8 omituista asiaa, jotka tapahtuvat rinnoillesi raskauden aikana

20.11.2017

Kun rakkaus etenee, vartalossa tapahtuu muutoksia. Usein muutokset ovat kuitenkin odotettua rajumpia, erityisesti rintojen kohdalla.

Rintasi muuttuvat raskauden aikana paljon. Jotta osaisit valmistautua paremmin, tässä 8 todennäköistä muutosta:

 

Ne kasvavat

Tätä osasit ehkä parhaiten odottaa. “Useimmilla naisilla rinnat kasvavat huomattavasti. En suosittele ostamaan kasaa uusia rintaliivejä tietyllä ajanhetkellä, sillä kasvua voi tapahtua koko raskauden ajan,” kertoo Mary Minkin, lääketieteen tohtori.

Kasvu alkaa välittömästi. “Rinnat aloittavat kasvunsa välittömästi positiivisen raskaustestin jälkeen ja rintojen koko kaksinkertaistuu raskauden aikana. Rintaruokinnan aikana kasvua tapahtuu vielä paljon enemmän.”

 

Samalla painosi nousee

Käytännössä muutaman kilon painonnousu johtuu rintakudoksen lisääntymisestä.

Lue myös: Tutkimus: Myöhemmällä iällä synnyttävät äidit elävät pidempään

 

Nännisi ja nännipihasi tummentuvat

Raskauden ja rintaruokinnan aikana nännit ja nännipihat kasvavat ja tummentuvat hormonimuutosten takia. ”Estrogeenin ja keltarauhashormonin lisäys muuttaa nännien pigmenttiä ja muutokset alkavat näkyä toisen kolmanneksen aikana,” Minkin kertoo.

Ja muutos saattaa olla pysyvää. Minkinin mukaan alkuperäinen väri ei välttämättä palaa koskaan.

 

Nännit tuntuvat aremmilta

Jotkut naiset kertovat nänniensä muuttuneen herkemmiksi ensimmäisen kolmanneksen aikana.

 

Itse asiassa koko rintasi tuntuvat erilaiselta

Arat rinnat ovat normaali asia raskauden aikana. Rintojen arkuus on havaittavissa jo aivan raskauden alussa ja jatkuu rintaruokinnan loppuun saakka.

Lue myös: 16 Asiaa, joita naiset ajattelevat synnytyksen aikana

 

Rinnat kutiavat

Kolmannen kolmanneksen aikana rintoihisi saattaa ilmaantua ihottumaa, joka tekee niistä punaiset ja kutiavat. Ihottumaa voi kuitenkin hoitaa. ”Rasvat, ulkoiset hoitoaineet, lanoliinivoide ja esimerkiksi kookosöljy parantavat kuivaa ihoa ja vähentävät kutiamista,” Minkin neuvoo.

 

Rintojen ulkonäkö muuttuu

Saatat toisen kolmanneksen aikana huomata nännipihojesi muhkuroiden kasvattavan kokoa. Rintojen verisuonet muuttuvat myös ulkoisesti näkyvimmiksi raskauden edetessä. Muhkurat katoavat yleensä kuukausi rintaruokinnan päättymisen jälkeen.

 

Nestevuotoja saattaa tulla ennenaikaisesti

Et välttämättä odottanut tätä ennen synnytystä, mutta “toisen kolmanneksen aikana saatat huomata maidon valumista nänneistäsi,” Minkin sanoo. ”Jotkut naiset ovat kertoneet keltaisen nesteen valuneen heidän nänneistään mutteivat ole tajunneet sen olevan maitopohjaista.” Useimmiten valumista tapahtuu kolmannen kolmanneksen aikana.

Lue myös: 5 asiaa, jotka takapuolesi yrittää kertoa sinulle

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / freestocks.org