Tästä syystä kuorsaamista ei tulisi koskaan jättää huomiotta

15.10.2019

Uniapneasta kärsivän ihmisen hengitysteiden lihakset eivät toimi niin kuin pitäisi, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että lopetat hengittämisen hetkellisesti nukkuessasi, kertoo Jennifer Caudle, New Jerseyläinen perhelääkäri. ”Ihminen ei edes välttämättä tiedä kärsivänsä tästä”, hän lisää. Eivätkä he myöskään silloin ymmärrä, että pitkällä juoksulla tämä ongelma saattaa olla vaarallinenkin, Caudle sanoo.

 

Useaksi sekunniksi hengittämisen lopettaminen useaan kertaan yön aikana aiheuttaa kuorsaamista, joka saattaa vakavasti häiritä sinun (sekä puolisosi!) unta, tehden näin tulevasta päivästäsi väsyttävän. Hoitamaton uniapnea saattaa myös lisätä korkean verenpaineen, sydänsairauksien ja ylipainon riskiä, sekä myöhemmin myös diabetesriskiä. “Kyse on muustakin kuin vain väsymyksen tunteesta,” Caudle sanoo. Ja se voi myös käydä kalliiksi.

 

Uusi AASM analyysi paljastaa, että diagnosoimaton uniapnea maksaa Yhdysvalloille keskimäärin $149.6 miljardia vuosittain. Tämä luku sisältää sekä sairauden hoitoon menevät kulut, että lääkinnälliset kustannukset, jotka liittyvät sairauden pitkäaikaisien vaikutusten hoitoon, ihmisen tuottamattomuuden kulut sekä kolarit ja työonnettomuudet, jotka ovat johtuneet ongelman diagnosoimattomuudesta.

 

Esimerkiksi, tutkimukset osoittavat, että uniapnean aiheuttama liiallinen väsymys päiväaikaan aiheuttaa rekkakuskien kolareita viisi kertaa enemmän kuin normaalisti. Suosittelemme myös kysymään lääkäriltäsi testejä uniapnean varalle, mikäli kuorsaat tai tunnet olosi erittäin väsyneeksi päivisin, vaikka saisitkin tarvittavan 7-9 tuntia unta öisin.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

Lähde: Huffington Post

Artikkelikuva: Pixabay