Nainen maksaa netissä

Fiksut keinot turvalliseen maksamiseen netissä

23.5.2024

Nettimaksaminen on nykyään yleistä. Siinä missä parikymmentä vuotta sitten netissä maksamista vielä karsastettiin, on sen turvallisuus nykyään sillä tasolla, että syytä moiseen ei enää ole. Tosiasiassa ilmiöön kuitenkin liittyy edelleenkin muutamia haasteita ja vaaroja, joiden suhteen tulee olla varuillaan.

Tähän artikkeliin olemme keränneet tukun neuvoja, joiden avulla voit entisestään parantaa maksutoimenpiteidesi turvallisuutta. Tarjolla on tanakka paketti tietoa, joten kannattaa lukea sisältö kunnolla!

1. Käytä suojattuja verkkosivustoja

Varmista aina, että käytät suojattuja verkkosivustoja online-tapahtumiin. Yksi tapa tehdä tämä on varmistaa, että URL-osoitteen alussa lukee ”https://”. Viimeinen s-kirjain tarkoittaa suojattua (secure) sivustoa. Toivottavaa olisi, että osoitepalkista löytyisi myös riippulukkokuvake. Nämä molemmat indikaattorit osoittavat, että sivusto käyttää salausta asiakkaidensa tietojen suojaamiseen. Salatulle sivustolle hyökkääminen on tavanomaista vaikeampaa, jolloin voit olla melko varma, että maksutietosi pysyvät ainoastaan sinun ja käyttämäsi sivuston tiedossa.

2. Ota kaksivaiheinen todennus käyttöön

Kaksivaiheinen todennus (2FA) lisää suojausta nettisivustoille vaatimalla salasanan lisäksi myös toisen vahvistustavan, kuten puhelimeen lähetettävän koodin. Tämä tekee luvattomien käyttäjien pääsystä tileillesi paljon vaikeampaa. Kaksivaiheinen todennus ei tosin ole kovinkaan yleinen nettikaupoissa, vaan enemmän siihen törmää esimerkiksi X:n kaltaisissa sosiaalisen median palveluissa. Vaiva 2FA:n käyttöön on pieni, joten se kannattaa kärsiä turvallisuuden tähden.

3. Käytä turvallisia maksutapoja

Luottokortit tarjoavat paremman suojan petoksilta kuin pankkikortit. Jos henkilön luottokorttitiedot varastetaan, ei hän ole suoraan vastuussa luvattomista veloituksista, kun taas tavallisen maksukortin tapauksessa petos johtaa suoraan varojen menetykseen pankkitililtäsi. Korttimaksuja vieläkin turvallisempia ovat tosin nettipankin kautta rahaa käyttävät maksumenetelmät. Brite pikakasino on turvallinen valinta rahapelipuolella. Briten tavoin myös Euteller, Zimpler ja Trustly mahdollistavat nopeat ja kauttaaltaan turvalliset maksut.

4. Tarkkaile tilejäsi säännöllisesti

On fiksua tarkistaa säännöllisesti oman pankin ja luottokortin tiliotteet luvattomien tapahtumien varalta. Vilpillisen toiminnan nopea havaitseminen tekee ongelmien raportoinnista helpompaa, jolloin kotimaiset pankit voivat puuttua tilanteeseen ja ratkoa sen asiakkaan eduksi. Pahimmassa tapauksessa henkilö saattaa huomata tapahtuneet ongelmat vasta viikkokausia myöhässä, kun pankkitili on jo täynnä epämääräisiä ulkomaille suuntautuneita maksuja.

5. Varo tietojenkalasteluhuijauksia

Tietojenkalasteluhuijauksiksi kutsutaan yrityksiä varastaa henkilökohtaisia tietoja. Tavanomaisesti tietojenkalastelijat esittävät olevansa jokin tunnettu ja luotettava taho. Kotimaisiin kännyköihin saapuu jatkuvasti pyyntöjä vahvistaa maksutiedot postille tai Verohallinnolle. Tällaisten viestien kanssa tulee olla todella tarkkana, eikä epämääräiseltä näyttäviä linkkejä kannata koskaan klikkailla. Muistathan siis tarkastaa aina lähteen aitouden ennen arkaluonteisten tietojen antamista.

6. Pidä laitteesi ja ohjelmistosi ajan tasalla

On hyvä varmistaa, että tietokoneesi, älypuhelimesi ja kaikki käyttämäsi maksusovellukset on päivitetty uusimmilla tietoturvakorjauksilla ja ohjelmistoversioilla. Kännykkäsovelluksiin on tarjolla uusia päivityksiä miltei viikoittain. Ei välttämättä ole tärkeää, että sovelluksista on käytössä aina juuri viimeisin versio, mutta vähintäänkin on hyvä pitää huolta siitä, että on asioihin suhteen edes jokseenkin ajan tasalla. Uusimpien päivitysten lataaminen auttaa suojaamaan mahdollisilta haavoittuvuuksilta, joita hakkerit saattavat hyödyntää. Mitä merkittävämpi sovellus, sitä tärkeämpää sen päivittäminen on.

7. Käytä aidosti vahvoja salasanoja

Vahvan salasanan valitseminen on asia, josta moni netin käyttäjä luistaa. Suositeltavaa on käyttää aina kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmää. Lisäksi on parasta välttää saman salasanan käyttämistä useilla tileillä. Kun sitten käytössä on useita eri salasanoja, on ne parasta tallentaa itselle turvalliseen paikkaan, joka sijaitsee mieluiten netin ulkopuolella. Jonkinlainen salasanavihko sekä siitä otetut, niin ikään fyysiset kopiot, lienevät paras vaihtoehto.

8. Varmista käyttämäsi verkkoyhteyden turvallisuus

Internettiä käyttääksesi sinun tulee aina olla kirjautuneena johonkin verkkoon. Tärkeää on, että maksuja käytettäessä hyödynnetään aina luotettavana pidettyä verkkoa. Mikäli joudut tekemään netin kautta isoja ostoksia vaikkapa ulkomailla, kannattaa mahdollisesti odottaa, että pääset lentokoneen epämääräisten verkkojen alaisuudesta edes hotellille asti. Näin vältyt vieraisiin verkkoihin mahdollisesti tunkeutuneilta hakkereilta.

9. Ota selvää uusimmista huijauksista

Mikäli haluat maksimoida turvallisuutesi verkossa, on hyvä idea pysytellä ajan tasalla uusimmista verkkohuijauksista. Tieto on valtaa, ja huijareiden toiminnan ymmärtäminen voi auttaa sinua välttämään joutumasta heidän punomiensa juonien uhriksi. Mikäli vaikkapa sähköpostiisi tai kännykkääsi saapuu jokin epäilyttävältä vaikuttava viesti, on hyvä idea googlata asiaa hieman tarkemmin. Näin voit mahdollisesti saada silmiesi eteen ajantasaista tietoa siitä, onko kyseessä jokin viime aikoina yleinen huijaus.

Lopuksi

Kuten artikkelimme alussa jo totesimme, ei netissä turvassa pysyminen ole mitenkään mahdotonta tai edes erityisen hankalaa. Tästä huolimatta on tärkeää kantaa myös oma vastuunsa ja pitää silmänsä auki epämääräisyyksien ja outouksien varalta. Pisimmälle todennäköisesti pääsee sillä, että suhtautuu lähtökohtaisesti kaikkeen nettimaksamiseen hieman skeptisesti. Näin ongelmat eivät pääse yllättämään ainakaan täysin puskista.