Tiesitkö nämä sitruunaveden 12 terveysvaikutusta

19.12.2021

Sitruunavesi on yksinkertainen ja yllättävän terveellinen kehon puhdistaja, jolla aloittaa päivä. Eron itsessään voi todellakin huomata, kun lisäät kokonaisen sitruunan mehun veteen. Kirpeä maku herättää ja antaa päivän alulle hyvän potkun.

Jotkin lähteet kertovat, että sitruunan mehu tulisi lisätä lämpimään tai jopa kuumaan veteen. Näin nautittuna se voisi olla terveellisempi korvike aamukahville, mutta toiset mieluummin juovat sitruunavetensä huoneenlämpöisenä. Kylmänä sitruunamehu voi olla aikamoinen shokki kehollesi heti heräämisen jälkeen.

On parempi käyttää puristettua sitruunamehua kuin tiivisteitä, sillä tiivisteet sisältävät yleensä sulfiitteja, säilöntäaineita, joihin joidenkin ihmisten keholla on negatiivinen reaktio. Luonnolliset entsyymit, antioksidantit ja vitamiinit myös todennäköisesti katoavat valmistusprosessin aikana, joten valitse oikeat sitruunat suurimman hyödyn saadaksesi.

 

Nopea ja helppo sitruunavesi

 • Ota sitruuna.
 • Purista sitruunasta mehu sitruunapuristimella.
 • Poista siemenet ja kaada vettä puristimeen hyödyntääksesi mahdollisimman paljon sitruunasta.
 • Kaada seos lasiin ja nauti.

 

Tuoreeseen sitruunamehuun yhdistetään monta terveysvaikutusta, joista 12 parasta on listattuna alle. Pienellä harjoittelulla saat sitruunamehun valmistettua jopa alle minuutissa, joten mikset kokeilisi sitä.

Lue myös: Ananasveden 6 terveysvaikutusta – juo lasillinen päivässä

 

12 hyvää syytä juoda sitruunamehua

 

 1. Tuore sitruunamehu, erityisesti heti aamulla nautittuna, voi auttaa helpottamaan ja ehkäisemään ruoansulatusongelmia kuten turvotusta, ilmavaivoja ja närästystä, ja stimuloi ruoansulatusta yleisesti ottaen.

 

 1. Sitruunat ovat antiseptisiä ja niillä on voimakas vaikutus maksan, munuaisten ja veren puhdistumiselle. Erityisesti ylityöllistetyllä maksalla on vaikutus siihen, millaiseksi tunnet olosi, joten yksinkertaisella puhdistuksella voit ajan kanssa vaikuttaa suuresti omaan päivittäiseen energiatasoosi.

 

 1. Aamuinen sitruunavesi on loistava tapa saada iso osa olennaisesta päivittäisestä C-vitamiinista. Sitruunat ovat myös hyvä folaatin ja mineraalien (kuten kalium kalsium ja magnesium) lähde.

 

 1. Sitruunoiden korkea mineraalipitoisuus tekee niistä kehoa alkaloivia sitruunahaposta huolimatta. Se ei itse asiassa ole kehon ulkopuolisen ruoan happamuus, joka merkitsee onko sillä hapan vai emäksinen vaikutus, vaan pikemminkin tapa, jolla se metaboloituu ruoansulatuksen aikana.

 

 1. Sitruunavesi auttaa eliminoimaan ja ehkäisemään ääripäitä, ummetusta tai ripulia. Jälleen yksi hyvä syy nauttia sitruunasta aamulla.

 

 1. Sitruunaveden sanotaan parantavan ihon kuntoa. Korkea C-vitamiinipitoisuus voi auttaa tässä, mutta kokonaisvaltaiset puhdistavat, myrkkyjä poistavat, antibioottisen ja antioksidanttiset vaikutukset ovat todennäköisesti tärkeämmässä roolissa.

 

 1. Sitruunoiden sisältämät limonoidiglukosidit ovat mielenkiintoinen flavonoidiyhdiste, jolla joidenkin tutkimusten mukaan on syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Sen suojaava vaikutus näyttää myös säilyvän kehossa pidempään kuin useimpien muiden luonnollisten syöpää ehkäisevien yhdisteiden vaikutus.

 

 1. Sitruunavesi auttaa maksaasi tuottamaan enemmän sappea rasvojen sulattamiseen. Tästä on hyötyä erityisesti silloin ,kun suunnittelet nauttivasi suuren rasvaisen aamiaisen pitkäksi venyneen illan jälkeen. Järkevästi ajateltuna, sitruunan ravintoaineet auttavat todennäköisemmin selvittämään pääsi kuin rasvaiset, ja potentiaalisesti vahingolliset makkarat ja pekoni.

 

 1. Sitruunan antibakteeriset ominaisuudet voivat auttaa kurkussa olevan tulehduksen parantamisessa. Jos kurkkusi on kipeä, haluat ehkä valmistaa lämmintä sitruunajuomaa, jota voit nauttia parin tunnin välein. Tosin, jos nautit sitruunavettä joka aamu, kurkkusi tuskin kipeytyy lainkaan.

 

 1. Sitruunaveden uskotaan vähentävän kehon muodostaman liman määrää. Jos juot usein lehmänmaitoa (suuri syyllinen limantuotantoon), sitruunavesi joka aamu voi auttaa laskemaan kehon limatasoa.

 

 1. Monet laihtumisesta puhuvat lähteet viittaavat sitruunaveden ja sitrushapon rasvaa polttavan vaikutuksen hyötyihin. Älä usko kaikkiin ihmeitä lupaaviin väitteisiin – sinun tulee joka tapauksessa välttää sellaista ravintoa, joka nostaa painoa. Liiku tarpeeksi ja muokkaa ruokailurytmiäsi sellaiseksi, joka tukee laihtumista. Mutta sitruunavesi on varmasti hyödyllinen lisä mihin tahansa laihdutussuunnitelmaan.

 

 1. Aamuinen sitruunavesi auttaa parantamaan pahanhajuista hengitystä. Korkeat antioksidanttiset ja antibioottiset tasot voivat auttaa vähentämään kehon tuoksua. On siis selvää, että päivän aloittaminen tuoreella sitruunavedellä on erittäin hyvä idea.

 

Lue myös: 9 tapaa joilla sitruunat tekevät arjesta helpompaa

 

Varoituksia sitruunavedestä

On hyvä ottaa muutama asia huomioon sitruunaveden hyötyjen ohella.

Ensinnäkin, sitruunan siemenet eivät ole hyväksi sinulle. Yhdestä tai kahdesta ei vielä ole haittaa, mutta vältä siementen nielemistä ja erityisesti pureskelemista.

Pyri välttämään sokeria, hunajaa, vaahterasiirappia tai muita makeutusaineita sitruunavedessä sillä yksinkertaiset sokerit vähentävät sitruunaveden hyötyjä.

Jos et pidä sitruunan kirpeästä mausta, juo se shottina kerralla alas ja tuskin edes maistat sitä.

Mutta mikä pakkomielle meillä on makeuttaa kaikkea? Ihmisen makuaisti on suunniteltu nauttimaan erilaisia makuja. Esimerkiksi, ayurveedinen lääketiede tunnustaa ruokavalion erilaisten makujen tärkeyden niin fyysisen kuin henkisen tasapainon ylläpidossa.

Jotkut ovat huolissaan sitrushapon vaikutuksesta hammaskiillon herkkyyteen. Monet eivät kuitenkaan ole törmänneet tähän ongelmaan vaikka nauttivatkin päivittäin sitruunavettä. Ei kuitenkaan ehkä kanna purskutella sitruunavettä, vaan juoda se kerralla alas.

Voit juoda lasillisen pelkkää vettä sitruunaveden jälkeen, jos olet huolissasi sen vaikutuksesta hampaisiisi. Toinen vaihtoehto on se, että juot sitruunaveden pillillä, jolloin sitruuna vesi ei ole kosketuksissa hampaisiisi yhtä paljon. Kannattaa myös ehkä odottaa puoli tuntia ennen kuin peset hampaasi.

 

Johtopäätös

Päivittäisellä aamuisella lasilla sitruunavettä voi olla paljon terveydellisiä hyötyjä. Jopa kiireisellä henkilöllä tulisi löytyä hetki aikaa ottaakseen askeleen kohti parempaa terveyttä ja energiatasoa.

Kuten kaikkien uusien tapojen kanssa, kokeile tätä ainakin kaksi viikkoa ja seuraa kuinka se vaikuttaa olotilaasi.

 

Lue myös: 5 raaka-ainetta, joilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Healthambition.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Lily Lvnatikk