Näistä ärsyttävistä tavoista koirasi ei pidä

20.6.2018

Vaikka monet pitävät koiraa lähestulkoon ihmisvauvana, ne eivät ole ihmisiä. Tämä käy erityisen hyvin selville niistä eroista joita ihmisen ja koiran kommunikointitapojen välillä on. Koirat voivat nimittäin ärsyyntyä suunnattomasti tietyistä eleistä jotka koiran omistajan silmissä ovat ystävällisiä tai neutraaleja.

Tässä joitain tapoja ja tilanteita jotka ärsyttävät koiraasi:

1. Tuijottaminen

Koira tulkitsee tuijottamisen haasteena – kyse on siis eräänlaisesta henkien voimainmittelöstä, etenkin jos tuijotus kestää muutamaa sekuntia pidempään.

2. Halailu

Koirat polveutuvat susista, joiden evoluutiossa halailu ei ole koskaan ollut samanlaisessa roolissa kuin se ihmisapinoilla on ollut. Tästä syystä koirat tulkitsevat halaamisen tyystin eri tavalla kuin ihmiset: Koirille halaaminen vastaa dominoimista ja alistamista.

3. Yksin oleminen

Koirat ovat laumaeläimiä, joten niitä ei tulisi jättää liian pitkiksi ajoiksi yksin. Pitkät yksinolemiset saavat koirasi stressaantumaan, mikä voi johtaa eroahdistukseen ja monenlaiseen ongelmakäytökseen.

4. Liian täyteen ahdetut koirapuistot

Monet koirat pitävät kyllä seurasta, mutta liian suuri määrä seuraa kerralla voi aiheuttaa koiralle valtavan stressin, joka näkyy esimerkiksi korvien luimisteluna, hännän painumisena koipien väliin ja muuna arasteluna.

5. Uudet rutiinit

Kuten me ihmisetkin, myös koirat ovat rutiiniensa orjia. Koirat tosin ovat sitä vielä paljon enemmän – jopa siinä määrin, että rutiinien sekoaminen voi aiheuttaa niille huomattavaa stressiä. Pyri siis pitämään päivärutiinit karkeasti ottaen samoina.

Lisää aiheesta lifestyle & vapaa-aika

Lähde: Modern Dog Magazine
Kuva: Unsplash / Matthew Henry