Tutkimus: Myöhemmällä iällä synnyttävät äidit elävät pidempään

11.11.2017

Uuden tutkimuksen mukaan naiset, jotka tulevat luonnollisesti raskaaksi noin 35-vuotiaana tai sen jälkeen, elävät vanhemmiksi kuin muut naiset. Bostonilaiset tutkijat havaitsivat, että naisilla, jotka synnyttivät 33-vuotiaana tai myöhemmin, heillä oli kaksinkertainen todennäköisyys elää 95-vuotiaaksi verrattuna niihin, jotka saivat lapsia 29-vuotiaana.

Millaisia vaikutuksia tällä tulisi olla nuorten pariskuntien perhesuunnitteluun? Ei juuri minkäänlaisia. Naisten ei tulisi odottaa synnyttämistä perustuen tähän tutkimukseen, sanoo yksi tutkijoista. Hän kuitenkin toivoo, että tämä lopettaa keski-iässä raskaana olevien naisien arvostelun.

Lue myös: Älylaitteet syrjään – lapset toivovat vanhempien olevan enemmän läsnä

 

”Geneettiset muunnelmat” hidastavat ikääntymistä

Kriitikot sanovat vanhemmalla iällä lapsen saaneiden olevan liian vanhoja huolehtiakseen teineistään tai liian vanhoja auttaakseen lastenlapsien kanssa. Mutta tutkija sanoo voivansa lyödä vetoa, että nämä naiset ikääntyvät poikkeuksellisen hyvin.

Yksi huomautus tosin: Pitkäikäisyys ei päde niihin naisiin, jotka käyvät läpi hedelmöityshoitoja tullakseen raskaaksi. Mistä on siis kyse? Tutkijat arvelevat, että naisilla, jotka voivat tulla raskaaksi ja synnyttää vanhemmalla iällä, on ”geneettisiä muunnelmia”, jotka hidastavat heidän omaa ikääntymistään.

Lisäksi, lisääntymällä pidemmän aikaa, heidän lapsillaan on paremmat mahdollisuudet saada samat geenit. ”Tämä mahdollisuus voi olla merkki siitä, miksi useammat naiset kuin miehet saavuttavat vuosisadan paalun”, tutkija kommentoi.

 

Lue myös: Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa naiselle, joka ei halua lapsia

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Newser.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay