Onko sinusta vaikeaa katsoa ihmisiä silmiin? – Tästä se johtuu

14.5.2018

Meitä kaikkia on jossain vaiheessa neuvottu katsomaan keskustelukumppaneitamme silmiin keskustelujen aikana. Katsekontakti kuvaa kykyä kuunnella, itseluottamusta ja vaikka mitä muuta.

Monille meille katsekontaktin luominen on kuitenkin tuskaisen vaikeaa. Mutta miksi ihmeessä?

 

Toisen ihmisen silmiin tuijottaminen tekee ajattelemisesta hankalaa

Ei syytä huoleen; silmiin katsominen rasittaa nimittäin aivoja erityisen paljon. Toisen ihmisen silmiin tuijottaminen tekee ajattelemisesta hankalaa, kertoo Cognition-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkiakseen asiaa Kioton yliopiston tutkijat pyysivät 26 henkilöä suorittamaan sana-arvoituksen tuijottamalla samalla heidän eteensä heijastettua naamakuvaa. Naama tuijotti joko suoraa tutkittavia kohti tai heidän sivuunsa.

Helpot sana-arvoitukset eivät tuottaneet ongelmia, katsoi naamakuva sitten tutkittavien silmiin tai ei, mutta vaikeammissa sana-arvoituksissa koehenkilöillä alkoi olla vaikeuksia silloin, kun he joutuivat katsomaan kuvaa silmiin.

 

Käytämme samaa osaa aivoista sekä sanojen muodostamiseen että silmäkontaktiin

Tutkijat olettavat, että käytämme samaa osaa aivoista sekä sanojen muodostamiseen että silmäkontaktiin. Kun yritämme tehdä molempia samaan aikaan, aivojemme suorituskyky heikkenee.

Kun tilaat kahvia kahvilassa, ei katsekontaktilla ole suurempaa merkitystä. Mutta jos väittelet politiikasta, tarve katsoa kaikkialle muualle kuin keskustelukumppanin silmiin voi kasvaa yllättävän paljon. Siitä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä se on täysin luonnollista.

Välillä kannattaakin vähentää silmiin katsomista; se antaa helpotuksen myös keskustelukumppanillesi.

 

Lue myös: 6 hälyttävää syytä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Glamour.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Allef Vinicius