Suklaa on loppumassa maailmasta – suurimmat valmistajat kertovat

17.7.2023

Tätä ei ole helppo sanoa: Syömme liikaa suklaata. Tilanne on riistäytymässä käsistä niin pahasti, että maailma saattaa olla törmäyskurssilla (suklaanrakastajille) katastrofaalisen tulevaisuuden kanssa, ellei yletön suklaan kulutus lakkaa. Näin varoittavat kaksi suklaan tuotannon jättiläistä, Mars, Inc. sekä Barry Callebaut. Näitä lausuntoja tukevat myös faktat ja tilastot.

 

Suklaavajeista, jolloin viljelijät tuottavat vähemmän kaakaota, kuin maailma kuluttaa, on tulossa ennemmin sääntö, kuin poikkeus. Jo paraikaa on käynnissä katkeamaton suklaavajeiden putki, josta saattaa tulla pisin yli 50:een vuoteen. Vaikuttaa myös siltä, etteivät vajeet pelkästään toistu vuosi vuodelta – alalla odotetaan niiden pahenevan. Viime vuonna maailmassa kulutettiin noin 70,000 tonnia enemmän kaakaota, kuin sitä tuotettiin. Mars, Inc. ja Barry Callebaut varoittavat, että määrä saattaa paisua vuoteen 2020 mennessä miljoonaan tonniin, joka merkitsee yli 14-kertaista kasvua; vuoteen 2030 mennessä suklaan valmistajat uskovat, että vaje saattaa nousta kahteen miljoonaan tonniin.

sukaa2

 

Yksi ongelmista on tarjonta. Länsi-Afrikan kuiva ilmasto, erityisesti Norsunluurannikolla ja Ghanassa, jotka tuottavat yli 70 prosenttia maailman kaakaosta, on romahduttanut alueen tuotannon. Sienitauti moniliophthora roreri ei ole auttanut asioita. The International Cocoa Organizationin arvion mukaan tauti on tuhonnut 30–40 prosenttia maailman kaakaotuotannosta. Kaiken tämän vuoksi kaakaon viljely on osoittautunut erityisen vaativaksi elinkeinoksi, ja monet viljelijät ovatkin vaihtaneet paremmin tuottaviin viljelykasveihin, kuten maissiin.

 

Seuraavaksi pääsemme maailman kyltymättömään suklaanhimoon. Kiinan kasvava ihastus tätä herkkua kohtaan on erityisen huolestuttava. Kiinalaiset ostavat vuosittain entistä enemmän suklaata. Suklaan kulutus asukasta kohden Kiinassa on kuitenkin vain viisi prosenttia keskiverron länsieurooppalaisen kulutuksesta. Lisääntynyttä suosiota nauttii myös tumma suklaa, joka sisältää reilusti enemmän kaakaota, kuin tyypillinen suklaa. Euroopan unionin alueella maitosuklaassa on oltava vähintään 25 prosenttia kaakaota, kun taas tumma suklaa sisältää usein jopa 45–100 prosenttia kaakaota.

 

Edellä mainituista syistä kaakaon hinnat ovat nousseet yli 60 prosenttia vuodesta 2012, jolloin suklaan kulutus ylitti maailman tuotannon. Suklaan valmistajien on vastaavasti täytynyt sopeutua nostamalla tuotteidensa hintaa.

suklaa3

 

Suklaavajeiden ehkäiseminen on synnyttänyt tuiki tarpeellisen innovaation. Keski-Afrikassa toimiva maatalouden tutkimusryhmä kehittää puita, jotka kykenevät tuottamaan jopa seitsemän kertaa tavallisia kaakaopuita enemmän kaakaopapuja. Tehokkuuden kasvu saattaa kuitenkin vaarantaa maun, sanoo Bloombergin Mark Schatzker. Hän rinnastaa vaihtokaupan muihin tehotuotettuihin kulutushyödykkeisiin.

 

Suklaasta yritetään tehdä halpaa ja runsastuottoista, mutta siinä sivussa siitä on tehty tahattomasti yhtä mautonta, kuin nykypäivän kaupan tomaatit. Jälleen yksi elintarvike, joka muuttui kanan ja mansikoiden tapaan maukkaasta mauttomaksi matkalla runsauteen. On vielä epäselvää kelpuuttavatko kuluttajat miedomman maun, jos se pitää suklaan hinnat maltillisina. Kunhan jättimäisen suklaapulan uhka pysyy loitolla, alan toimijat eivät tule valittamaan.

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Washington Post

Artikkelikuva: Pixabay

Sisältökuva 1: Pixabay

Sisältökuva 2: Pixabay