Tutkijat ovat kehittäneet krapula-vapaan viinin

19.11.2017

Joku päivä saatat pystyä bailaamaan läpi yön huolehtimatta seuraavan päivän päänsärystä (siitä toisesta särystä, joka ei johdu edellisillan huonoista ideoista). Tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen viinin, joka ei aiheuta krapulaa.

 

Tutkijat ovet kehittäneet uuden hiivatyypin

Illinoisin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen hiivatyypin, joka tarkoittaa istä, että he voivat muunnella geneettistä materiaalia ja sitä, kuinka hiiva lisääntyy. Tämä avaa täysin uusia ovia, joka johtaa siihen, että tutkivat voivat työskennellä erilaisten geneettisten materiaalien kanssa kehittäen viinille ja oluelle erilaisia ominaisuuksia, kuten maku.

”Jos meillä on hiiva, joka tuottaa viinille vahvan maun, ja haluamme tietää miksi näin tapahtuu”, johtava tutkija Yong-Su Jin sanoo. ”Poistamme yhden geenin, sitten toisen, kunnes tämä ominainen maku on poissa, ja näin tiedämme eristäneemme kyseisestä ominaisuudesta vastuussa olevan geenin.”

 

Ei enää krapulaa?

Mutta mikä on tämän uuden tutkimuksen mahtavin sovellustapa? Ei enää vanhaa kunnon krapulaa.

Jos tutkijat muuntavat hiivan tietyllä tavalla, he voivat luoda entsyymin, joka vaikuttaa viinin malolaktiseen käymiseen. Jos malolaktinen käyminen ei etene kuten suunniteltu, niin seurauksena on sivutuotteita, jotka aiheuttavat sinulle päänsäryn seuraavana päivänä.

Tämä uudentyylinen hiiva voisi tehdä juomista ja ruoasta myös terveellisempää. Tutkijoiden mukaan he pystyvät kehittämään hiivaa niin, että se kohottaa resveratrol-tasoa, viinistä löytyvä terveellinen ainesosa, ja että he voisivat lisätä terveellisiä elementtejä myös fermentoituihin ruokiin, kuten juusto ja suolakurkut. Eikö tiede olekin mahtavaa?

 

Lue myös: Pullo viiniä päivässä ’ei ole pahasta’ – johtava tiedemies väittää

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Goodhousekeeping.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Matthieu Joannon