Nyt se on virallista: Koirat ymmärtävät, kuinka paljon rakastamme niitä

14.5.2018

Koiranomistajat ympäri maailmaa eivät rakasta mitään muuta niin paljoa kuin koiriensa hukuttamista halauksiin, herkkuihin ja lahjoihin. Ja kas kummaa, erään asiantuntijan mukaan koirat ymmärtävät täsmälleen ihmisen rakkauden. Rakkaudenosoitukset eivät siis ole turhia.

 

Kun tuijotat koiraasi, molempien oksytosiinitasot nousevat

Tohtori Brian Hare on kirjoittanut lukuisia kirjoja koirien tajunnasta. Nyt hän paljastaa, että myös koirilla on tunteita aivan kuten ihmisilläkin.

Näin hän kuvailee koirien rakkaudentuntoa:

“Koirasi tietää tarkalleen, kuinka paljon häntä rakastat! Koirilla ja ihmisillä on erityinen suhde, joissa koirat ovat itse asiassa kaapanneet ihmisten oksytosiinimekanismin, joka ihmisten kohdalla aktivoituu yleensä saadessamme lapsia. Kun tuijotat koiraasi, teidän molempien oksytosiinitasot nousevat.

Sama pätee tilanteisiin, kun rapsutat ja silittelet koiraasi tai leikit sen kanssa. Se tuntuu teistä molemmista hyviltä ja vahvistaa sidettänne. Tuijottaako koirasi sinua ikinä ilman mitään erityistä syytä? Se tarkoittaa sitä, että se halaa sinua katseellaan.”

Koirat halaavat meitä katseellaan? Onko mitään suloisempaa? Ilmiötä tukee myös toinen, BBC:n dokumentissa julkaistu tutkimus.

 

Oksytosiinitasojen nousu on aivan eri lukemissa kuin kissoilla

Kun koirat ovat kanssakäymisissä ihmisten kanssa, niiden oksytosiinitasot nousevat samalla tavalla kuin meillä ihmisillä katsellessamme lapsiamme. Verrattaessa kissoihin, oksytosiinitasojen nousu on aivan eri lukemissa kuin maukuvilla ystävillämme. Tutkimus onkin selvä erävoitto koiraihmisillä.

Koiraihmisillä onkin iloittavaa, sillä taannoin selvitettiin myös koirien uneksivan asioista, joita ne näkevät päivittäin. Koirat siis uneksivat todennäköisesti eniten isännistään. Kissat sen sijaan uneksivat todennäköisesti hiirien jahtaamisesta.

 

Lue myös: Tutkimus paljastaa: Koirat muistavat kaiken mitä teemme

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Goodhousekeeping.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Xan Griffin