Miten tatuoinnit vaikuttavat työllistymiseen? – tämä on tilanne nykyään

8.12.2018

Vastoin yleistä uskomusta, tatuoitu iho ei enää vaikuta siihen, saatko töitä vai et. Miamin yliopiston teettämässä tutkimuksessa on tehty mullistavia löytöjä koskien työpaikkojen suhtautumista tatuointeihin. Mielikuvat tatuoidusta ihosta ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana niin paljon, ettei se enää aiheuta palkkasyrjintää tai ennakkoluuloja.

 

Onko tatuoinneilla vaikutusta palkkatasoon?

Tutkimuksessa yliopiston tutkijat keräsivät tietoa yli 2000 ihmisestä ympäri Yhdysvaltoja. Tuloksista havaittiin, että tatuoitujen ihmisten palkkataso ei eronnut käytännössä mitenkään tatuoimattomien henkilöiden palkkatasosta.

Itse asiassa havaittiin, että joissain tapauksissa tatuoidut ihmiset omasivat jopa paremmat mahdollisuudet saada töitä ja korkeampaa palkkaa verrattuna muihin.

 

Tatuointien vaikutus työllistymiseen

”Yllättävää kyllä, miesten joukossa tatuointi oli tae paremmasta työllistymisestä; tatuoiduilla miehillä oli noin 7.3 % paremmat mahdollisuudet työllistyä,” kertoo Andrew Timming, yksi tutkijoista.

“Mutta naisten joukossa ei ollut havaittavissa minkään laista eroa tatuoitujen tai tatuoimattomien hyväksi,” hän jatkaa.

“Keskimäärin emme löytäneet merkkejä syrjinnästä tatuoituja ihmisiä kohtaan. He ansaitsevat yhtä paljon kuin muutkin ja he myös työllistyvät yhtä todennäköisesti. Julkiset kannanotot tatuointeja kohtaan ovat muuttuneet nopeasti, ja nykyään tatuointeja ihaillaan ympäri maailmaa,” Timming avaa.

 

Tatuointien yleisyys yhteiskunnassa

“Selitys voi piillä siinä, että monet nuoret ovat hankkineet tatuointeja viime vuosikymmeninä, ja ikääntyessään heistä on tullut nykyisiä johtajia ja päättäjiä. Näin he palkkaavat mielellään muitakin, jotka kunnioittavat kehoon maalattua taidetta.”

Työnantajajärjestöt ovat jo aikaisemmin kehottaneet yrityksiä muuttamaan suhtautumistaan tatuointeja kohtaan. Perusteena he ovat käyttäneet sitä, että moni yritys voi jäädä ilman huippuosaajia, jos vanhanaikaisista käsityksistä ei päästä eroon. Tatuointi ei nimittäin kerro mitään ihmisen ammattiosaamisesta.

Mutta edelleen, vaikka joka kolmannella nuorella aikuisella on tatuointi, monet johtajat ja yritykset ovat huolissaan tatuoitujen työntekijöiden antamasta mielikuvasta.

 

Voiko tauoinnin perusteella jättää palkkaamatta?

”Yritykset saavat tietenkin päättää, miten heidän työntekijänsä näyttäytyvät töissä, mutta näiden päätösten tulee perustua lakiin, ei työnantajien omiin preferensseihin,” muistuttaa Stephen Williams, Acas-työnantajajärjestön johtohahmo.

“Vaikka kyse onkin liiketoimintapäätöksestä, liian rajoittava pukukoodi voi yksinään olla syy siihen, että taitavat ja potentiaaliset työntekijät eivät halua tulla sinulle töihin,” hän lisää.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay