6 asiaa jotka on hyvä tietää ennen lainatarjouksen hyväksymistä

8.7.2022

Lainat ovat siitä loistavia, että niiden avulla elämässä pystyy toteuttamaan itseään ilman valtavia säästöjä. Ne voivat auttaa hankalassa elämäntilanteessa, tai olla paikallaan esimerkiksi kesämökin ostoa harkittaessa. Mutta mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen lainatarjouksen hyväksymistä?

 

Mieti lainasumma tarkkaan

Ennen kuin kilpailutat lainoja, mieti mihin tarpeeseen ja kuinka paljon lainaa tarvitset. Monien lainaa tarjoavien yrityksien tai pankkien lainasumma vaihtelee joskus suurestikin. Tee listaa realistisista summista ja siitä, mihin lainaa tarvitset ja kuinka paljon olet sitä valmis ottamaan. Laske kuukausittaiset tulonlähteet sekä menot ja mieti yksin tai perheenjäsenten kanssa, mikä on juuri sinulle/teille sopivin ratkaisu.

 

Maksusuunnitelman tärkeys

Lainaa lyhennetään yleisimmin kerran kuukaudessa, mutta maksusuunnitelmia ja -tapoja on monenlaisia. Monesti kulutusluotoissa on takaisinmaksuaika vuodesta viiteentoista vuoteen. Tähän vaikuttavat tietysti lainatun rahan määrä sekä se, miten suuria summia olet kykeneväinen kuukausittain maksamaan. Lisäksi aina on mahdollisuus maksaa kerralla enemmän, mutta tästä on hyvä sopia lainantarjoajan kanssa.

 

Korkojen kopinaa

Vuonna 2022 on asuntolainojen keskikorko pyörinyt 0,85% paikkeilla. Vaihtoehtona lainaa ottaessa on myös korkokaton ottaminen lainaan. Se tarkoittaa, että lainan viitekorolle on asetettu yläraja, minkä yli se ei pysty nousemaan. Tästä aiheutuu lisäkuluja, mutta se on hyvä vaihtoehto silloin, jos korot nousevat. Jos taas eivät, voi se tulla kalliiksi. Tämä täytyy jokaisen siksi miettiä itse.

Ensiluokkaisen tärkeää on vertailla lainan korkoja eri lainantarjoajien välillä, sillä se on yksi tärkeimmistä syistä sille, paljonko lainan päälle koituu lisäkuluja. Hyvä vaihtoehto helppoon vertailuun on Omalaina.fi – sivusto. Täyttämällä täysin ilmaisen lomakkeen, esittää se kerralla parhaimmat lainatarjoukset vastaamalla asiakkaan tarpeisiin. Se helpottaa antamaan osviittaa varsinkin, jos lainoista ei ole aiempaa kokemusta. Kuitenkin kokeneempaakin lainatietäjää lainanvertailupalvelut helpottavat säästämällä aikaa. Lainanvertailupalvelu on kokeilunarvoinen.

 

Entä muut kulut?

Lainojen kilpailutuksessa kannattaa katse kiinnittää myös sen muihin kuluihin. Vaikka pelkän korkoprosentinkin katsominen on tärkeää, huomioidaan vuosikorkoa tarkastellessa myös muut kulut. Muita lainaan liittyviä kuluja ovat esimerkiksi palvelumaksu, tilinhoitomaksu, lainan avauspalkkio sekä kuukausittainen maksu. Nämä kaikki on tärkeää ottaa huomioon lainojen kilpailutuksessa. Vaikka ottaisit saman verran lainaa eri lainantarjoajilta, on loppusumma aina eri näiden kulujen vuoksi.

 

Lainan takaus tai vakuudet

Mitä suurempi lainamäärä on, sitä suurempi vakuuden täytyy luonnollisesti olla. Vakuuksien ideana on, että lainan takaisinperintä onnistuu, jos asiakkaalla ei olisikaan mahdollisuutta maksaa lainaa takaisin. Välillä lainan maksamiseen pystytään käyttämään myös lainan takaajia, eli toinen henkilö ottaa vastuun lainan takaisinmaksusta, jos se ei lainan ottajalta jostakin syystä onnistuisi. Takauksen tekee joissakin tapauksissa myös valtio. Vakuudet puolestaan ovat yleensä fyysisiä asioita tai esineitä, joilla lainaa taataan. On siis hyvä olla tietoinen, että jonkinlainen vakuus tai takaus täytyy olla ja kartoittaa omaa tilannettaan.

 

Kuinka kauan tarvitsee odottaa, että rahan saa omalle tilille?

Lainarahan saa nopeimmillaan omalle tilille jopa 15 minuutissa. Tottakai mitä suuremmaksi lainattava summa muodostuu, sen suurempi on lainanhakuprosessi. Kun lainahakemuksen täyttää ajatuksen kanssa todella huolellisesti, nopeuttaa se aina prosessia. Nykyään kuitenkin lainan saaminen on kehittynyttä ja sen voi hoitaa halutessaan suoraan verkossa.

Jos siis olet miettinyt lainan hakemista, älä enää odota. Se, että täytät lainojenvertailulomakkeen, ei velvoita toimenpiteisiin. Lainojen avulla miljoonat ihmiset tekevät unelmiaan todeksi ja ne mahdollistavat paljon sellaista, mitä ei säästämällä olisi välttämättä mahdollista toteuttaa.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com