5 tärkeää grillaussääntöä – nämä jokaisen on syytä muistaa

18.7.2018

Grillaus on mukavaa puuhaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän perusasian elintarviketurvallisuuteen liittyen. Tässä viisi tärkeintä vinkkiä:

1. Käsiä ei voi pestä liikaa

Perusasioista on hyvä aloittaa, koska ne eivät lähellekään kaikilla ole hallussa. Käsien pesu ennen ja jälkeen grillaamisen on kaiken a ja o. Erityisen tärkeää se on raa’an lihan käsittelyn jälkeen, koska muutoin esimerkiksi salmonella voi siirtyä tuoretuotteisiin, kuten vihanneksiin ja salaattiin.

2. Säilytä liha kylmässä – älä ota sitä ”mätkiintymään” kesäaurinkoon

Ota raaka liha pois jääkaapista tai kylmäkalleilla varustetusta kylmälaukusta vasta juuri ennen kypsentämistä. Näin minimoit bakteerien kasvun, joka nopeutuu eksponentiaalisesti lämpimässä. Muista että vakuumipakkaus ei estä lihaa pilaantumasta nopeasti lämmössä.

3. Grillaa kypsäksi, mutta älä kärvennä

Naudan, possun ja siipikarjan liha tulee aina kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat kuolevat. Eritysen tarkkana tulee olla lapsille tarjottavan lihan kypsyydestä. Älä kuitenkaan polta lihaa, koska tällöin sen tummuneeseen pintaan muodostuu syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.

4. Pidät kypsät ruoat aina erillään raaoista

Muista pitää kypsät ja raa’at liharuoat aina erillisissä astioissa. Tämän lisäksi tulee muistaa käyttää erillisiä ottimia kypsille ja raaoille ruoille, koska bakteerikontaminaatio voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Pese heti käytön jälkeen raa’an lihan tai marinadin kanssa tekemisissä olleet astiat, ottimet, veitset ja leikkuulaudat.

5. Tarjoile tuoreena

Jo 1 – 2 tunnin seisottaminen kesäkuumassa saa bakteerikannan suorastaan räjähtämään. Tarjoile siis grilliherkut heti kypsentämisen jälkeen.

Lisää grillausasiaa

Lähde: Evira
Kuva: Unsplash / Declan Rex