Näitä ruokia ei kannata syödä juuri ennen nukkumaan menoa

8.8.2018

Meillä kaikilla on niitä iltoja, jolloin käymme keksipurkilla tai nappaamme palan suklaata tai juustoa ennen kuin menemme nukkumaan. Ja se tuntuu vieläpä hyvältä idealta. Totuus kuitenkin, että yösyöpöttely on melkein poikkeuksetta huono idea ja on ruokia, jotka jopa estävät meitä saamasta hyvät ja tarpeeksi pitkät yöunet.

 

Kun kiireinen elämäntyylille ja kasvava addiktiomme teknologiaa yhdistyy huonoihin ja liian lyhyihin yöuniin, niin meillä alkaa olemaan soppa valmis ja joudumme raahautumaan päivästä toiseen. Totuushan kuitenkin on, että keskiverto aikuinen tarvitsisi sen 8 tuntia hyvää unta päivittäin.

 

Mikä on sitten avain hyvään nukkumiseen? Meidän tulee tehdä terveellisempiä valintoja ruokamme suhteen, opetella rentoutustekniikoita ja jättää pois erilaiset stimulantit kuten kahvi, ennen kuin käymme nukkumaan. Joten, varmista ainakin, etteivät keskiyön syömisseikkailusi pidä sisällään ainakaan seuraavia ruokia.

 

Kofeiini

Kuten tuossa jo aiemmin todettiin, niin kofeiini on stimulantti, joka häiritsee hyvän unen saamista. Jos juomme kahvia ennen nukkumaan menoa, niin emme pysty rauhoittumaan, emmekä nukahtamaan normaalisti, koska aivomme käyvät ylikierroksilla kofeiinin johdosta. Jätä siis kahvi pois ainakin iltapalalta ja korvaa se esim. vihreällä teellä.

 

Tuliset ruoat

Pieni annos chili con carnea voi tuntua vielä illalla hyvältä idealta, mutta totuus on, etteivät tuliset ruoat todellakaan auta sinua nukahtamaan. Ne tuottavat vatsassa happoja, jotka puolestaan voivat aiheuttaa turvotusta ja närästystä. Elimistö ei pysty rauhoittumaan ja kunnon unet jäävät haaveeksi.

 

Jäätelö

Yöllä pieni annos jäätelöä leffan kanssa. eikö kuulostakin herkulliselta? Sitä se voi ollakin, mutta mitä todennäköisemmin voit sanoa hyvästit hyvälle unelle. Jäätelön sisältämä suuri sokerimäärä pitää sinut taatusti hereillä pidempään ja voi aiheuttaa jopa painajaisia. jäätelön sisältämä rasva pitää puolestaan kerääntyy elimistöösi, koska et yöllä liiku ja polta sitä.

 

Punainen liha

Pihvihän on mahtava proteiinin ja raudan lähde, mutta mitään näin raskasta ei todellakaan kannata ahtaa napaan ennen nukkumaan käymistä. Proteiini ja rasva palavat hitaasti, joten lihamöykky pysyy vatsassasi pitkään. Liian täydellä vatsalla nukkuminen, niin, se on melko tuskallista.

 

Alkoholi

Jos otat paukun tai kaksi ennen nukkumaan menoa, niin tiedossa voi olla huonot ja lyhyet yöunet. Alkoholi aiheuttaa nestehukkaa, joten voit herätä janoissasi kesken unien. Ja kun olet käynyt juomassa, niin oletkin jo puolittain herännyt ja uudestaan unen saaminen on entistä vaikeampaa.

 

Sokeri

Sokerin syöminen antaa välittömän energialatauksen, joten sitä tulee ennen kaikkea välttää ennen nukkumaan menoa. Säästä siis suklaapatukat ja napit seuraavalle päivälle, vaikka välipalaksi.

 

Selleri

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta selleri nopeuttaa virtsan muodostumista. Näin ollen sellerin popsiminen ennen pehkuin kömpimistä voi herättää sinut keskellä yötä vessaan. Vältä, nuku hyvin aamuun asti ja herää pirteänä.

 

Lähde: Huffington Post

Artikkelikuva: Unsplash / Felipe Portella