Tämän vuoksi ihmiset pettävät parisuhteessa

16.1.2021

Your Tangon kirjoittaja sukeltaa pettämisen syihin.

 

Sitä näkee vain elokuvissa

En koskaan oikeastaan ajatellut pettämistä kasvaessani aikuiseksi. Tiesin mistä on kyse, mutta koska se oli jotain, mikä ei ollut koskaan ollut minulle läheistä, en antanut sille ajatusta suuremmin. Mielessäni se oli jotain mitä näkee elokuvissa, jotain mikä antaisi arkipäiväiseen juoneen hieman käänteitä. Mutta kuten kaikki pohjimmiltaan tietävät, elokuvat ja todellinen elämä poikkeavat toisistaan suuresti.

 

Ensimmäiset kokemukset pettämisestä

Kun olin noin 11-vuotias, parhaan ystäväni äiti, M, erosi. Koska olin erittäin läheinen ystävä hänen tyttärensä kanssa, sain kuulla, että heidän äitinsä kertoi lapsilleen, että isä lähti koska hän rakastaa sihteeriään enemmän kuin häntä.

En tajunnut silloin miten kliseisestä asiasta oli kyse, mutta tajusin kuitenkin sen, että ystäväni äitiä oli petetty. Perheen isä meni uudelleen naimisiin vasta kuukauden sen jälkeen, kun heidän avioeronsa astui voimaan. Vaikka koin itse pettämisen arvet vasta vuosia myöhemmin, tämä oli ensimmäinen kerta, kun elämässäni kohtasin pettämistä.

 

Ensimmäiset omakohtaiset kokemukset

Kun minun oma aviomieheni petti minua otin yhteyttä parhaan ystäväni äitiin. Nyt kun olen aikuinen, voin puhua hänelle asiasta, koska olemme molemmat tämän kliseen uhreja: hänen miehensä lähti sihteerin mukaan, ja minun mieheni lähti keskenkasvuisen 20-vuotiaan lapsen mukaan (rehellisesti sanottuna silmissäni kyseessä on lapsi, koska mieheni on 48-vuotias ja hänellä on 18-vuotias tytär edellisestä parisuhteesta).

 

Pettäminen on petos

Tämän keskustelun aikana sain vihdoinkin selville miten kamalasta petoksesta pettämisessä todella on kyse. Itse olin onnekas, sillä meillä ei ollut yhteisiä lapsia, mutta M ei ollut niin onnekas. Hänellä oli kolme lasta, joista nuorin oli vasta vauva kun hänen miehestä ilmoitti, ettei rakasta tätä enää ja lähti kävelemään. Ja aivan kuten omakin mieheni yritti perustella tekojaan, niin yritti myös M:n mies.

 

Todellinen sielunkumppani

Hän oli saanut samaa p*skaa kuin minä: ”Rakastin sinua aikanaan, mutta löysin tämä henkilön, jota rakastan vahvemmin ja enemmän”. Tai kuten minun tapauksessa sanat oli muotoiltu seuraavasti: “Ajattelin, että olet minun sielunkumppanini, mutta B on todellinen sielunkumppanini, koska me molemmat rakastamme Beatlesia ja meillä on sama syntymäpäivä.”

Ah, näitä lepertelyjä tuolta 48-vuotiaalta mieheltä, joka selvästi kärsii keski-iän kriisistä.

 

Mitä opin, kun minua petettiin

Mutta, se mitä tajusin kaikkien niiden kyynelien, draaman ja paskan seasta oli tämä: Aviomieheni ei koskaan rakastanut minua. Jos rakastat jotain ihmistä, et petä häntä. Yksinkertaisesti.

 

Mitä rakkaus on?

Voit sanoa minua hulluksi, mutta mielestäni rakkauteen liittyy monia eri komponentteja. Ensinnäkin, jos todella rakastat jota kuta, arvostat häntä. Sinä myös tuet heitä henkisesti, heität heille yläfemmat kun he tekevät jotain mahtavaa, pidät rakkaimmistasi huolta, kun he ovat sairaana sängyssä, seisot hänen rinnallaan, kun hän pelkää, pidät häntä kädestä kun hän tarvitsee sinua ja näet tulevaisuudessakin teidät yhdessä. Sitä on rakkaus.

 

Mitä pettäminen on?

Kun petät puolisoasi, petät kaiken ylläolevan. Petät joka ikistä näistä komponenteista, ja pidät pilkkanasi kaikkea sitä, mitä joskus kutsuit rakkaudeksi. Jos petät, todellisuudessa sanot: ”En rakasta sinua. En koskaan rakastanut sinua. En koskaan kunnioittanut sinua. En koskaan välittänyt sinusta. Kaikki tämä oli pelkkää valetta.”

 

Älä loukkaa itseäsi

Älä yritä väittää kenellekään, että rakastat jotakuta tai olet koskaan rakastanutkaan häntä, jos petät. Et ainoastaan loukkaan puolisoasi ja yhteistä historiaanne, vaan loukkaat myös itseäsi. Ja jos olet pettänyt, suuri osa sinusta saattaa kuvitella, että tekemäsi teko on ollut jollain tasolla oikein, joten miksi valehtelet vielä itsellesikin?

 

Olet rakkauden uhri

Jos olet yhtään kuin M:n tai minun aviomieheni, koet varmaan olevasi uhri koko tilanteessa? Olet rakkauden uhri, niin sanotusti. No, me voimme hoitaa loukkaantumisen puolestasi. Voimme kirjoittaa sen vaikka mustana valkoiselle, ja rakkaat pettäjät, saatte ihan itse täyttää tyhjät lokerot paperista.

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Self.com
Lähde: Your Tango
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay