Sisarukset tekevät sinusta paremman ihmisen, kertoo tiede

1.11.2020

Siskot ovat mielenkiintoisia tapauksia. Joinain hetkinä he raastavat hermojasi ja joinain hetkinä he ovat parhaita ystäviäsi. Päivän päätteeksi rakastat heitä joka tapauksessa.

Mikä ei ole yllätys: Tuoreen tutkimuksen mukaan siskoista on paljonkin hyötyä.

“Siskojen avulla voit kehittää sosiaalisia taitojasi, kuten keskustelua, kompromissien tekoa ja neuvottelua,” kertoo professori Alex Jensen. ”Jopa tappeleminen siskojen kanssa voi edistää tervettä kehitystä.”

Tässä syitä, miksi onkin aika siistiä omistaa sisko:

 

Sisko edistää henkistä terveyttäsi

Masentaako? Soita siskollesi. Vuonna 2010 teetetty tutkimus todistaa, että sisko voi vahvistaa ja voimistaa henkistä hyvinvointia. Erityisesti tutkijat huomasivat sisarusten suojaavat toisiaan yksinäisyydeltä, rakastamattomuuden tunteilta, syyllisyydeltä, pelolta ja hämmentyneisyydeltä.

”Tutkimustemme mukaan siskoilla on iso rooli positiivisen henkisen hyvinvoinnin kehittämisessä,” Jensen kertoo. ”Ja myöhemmin elämässä siskot pitävät yhteyttä toisiinsa entistä enemmän vanhempien kuoltua.”

 

Ja tekee sinusta lempeämmän

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että sisko voi tehdä sinusta kiltimmän ja anteliaamman ihmisen. Se johtuu siitä, että siskot edistävät positiivista käytöstä, kuten myötätuntoa ja altruismia rakastaessaan ja huolehtiessaan toisistaan. Samoja vaikutuksia ei voida havaita suhteissa vanhempiin.

“Vaikka sisarusten välillä olisikin vähän tappelemista, ei se haittaa. Jos he pitävät toisistaan kuitenkin huolta, positiivisuus voittaa lopulta,” johtava tutkija Laura Padilla-Walker kertoo. ”Jos sisarukset tappelevat, tulee heidän säännellä tunteitaan. Se on tärkeä taito myöhemmässä elämässä.”

 

Lue myös: Kuopus on lapsista hauskin – ja muita sisarusfaktoja

 

Sisko auttaa sinua terävöittämään ihmissuhdetaitojasi

Sisko voi oikeastaan opettaa sinulle paljonkin konfliktien ratkaisusta, empatiasta ja toisista huolehtimisesta.

Kirjailija Jeffrey Klugerin mukaan voit oppia, kuinka selvitä vaikeista riidoista tai selvittää vaikeatkin solmut keskustelemalla ”riidanhaluisen” isosiskosi kanssa. Jos taas haluat oppia huolehtimaan muista ja toimia empaattisesti, keskustele ja neuvo pikkusiskoasi.

 

… Ja kommunikaatiokykyjäsi

Tutkimusten mukaan siskojen kanssa kasvaneet veljet keskustelevat paremmin naisten kanssa verrattuna miehiin, joilla ei siskoja ollut. Sama pätee myös toisinpäin.

“Joidenkin tutkimusten mukaan toista sukupuolta olevasta sisaruksesta voi olla todellista hyötyä teini-iässä,” Jensen kertoo. Monista vastakkaisen sukupuolen omaavista sisaruksista tulee läheisiä teini-iässä siksi, että he ovat toisilleen tietolähteitä toisesta sukupuolesta.

 

Sisko opettaa sinut kunnianhimoiseksi ja itsenäiseksi

Vuonna 2009 teetetty tutkimus paljasti, että vähintään yhden siskon omaavat ihmiset ovat itsenäisempiä ja määrätietoisempia kuin ne, jotka kasvavat vain veljien kanssa.

Tutkija Tony Cassidy kertoo, että ”on kyse luontaisesta halusta pyrkiä parempaan jatkuvasti. Vaikuttaa todellakin siltä, että sillä on vaikutusta ihmisen kunnianhimoon, että kuinka monta naista perheessä on.”

 

… Ja sen, kuinka saavuttaa tasapaino elämässä

Saman tutkimuksen mukaan siskojen avulla voi löytää sisäisen rauhan. Käytännössä vähintään yhden siskon omaavat ihmiset kykenevät selviytymään ongelmista elämässä paremmin ja kärsivät vähemmän stressistä. Näin ollen he ovat onnellisempia ja optimistisempia kuin siskottomat ihmiset.

 

Mutta miksi juuri siskot – eivät veljet – auttavat tasapainon saavuttamisessa? Kyse on tunteiden ilmaisemisessa, Cassidy kertoo. Naiset avaavat ”kommunikaatiokanavia, jolloin tilanne muuttuu avoimemmaksi, mikä on hyvä asia,” hän sanoo. ”Tunteiden ilmaiseminen on oleellista hyvän psyykkisen terveyden saavuttamisessa ja siskojen olemassaolo edistää tunteiden ilmaisua.”

 

Lue myös: 15 syytä miksi siskot ovat mahtavia

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Mother.ly
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Uroš Jovičić