Tutkimus paljastaa: näin syöminen vaikuttaa naisen romanttisuuteen

20.6.2018

Naiset ovat vastaanottavaisempia romantiikalle täydellä vatsalla. Tämän paljastaa tuore, Appetite-lehdessä julkaistu aivotutkimus.

Alice Ely on jo aikaisemmin tutkinut, kuinka naisten aivot reagoivat rasvaisten ruokien kuviin täydellä ja tyhjällä vatsalla. Tällöin hän havaitsi, että sekä nälkätilanne että ruokavaliohistoria vaikuttavat naisen aivojen toimintaan. Nyt hän halusi selvittää, kuinka nälkäisyys vaikuttaa naisen romanttisuuteen.

 

Naiset reagoivat voimakkaammin romanttisiin vihjeisiin ruokailun jälkeen

Ely rekrytoi kollegoineen 20 nuorta, normaalipainoista naista tutkimusta varten. Puolet heistä oli yrittänyt pudottaa painoa ennen, ja puolet eivät olleet ikinä olleet laihdutuskuurilla. Kaikki naiset paastosivat kahdeksan tunnin ajan, minkä jälkeen he tulivat nälkäisinä laboratorioon.

Tutkijat lähettivät naiset aivoskanneriin, missä heille näytettiin romanttisia kuvia mm. pariskunnista pitämässä käsistä kiinni, sekä neutraaleja kuvia esimerkiksi keilapallosta. Tutkijat havaitsivat yhtäläisiä vaikutuksia molemmissa naisryhmissä. Seuraavaksi naiset joivat 500 kalorin edestä ruokakorvikejuomaa ja toistivat aikaisemman prosessin.

“Tällä kertaa naiset reagoivat voimakkaammin romanttisiin vihjeisiin,” kertoo Ely. “Nälkäisenä olemme lähinnä ärsyyntyneitä, mutta kylläisinä olemme valmiimpia vastaamaan romanssin kutsuun,” hän analysoi.

 

Paastotessa ajatukset pyörivät ainoastaan ruoan ympärilla

Ravintotutkija ja psykologi Traci Mann pitää tuloksia loogisina. Kun paastoat, “ajatuksesi pyörivät ainoastaan ruoan ympärillä,” hän sanoo. “Mielestäni on liian vaikeaa vetää ajatuksia mihinkään muuhun kuin ruokaan, jos olet paastonnut kahdeksan tuntia.”

Erityisen mielenkiintoista on se, että aterian jälkeinen aivoaktiviteetti oli aktiivisinta nuorilla naisilla, jotka olivat kertoneet laihduttaneensa menneisyydessä.

Toisissa tutkimuksissa on havaittu, että kun laihduttajille annetaan ruoan kaltaisia palkintoja, reagoivat heidän aivonsa voimakkaammin syömisen jälkeen. ”Tästä voimme päätellä, että laihduttajat ovat motivoituneita syömään, vaikka he tuntisivat itsensä jo kylläiseksi,” Ely sanoo.

“On todisteita siitä, että impulsiivisemmat ja suorituskeskeisemmät ihmiset syövät enemmän tietyissä tilanteissa, mutta vähemmän on tutkittu sitä, miten erilaiset stimulaatiotekijät vaikuttavat näiden ryhmien ruokamieltymyksiin,” hän selittää.

Ely muistuttaa, että tässä oli kyse vain pienestä pilottitutkimuksesta, ja että lisätutkimuksille on todellakin tarvetta. ”Kaikki on edelleen spekulatiivista, mutta löydökset ovat silti mielenkiintoisia ja odottamattomia,” hän sanoo. Ne ovat myös erinomainen tekosyy viedä oma kumppani välittömästi illalliselle, eikö vain?

 

Lue myös: 23 merkkiä siitä, ettet todellakaan ole romanttinen tyyppi

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Time
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Guillaume Bolduc