Kärsitkö unettomuudesta? – 10 vinkkiä unen parantamiseksi

25.6.2018

Suurin osa ihmisistä kärsii unettomuudesta jossain vaiheessa elämäänsä monista eri syistä. Näiden muutaman yksinkertaisen vinkin avulla voit kuitenkin helpottaa unen saamista ja parantaa sen laatua.

1. Pyri pitämään unirytmi säännöllisenä

Olemme tapojemme orjia, ja tämä pätee myös nukkumistottumuksiin. Käymällä joka päivä samaan aikaan nukkumaan ehdollistamme kehomme seuraamaan tiettyä vuorokausirytmiä, joka auttaa unen saamisessa ja ylläpitämisessä.

2. Nuku pimeässä, hiljaisessa ja viileässä tilassa

On unen laadun kannalta merkittävää, millaisessa tilassa nukut. Mitä vähemmän ääntä ja valoa huoneeseen pääsee, sitä vähemmän unta häiritseviä ärsykkeitä siellä on.

3. Pyhitä makuuhuone vain nukkumiselle ja seksille

Elektoniikkalaitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa häiritsee unen laatua. Älä siis katso televisiota, pelaa videopelejä tai surffaile netissä ennen nukkumaan käyntiä. Makuuhuone ei ole oikea paikka myöskään lemmikkien kanssa peuhaamiseen tai työskentelyyn.

4. Vältä nautintoaineiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa

Vältä kofeiinin, nikotiinin ja alkoholin käyttöä 6 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kofeiini stimuloi aivotoimintaa ja vaikeuttaa nukahtamista. Myös nikotiini häiritsee unta, ja vaikka iltainen “yömyssy” saattaa helpottaa nukahtamista, alkoholi sirpaloi unen vaiheita ja tekee yöunista huonommat.

5. Unohda päiväunet

Mitä pidempään pysyt hereillä, sitä suurempi on halu päästä nukkumaan. Päiväsaikaan nukkuminen vähentää tätä tarvetta, ja illalla nukahtaminen on vaikeampaa.

6. Harrasta liikuntaa päivittäin

Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua. Vältä kuitenkin liikuntaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä se voi hankaloittaa unen saamista.

7. Kehitä itsellesi unirutiinit

Myös aikuiset tarvitsevat päivittäisiä unirutiineja, jotka henkisesti valmistavat nukkumaanmenoon. Tällaisia rutiineja voivat olla esimerkiksi lukeminen, rentouttavan musiikin kuuntelu tai rauhoittava kylpy.

8. Älä jää sänkyyn kamppailemaan nukkumisvaikeuksien kanssa

Jos kärsit univaikeuksista, älä yritä pakottaa unen tulemista sängyssä pyörimällä. Mene sen sijaan johonkin toiseen rauhalliseen paikkaan kunnes tunnet pystyväsi nukahtamaan, ja palaa sitten takaisin sänkyyn nukkumaan. Näin vältyt sängyn muuttumiselta ahdistavaksi unettomuuden pesäksi.

9. Vältä syömistä ja juomista ennen nukkumaanmenoa

Häiritseekö närästys tai jatkuva vessassa juoksemisen tarve yöuniasi? Tältä välttyäksesi kannattaa välttää syömistä ja juomista muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

10. Pidä nukkuminen etusijalla

Tärkeintä on muistaa, että kehosi tarvitsee unta. Suunnittele muu aikataulusi niin, että sinulle jää aina riittävästi aikaa nukkua.

Lähde: sleepdisorders.about.com
Kuva: Unsplash / Hutomo Abrianto