Muista riittävä veden juonti – 11 nestehukan oiretta.

5.6.2021

Kun kesä, kuumuus ja kosteus saapuvat, niin kaikkien meidän olisi hyvä miettiä mitä nämä muuttuvat olosuhteet meiltä vaativat. Yksi perusasioista on nesteytys. Vaikkakin monet meistä osaavat nesteyttää kehoaan, kun käymme salilla tai muuten treenaamme, niin on helppoa unohtaa veden juominen arjen keskellä. On mahdollista, että tälläkin hetkellä kärsit nestehukasta. Tässä 11 merkkiä, jotka voivat auttaa huomaamaan, että yksinkertaisesti nesteytys voi jo auttaa nostamaan energiatasoja ja hyvinvointia.

1. Päätä särkee

Ennen kuin suuntaat lääkekaapille hakemaan särkylääkkeitä, niin kokeile juoda lasillinen vettä. Aivosi tarvitsevat nestettä siinä missä muutkin ruumiinosasi – se kuitenkin lepää suojelevassa nestesäkissä kallosi sisällä. Veden puute tarkoittaa, että aivot voivat kärsiä hapen puutteesta, huonosta verenkierrosta ja suojasta iskuja vastaan. Tästä syntyy kipua, joten kokeile ensin nesteytymistä ja vasta sitten muita keinoja.

2. Huimaa

Samat syyt mitkä aiheuttavat pääkipua voivat aiheuttaa huimausta. Kun kärsit nestehukasta veren- ja hapenkierto aivoihin laskee, joka aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä ja huimausta. Jos sinua alkaa pyörryttää, niin istu tai makaa aloillasi ennen kuin satutat itseäsi ja juo vettä niin pian kuin pystyt.

3. Olet väsynyt – jatkuvasti

Kyllä, jatkuva väsymys voi johtua yksinkertaisesti unen puutteesta mutta syy voi myös löytyä nestevajauksesta. Hapen- ja verenkierron heikkeneminen voi saada olon tuntumaan uneliaalta. Jos huomaat, että motivaatiosi ja aktiivisuutesi laskee päivän mittaan, niin tarkkaile nesteytystä ja tarvittaessa juo lisää vettä.

4. Henkesi haisee

Harjaat ja lankaat hampaitasi säännöllisesti mutta henkesi haisee silti? Voi olla, että veden juomisen lisääminen voi jo auttaa. Terve, nesteytetty keho tuottaa sylkeä, joka auttaa taistelussa bakteereita vastanan. Bakteerit nimittäin haisevat. Ja jos et ole itse varma, niin pyydä ystävääsi uhrautumaan ja kokeilemaan. Kuiva suu on luonnollisesti myös merkki siitä, ettet juo tarpeeksi vettä. Onneksi ratkaisu tähänkin on helppo – nesteytyä enemmän kehoasi.

5. Ihosi on kuiva

Kuulostaa itsestään selvältä, kun sen mainitsee, eikö? Samoin kuin nestehukka kuivuttaa suuta, niin se kuivattaa myös ihoamme. Ei ole ihme että ensimmäinen ihonhoitovinkki tuntuu aina olevan: juo lisää vettä. Jos sinulla on normaalisti rasvainen iho ja huomaat kuivia alueita, niin todennäköisesti et juo tarpeeksi vettä. Kuivunut tarvitsee kosteutta, ei öljyä tai rasvaa. Tämän lisäksi, jos kärsit nestehukasta, etkä tällöin hikoile normaalisti, niin ihosikaan ei pysty huuhtelemaan likaa, öljyä ja myrkkyjä ulos kehostasi, joka voi johtaa akneen, psoriasikseen ja muihin ikäviin iho-ongelmiin.

6. Ruoansulatus ei toimi normaalisti

Ummettaako, närästääkö tai sattuuko vatsaan? Voi olla, että sinun tarvitsisi juoda paljon enemmän vettä. Ruonsulatuksen ja aineenvaihdunnan kannalta on tärkeää, että nautit tarpeeksi nestettä, jolloin ruoansulatuskanavat pystyvät toimimaan, kuten niiden kuuluu. Tämän lisäksi varmistat, ettei ulosteesi muutu kovaksi ja epämiellyttäväksi prosessoida.

7. Virtsaamien on epäsäännöllistä / virtsa on tumman väristä

Toinen ei niin miellyttävä aihe monille mutta erittäin tärkeä. Virtsan avulla pystyt helpoiten tarkistaa kärsitkö nestehukasta. 4-7 kertaa päivässä on normaali määrä virtsata ja värin tulisi olla kirkas tai vaalean keltainen. Tumman keltainen väri on merkki nestehukasta. Kaikki tästä ja oranssista tummempi? Kärsit vakavasta nestehukasta ja saattaa olla järkevää käydä lääkärissä.

8. Sinulle tulee äkillisiä syömishimoja

Tuleeko ruokailujen välissä himo pientä välipalaa kohtaan? Odota hetki ja juo lasi vettä ennen herkutteluun siirtymistä. Vaikka siitä onkin kiistelyä, että voiko kehomme erehtyä luulemaan janoa näläksi, niin joka tapauksessa nestetasapaino en erittäin tärkeää sen kannalta, että ruonsulatuksemme toimii kunnolla ja että elimemme saavat tarvittavat ravintoaineet. Nestehukka on yhdistetty elektrolyyttien puutteesee ja alentuneeseen glykogeenin tuotantoon. Näiden puute voi aiheuttaa makean tai suolaisen himoa. Jos tällainen fiilis tulee, niin kokeile ensin juoda vettä ja katso kuinka paljon se auttaa.

9. Tunnet olosi kuumeiseksi tai vilustuneeksi

Yhdistämme veden juomisen usein jäähtymiseen ja viilentymiseen ja siksi tämä tieto voikin yllättää. Korkea kuume voi kuitenkin olla merkki vakavasta nestehukasta. Jos kuumeesi nousee mutta et pysty juomaan riittävästi, niin ota yhteyttä lääkäriin. Kehosi menettää puoli litraa vettä jokaista yli 37 asteen ylittävää astetta kohden. Jos sinulla on esimerkiksi 39 astetta kuumetta kokonaisen vuorokauden, menetät litran ylimääräistä nestettä.

10. Tunnet kipuja

Nyt emme tarkoita pelkästään pääkipua, vaan kramppeja, nivelkipuja ja suonenvetoja. Nivelemme ja rustomme ovat noin 80% vettä, joten sen puute aiheuttaa kitkaa nivelissä ja tästä seuraa kipua. Tämän lisäksi elektrolyyttien, kaliumin ja natriumin puutostila aiheuttaa kramppeja. Pitämällä huolen siitä, että nautit tarpeeksi vettä varmistat, että jaksat vetää treenisi loppuun ja saat kunnon yöunetkin – ilman yöllisiä suonenvetoja.

11. Et hikoile

Yksi asia jota kannattaa tarkkailla varsinkin treenatessa on hikoilun määrä. Kehomme säätelee sen lämpötilaa hikoilemalla, ja se ei onnistu jos kehossa ei ole nestettä mitä hikoilla. Jos siis aherrat muttet hikoile, niin älä juhli sillä, että voit skipata suihkussa käymisen., vaan mene hakemaan vettä välittömästi.

Kuten aina, kannattaa jutella lääkärin kanssa jos törmäät näihin oireisiin jatkuvasti, etkä löydä apua perinteisistä keinoista. Tärkeintä on kuitenkin tarkkailla ja kuunnella omaa kehoaan.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: tiphero.com
Kuva: Unsplash / Kate Joie