Tästä syystä sinulla on enemmän yhteistä ystäviesi kanssa kuin luuletkaan

2.3.2021

Jos olet joskus kuullut, että sinä ja paras ystäväsi olette kuin kaksosia, ei se välttämättä ole ollut liioittelua. Tuoreen tutkimuksen mukaan ystävät jakavat useammin samanlaiset geneettiset piirteet verrattuna tuntemattomiin ihmisiin.

 

Ystävillä lähes yhtä samanlaiset geeniperimät kuin aviopareilla

Tutkimuksessa vertailtiin noin 5500 amerikkalaisen teinin geenitietoja.

Ystävyksien huomattiin olevan geneettisesti yhteneväisempiä kuin toisilleen tuntemattomien ihmisten. Ystävillä on myös lähes yhtä samanlaiset geeniperimät kuin aviopareilla sekä saman sukupuolisten ystävien että eri sukupuolisten ystävien joukossa.

Tutkijat kertovat, että samanlaisuudet voivat johtua osittain “sosiaalisesta homofiliasta”. Se on prosessi, jossa ihmiset hakeutuvat luonnollisesti kaltaistensa joukkoon geenien perusteella. Erilaisia yhdistäviä tekijöitä ovat mm. pituus, painoindeksi ja älykkyys.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että ulkoiset sosiaaliset rakenteet selittävät enemmän ystävyksien samanlaisuutta. Tämän teorian mukaan ystävillä on samanlaiset geenit siksi, että he ovat peräisin samasta yhteisöstä tai esimerkiksi koulusta, jonka oppilaat tulevat samanlaisista taustoista.

 

Ystävystymisessä on kyse sosiaalisista rakenteista

Päätutkija Benjamin Domingue pohtii, että “hakeutuvatko yksilöt tietoisesti itseään muistuttavien ihmisten seuraan, vai johtuuko se ulkoisista voimista, kuten sosiaalisista rakenteista, joille olemme kaikki alttiita?”

“Meidän todisteidemme mukaan kyse on laajasti sosiaalisista rakenteista.”

Joten ensi kerralla, kun ystäväsi ärsyttää sinua, muistuta itsellesi, että se johtuu vain siitä, että olette niin samanlaisia.

 

Lue myös: Ystävät ovat terveydelle yhtä tärkeitä kuin liikunta, kertoo tuore tutkimus

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Sam Manns