Ovatko yhdessä juovat pariskunnat muita onnellisempia?

4.2.2018

Monet ihmiset juovat mieluummin alkoholinsa kavereiden kanssa kuin yksin.  Pelkkä ajatuskin shottien kumoamisesta kotona yksinäisyydessä on jo masentava.

Tuoreen Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan alkoholin nauttiminen samalla, kun kumppani pitäytyy kivennäisvedessä, voi myös tehdä hallaa rakkauselämälle.

 

Lue myös: 22 asiaa, joita ei tulisi koskaan sanoa ihmiselle, joka ei juo alkoholia

 

Samanlaiset juomatottumukset omaavat kumppanit ovat onnellisempia

Tutkijat halusivat ymmärtää, kuinka juomatottumukset vaikuttavat parisuhteisiimme. He haastattelivat yli 2700 avioparia koskien heidän alkoholin kulutustaan.

Jokainen tutkittava vastasi kysymyksiin omasta ja kumppaninsa juomisesta ja siitä, kuinka kriittiseksi, vaativaksi tai ärsyttäväksi he kokevat kumppaninsa ylipäätään.

Tutkijat havaitsivat, että samanlaiset juomatottumukset omaavat kumppanit ovat onnellisempia kuin parit, joissa toinen osapuoli juo jatkuvasti toisen ollessa selvänä useammin.

Suhteissa, joissa toinen kumppaneista joi toisen välttäessä alkoholia, esiintyi muita pareja todennäköisemmin ongelmia ajan kuluessa. Ongelmat korostuivat erityisesti silloin, kun vaimo joi ja mies pidättäytyi alkoholista.

 

Parit eivät välttämättä vietä vapaa-aikaa yhdessä riittävästi toisen juomisen takia

Mielenkiintoista kyllä, toisen kumppanin juomamäärillä ei ole merkitystä ongelmien laatuun. Vain sillä on väliä, jos toinen juo edes vähän mutta toinen ei ollenkaan.

Tutkijoiden mukaan ilmiö voi olla selitettävissä sillä, että juominen estää laatuajan viettämisen kumppanin kanssa. ”Emme ole varmoja miksi se tapahtuu, mutta kyse voi olla siitä, etteivät parit vietä vapaa-aikaa yhdessä riittävästi toisen juomisen takia,” tutkija Kira Birditt kertoo.

Tulokset pätevät vain yleisesti – ei ole siis tarvetta hylätä ajoittaisia alkudrinkkejä tai iltaoluita parisuhteen pelastamiseksi. Mutta jos alkoholin kulutus tuntuu aiheuttavan ongelmia, kannattaa asia ottaa puheeksi kumppanin kanssa.

 

Lue myös: Yli puolet aikuisista juo alkoholia stressin takia, kertoo tutkimus

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / rashid khreiss