos joku kiusaa sinua ja tarvitset jonkun, jonka kanssa tehdä jäyniä. Ja jos jäät kiinni, veljesi voi jopa ottaa syyt niskoilleen puolestasi.

Mutta ei siinä vielä kaikki, tietenkään. Tuore tutkimus paljastaa, että tytöt voivat saada veljiltään paljon apua ja neuvoja elämään.

“Veli on esimerkiksi suuri apu, kun haluat kehittää kommunikointikykyä toisen sukupuolen kanssa,” kertoo Susan McHale Duken yliopiston tutkija.

 

Tässä hieman muita syitä, miksi veljet tekevät elämästäsi paljon paremman:

Veli tekee sinusta mukavamman

Brighamin yliopiston vuonna 2014 teettämä tutkimus osoitti, että kasvaminen veljen kanssa voi tehdä ihmisestä sympaattisemman. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että läheinen sisarussuhde lisää altruismia teinien keskuudessa, erityisesti poikien kohdalla, millä voi positiivinen vaikutus koko perheeseen.

“Tutkimuksessamme ihmissuhteiden merkitys pojille ei ollut niin suuri kuin tytöille,” tutkija Laura Padilla-Walker kertoo. ”Mutta sisarussuhde oli erilainen – pojat reagoivat sisarusten läheisyyteen samalla tavalla kuin tytöt. Se on alue, jolla vanhemmat ja terapeutit voivat todella auttaa poikia.”

 

… ja auttaa sinua hienosäätämään kommunikaatiokykyjäsi

Tutkijat ovat havainneet, että veljien kasvaneet siskot ovat parempia kommunikoimaan miesten kanssa verrattuna naisiin, joilla on vain siskoja tai jotka ovat ainoita lapsia. Kyse on siitä, että veljet ovat tiedonlähteitä ja neuvonantajia siinä vaiheessa, kun nuoret alkavat kehittää heteroseksuaalisia suhteita.

 

Veli laskee stressitasojasi

Jos veljesi on myös paras ystäväsi, tunnet itsesi todennäköisesti vähemmän stressaantuneeksi. Vuonna 2011 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että parhaan ystävän läheisyydessä oleminen laskee kortisolin, eli stressihormonin määrää elimistössä. Toisin sanoen, veljesi voi auttaa sinua rauhoittumaan, kun asiasi ovat sekaisin.

 

… ja parantaa terveyttäsi

Jos veljesi elää terveellisesti ja syö hyvin, niin todennäköisesti sama pätee sinuunkin.

Tutkimukset tukevat tätä havaintoa; lähes puolet erääseen vuoden 2011 tutkimukseen vastanneista ihmisistä kertoivat, että perheellä ja ystävillä on suurin vaikutus terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen. Yli kolmasosa kertoi, että puolisolla on suurin vaikutus ruokatottumuksiin.

 

Mutta kuinka voit osoittaa arvostuksesi veljeäsi kohtaan? ”Lämpö, kehut ja ylpeydenosoitukset ovat parhaita keinoja,” McHale ehdottaa.

 

Lue myös: Sisarukset tekevät sinusta paremman ihmisen, kertoo tiede

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Mother.ly
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash.com / Kevin Gent