Lainojen kilpailutus ja vertailu verkossa auttavat säästämään

29.8.2022

Monet elämän suurista hankinnoista vaativat lainarahan hakemista, joka mahdollistaa hankinnan tekemisen. Oman asunnon tai talon ostaminen ilman asuntolainaa ei ole mahdollista kuin pienelle osalle kansasta, eikä uudempia autoja tai veneitäkään kannata ostaa pelkästään säästetyllä käteisellä. Siksi lainan hakemisesta ja siihen kuuluvasta kilpailuttamisesta ja vertailusta on syytä olla perillä. 

 

Lainojen vertailulla ja kilpailuttamisen tavoitteena on löytää edullisin mahdollinen laina, jonka hakija voi saada pankeilta tai rahoituslaitoksilta. Koska lainamarkkinoilla toimii useita toistensa kanssa asiakkaista kilpailevia lainanantajia, aktiivisella ja tarkkaavaisella vertailulla lainan hakija voi säästää suuria summia koroissa ja muissa lainan kuluissa. Lainojen kilpailutus ja vertailu ovat siirtynyt yhä suuremmissa määrin verkkoon, kun 2000-luvun aikana lainamarkkinat ovat laajentuneet ja kehittyneet entistä monimuotoisemmiksi.

 

Miksi laina kannattaa kilpailuttaa?

Niin asunto-, auto- kuin muutkin lainat voi kilpailuttaa samaan tapaan kuin esimerkiksi sähkösopimukset tai erilaiset vakuutukset. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että lainamarkkinoilla toimii useita kilpailevia yrityksiä, jotka haluavat haalia itselleen parhaat asiakkaat ja lainata heille rahaa. Niinpä aktiivisesti lainaajien tarjouksia vertaileva kuluttaja voi etsiä potentiaalisten lainojen joukosta itselleen edullisimman mahdollisen lainan. 

Kilpailuttaminen on kannattavaa kaikissa tilanteissa, sillä se on kuluttajalle aina ilmaista. Tarjousten pyytäminen ei maksa mitään, ja usein tarjousten vertailu onnistuu helposti ja nopeasti.

Kuka tahansa voi kilpailuttaa lainansa riippumatta lainan tyypistä tai koosta. Vaikka lainojen kilpailuttamisesta hyötyvät usein eniten sellaiset kuluttajat, joilla talousasiat ovat olleet aina hyvällä tolalla, niin hyvän hakemuksen laatimalla myös muille voidaan myöntää edullisia lainatarjouksia.

 

Miten lainojen kilpailutus onnistuu käytännössä?

Lainojen kilpailuttaminen onnistuu helpoiten verkossa toimivien lainojen vertailupalveluiden avulla. Palveluiden sivuilla on listattu lukuisia eri lainanantajien tarjoamia lainavaihtoehtoja, joita kuluttajat voivat vertailla esimerkiksi korkojen ja muiden ehtojen perusteella. Kun sopiva lainanantaja on löytynyt, tämän verkkosivuilla täytetään lainahakemus. Lainahakemuksen tietojen, kuten kuukausitulojen perusteella lainanantaja joko hylkää tai hyväksyy hakemuksen. 

Verkossa toimivat lainamarkkinat ovat nopeampia ja dynaamisempia kuin perinteisten pankkien pyörittämät lainapalvelut. Tämä johtuu siitä, että niillä ei ole perinteisten pankkien kaltaisia suuria organisaatioita, vaan ne voivat toimia nopeasti ja ketterästi.

 

Mitä lainoja verkossa voi vertailla?

Eri lainatyyppejä sekä tarpeita ja tilanteita, joita varten lainoja haetaan, on useita. Yleensä lainaa haetaan jonkin suuren hankinnan tekemiseen tai projektin toteuttamiseen. 

 

Kulutusluotto ja muut joustavat lainat

Kulutusluotto on hyvä esimerkki joustavasta lainatyypistä, jonka kuluttaja käyttää oman harkintansa mukaan. Sille voi löytyä käyttöä esimerkiksi silloin, kun remonttibudjetti on ylittymässä, ja remontin hoitamiseksi nopeasti loppuun kassaan tarvitaan täytettä.

 

Remonttilainat

Remontteja voi kulutusluoton lisäksi rahoittaa muun muassa remonttilainalla. Esimerkiksi keittiön kallis remontti sekä kodinkonehankinnat on kätevää rahoittaa erillisellä remonttilainalla. Se helpottaa pitkän ja vaativan projektin toteuttamista ja rahoittamista.

 

Mökkilainat

Monet lainoista haetaan suurempien hankintojen, joihin säästöt eivät riittäisi, tekemistä varten. Tällaisesta lainasta hyvä esimerkki on mökkilaina, jonka turvin mökkikaupoille on helppo lähteä. 

 

Auto- ja venelainat

Myös kulkuvälineitä varten on tavallista hakea lainaa. Jotkut autot ja veneet ostetaan ja myydään niin halpaan hintaan, että niitä varten lainarahaa ei kannata hakea. Sen sijaan uudemmat ja suuremmat menopelit hankitaan usein lainarahalla. Auton tai veneen ostamiseen liittyy muitakin kuluja kuin itse ostohinta. Esimerkiksi vene on katsastettava ja auto vakuutettava. 

 

Yhdistelylainat

Joskus sekä auto että mökki päädytään ostamaan saman kesän aikana. Tällöin kahden lainan maksaminen samanaikaisesti voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Yhdistelylainalla kahden tai useamman lainan kulut voi niputtaa yhteen lainasopimukseen, joka tekee lainan hoitamisesta helpompaa.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash.com