Nämä vaivat saattavat oireilla päänsärkynä – 10 erilaista syytä

26.3.2021

Päänsärystä kärsiminen on tuskallista – kirjaimellisesti. Joskus päänsäryt voivat olla harmittomia, tullen ja mennen ilman mitään syytä. Toisinaan ne taas saattavat hiipiä päähäsi jättäen jälkeensä sykkivän kivun. Vaikkakin krooninen päänsärky voi olla viaton, ne saattavat myös kertoa vakavista terveysongelmista.

 

Ekspertit eivät täysin ymmärrä mitä päässämme tapahtuu kun päänsärky iskee, mutta kaikkein oletusarvoisin selitys on, että jokin aiheuttaa verisuonien pullistumisen, joka venyttää niiden ympärillä olevia hermoja, joka aiheuttaa kivusta viestiviä signaaleja. Nämä ovat kolme yleisintä päänsäryn aiheuttajaa: migreeni, jännitys sekä sarjoittainen päänsärky, Susan Hutchinson, M.D., Orange Countyn migreeni & päänsärkykeskuksen johtaja kertoo. Jos kärsit päänsäryistä, on mahdollista, että ne eivät ole kumpaakaan; ei migreeniä eikä jännityssärkyä. Sarjoittaiset päänsäryt – jotka usein ilmenevät vain toispuolisesti, aiheuttavat toisen silmän vetistämistä ja jättävät jälkeensä erittäin levottoman olon – eivät ole erityisen yleisiä ja yleensä ovat perinnöllisiä, Hutchinson sanoo.

 

Ekspertit uskovat, että migrenenit ovat pääsääntöisesti perinnöllisiä, mutta kuka tahansa saattaa saada jännityspäänsärkyä. ”Toisin kuin migreeni, jonka uskomme olevan perinnöllinen, jännityspäänsärky on melko yleistä”, Hutchinson sanoo. Ja ne voivat johtua kaikesta aina nestehukasta ja työstressistä diagnosoimattomaan diabetekseen sekä autoimmuunisairauteen. Jännityspäänsärky tuntuu tiukalta, ihan kuin pääsi olisi puristimessa, se saattaa tuntua molemmin puoleisesti ja yleensä alkaa myöhään illasta, kun jännitys kasaantuu. ”Se on tiukka, painostava tunne”, Hutchinson selittää.

 

Krooniset päänsäryt – johtuivat ne sitten jännityksestä tai migreenistä – voivat johtua monista terveysongelmista, aina pienistä huomaamattomista vakaviin. Tässä on kymmenen asiaa päänsärystä, jotka saattavat avata tietoa terveydestäsi.

 

1. Olet stressaantunut.

Jos kärsit päänsäryistä, pysähdy ja mieti mitä tapahtuu elämässäsi. Kuinka stressaantunut olet? Ja työnnätkö vain stressiäsi maton alle sen sijaan, että selvittäisit mistä se johtuu? “Selvittämätön stressinaihe saattaa pahentaa päänsärkyä”, Hutchinson lisää.

 

2. Kärsit nestehukasta.

“Oli päänsärky minkälainen tahansa, henkilön tulisi tarkastella elämäntapojaan”, Hutchinson toteaa. Yksi tärkeä asia on kiinnittää huomiota juomaansa nesteen määrään, sillä nestehukka saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Yhteyttä näiden välillä ei täysin tunneta, mutta ekspertit uskovat, että se liittyy jollain tasolla veriarvojen laskemiseen, kun et saa tarpeeksi vettä. Alentunut verenvirtaus tarkoittaa sitä, että aivoihin pääsee vähemmän happea.

 

3. Olet aneeminen.

“Vakava anemia voi aiheuttaa päänsärkyä”, Hutchinson sanoo. Onneksi, jos kärsit raudanpuutoksesta, voit parantaa sitä ottamalla rautalisää.

 

4. Sinulla on joku krooninen tauti.

Päänsärky on yleinen sivuoire monesta kroonisesta tilasta, kuten fibromyalgiasta, lupuksesta tai diabeteksestä. Jos sinulla on kroonisia päänsärkyä, on aina viisasta ottaa yhteyttä lääkäriin selvittääksesi mikä on päänsärkyjen takana.

 

5. Estrogeenitasosi ovat romahtaneet.

Kiitos estrogeenitasojen, jotka romahtavat aina ennen kuukautisia, monilla naisilla on PMS-liitännäisiä päänsärkyjä. Itseasiassa, kuukautiset ovat yksi suurimmista migreenin aiheuttajista naisilla. Mutta se ei ole suinkaan ainoa asia joka saattaa romahduttaa estrogeenejä ja näin ollen aiheuttaa päänsärkyä – myös menopaussi ja synnytys aiheuttavat romahtamista, johon yleensä liittyy päänsärky. ”Aina kun kehossa tapahtuu hormonaalinen muutos, se on otollinen aika päänsärylle”, Hutchinson toteaa.

 

6. Sinulla on ongelma poskionteloiden kanssa.

Poskionteloihin liittyvät päänsäryt eivät ole yleisiä, Hutchinson sanoo. “Monet poskiontelopäänsäryt ovat ainoastaan migreenejä joihin liittyy poskiontelo-oireita,” hän summaa. Jos sinulla on toistuvia päänsärkyjä jotka liittyvät poskionteloihisi tai kasvoisi, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on migreeni. Itseasiassa, Mayo Clinic-klinikan mukaan, tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 90% ihmisistä jotka käyvät lääkärillä poskionteloihin liittyvän päänsäryn takia, kärsivätkin migreenistä. Mutta jos päänsärkyysi liittyy kuumetta, limaa tai mitään muita oireita jotka saattavat olla merkki siitä, että olet sairas, on kyseessä todennäköisesti poskiontelontulehdus. Hyviä uutisia: Päänsäryn tulisi kadota, kun olet ottanut antibioottikuurin, joka poistaa tulehduksen.

 

7. Sisäinen kellosi ei ole kohdallaan.

Oletko koskaan herännyt tosi aikaisin lennolle ja huomannut, kuinka päätäsi särkee todella paljon? Häiritessäsi kehosi sisäistä kelloa saatat laukaista päänsäryn, toteaa Hutchinson. Aamulla normaalia aikaisemmin (tai myöhemmin) herääminen saattaa sekoittaa rytmisi. ”Matkustaminen on yleinen laukaisin”, hän lisää. Matkustamisen aiheuttama stressi, ilmanpaine, aikavyöhykkeiden vaihtuminen tai ylipäänsä lentokentällä oleminen saattaa aiheuttaa päänsäryn.

 

8. Sinulla on aivokasvain.

Päänsäryn aiheuttajan Googlettaminen saattaa aiheuttaa itsediagnoosin aivokasvaimesta. Vakuutan: Aivokasvaimet ovat erittäin harvinaisia, joten on hyvin epätodennäköistä, että sinulla olisi sellaista. Mutta se on tietysti aina mahdollisuus ja sen tutkimista et halua jättää väliin, Hutchinson sanoo. “Jos potilaalla on ollut jatkuvia päänsärkyjä säännöllisesti (kuukausien ajan), ja tilanne ei ole muuttunut mihinkään, se ei välttämättä tarkoita kaikkein pahinta”, Hutchinson kuitenkin toteaa. Jos päänsäryt ovat hiljattainen, uusi oire, ja ne ovat pahempia kuin sinulla on aiemmin ollut tai ne pahenevat ajan kanssa, tämä ovat merkkejä joiden perusteella lääkärisi saattaa haluta tutkia pääsi. Jos olet huolissasi päänsärkyjesi aiheuttajasta, sinun kannattaa keskustella lääkärisi kanssa.

 

9. Juot liikaa kofeiinia.

Kofeiini aiheuttaa vesisuonien supistumista, eli ne ovat normaalia kapeampia. Jos juot kahvia tai muita kofeiinituotteita päivittäin, sinun kehosi tottuu niihin, Hutchinson selittää. Joten jos jätät päivän väliin, verisuonesi eivät supistu, ja tämä saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Tästä voi tulla kierre, jolloin tartut takaisin mukiin saadaksesi helpotuksen, ja näin ollen vain syvennät addiktiotasi ’päihteeseen’. “On epärealistista sanoa kaikille päänsärystä kärsiville, että vältä kofeiinia”, Hutchinson sanoo. Hän suosittelee säännöstelyä – maksimissaan kaksi annosta (kupillista) kofeiinia päivässä – jotta voit välttää väliin jäämisestä tulevat päänsäryt.

 

10. Syöt liikaa särkylääkkeitä.

Päänsärkyyn suunnitellut helpotukset voivat potkaista myös takaisin päin. ”Joskus se lääke, mitä otat päänsärkyä varten, saattaa toimia juuri päinvastaisesti”, Hutchinson sanoo. Särkylääkkeiden liikakäyttäminen voi itseasiassa pahentaa särkyä – tutkijat sanovat, että näiden lääkkeiden syöminen liian usein saattaa muokata aivojen tottumista kipuun – ja Excedrinin sisältämä kofeiini saattaa aiheuttaa päänsärkyjä, pahentaen oireita. Minkä tahansa kipulääkkeen ylikäyttäminen saattaa aiheuttaa niin kutsuttua paluupäänsärkyä. Jos olet ottanut paljon reseptivapaita lääkkeitä, yritä lopettaa päiväksi tai vähennä ottamaasi määrää dramaattisesti. ”Jos pystyt olemaan päivän ilman päänsärkyä, etkä koe tarvetta ottaa siihen lääkkeitä, voisi sanoa, että olet päässyt pois kierteestä.”, sanoo Hutchinson.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Unsplash / Hermes Rivera