Epäiletkö kärsiväsi D-vitamiinin puutoksesta? Näitä ruokia kannattaa syödä

1.11.2020

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine, joka auttaa kehoa saamaan kalsiumia, joka taas edistää luuston terveyttä sekä estää osteoporoosin syntymistä. Ikävä kyllä D-vitamiinin saannin varmistaminen ei ole niinkään helppoa. Monet meistä tietävät, että sitä saadaan auringosta, mutta tämä on oikeastaan vain osaksi totta. Ihossasi olevat yhdisteet reagoivat auringon UV-säteilyyn, joka auttaa D-vitamiinin synnyssä, mutta auringonpaisteeseen luottaminen varmistaakseen D-vitamiinin tarvittavan saannin ei ole järkevää paristakin eri syystä.

Monet meistä työskentelevät sisätiloissa, johon auringon UV-säteet harvemmin osuvat. Toisekseen liiallisella auringonottamisella voi olla jo itsessään haittavaikutuksia, joten on järkevää pitää huoli, että D-vitamiinia saa monesta eri lähteestä. Tämän takia nämä 4 ruokaa ovatkin erittäin hyviä lähteitä. Mutta jos kärsit pahemmasta D-vitamiinin puutoksesta, niin on suositeltavaa käyttää lisäravinteita, koska nämäkään ruoat eivät pysty takaamaan, että saat kaiken tarvittavan. D-vitamiinin suositeltava määrä vaihtelee 600 iU:sta 5000 iU:hun (Internation Unit). 800-1000 iU on määrä, jonka pitäisi kattaa päivittäinen tarve, mutta voit huoletta nauttia enemmän kuin suositeltavat määrät. Nämä ruoat auttavat tässä.

1. Rasvainen kala

Rasvaiset kalat sisältävät varmastikin eniten D-vitamiinia. Niitä suositellaan myös niiden terveellisten rasvojen ja proteiinin takia. Yksi lohifilee sisältää noin 815 iU. Jos et ole kalan ystävä, niin kokeile kalanmaksaöljyä. Jos nestemäinen ei maistu, niin onneksi nykyisin sitä saa myös kapseleissa.

2. Vitaminoitu ruoat

D-vitamiinia ja kalsiumia tulisi nauttia samaan aikaan. Tämän vuoksi moneen tuotteeseen, kuten maitoon, mehuun ja muroihinkin lisätään usein D-vitamiinia.

3. Sienet

Tämä voi yllättääkin monet, mutta sienet (varsinkin aurinkokuivatetut) voivat sisältää paljonkin D-vitamiinia. Tämä johtuu osittain siitä, että sienet pystyvät käyttämään auringosta tulevaa UV-säteilyä tuottaakseen D-vitamiinia. 3,5 ounces tuoreita shiitake sieniä sisältää noin 100 iU ja sama määrä aurinkokuivatettja sieniä sisältää noin 1600 iU.

4. Kananmunat

Kananmunat eivät sisällä kovin paljon D-vitamiinia (41 iU / muna), mutta se on kuitenkin enemmän kuin moni muu ruoka. Jos kärsit D-vitamiinin puutoksesta, niin yritä lisätä munia ruokavalioosi. Munat sisältävät myös runsaasti proteiinia ja vähän kaloreita.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: pixabay.com / cocoparisienne