11 Elintärkeää keksintöä, joista voimme kiittää naisia

28.3.2018

Käyttäkäämme hetki miettiäksemme, missä olisimmekaan ilman joitakin huikeita naisia. Ehkäpä jumissa palavassa rakennuksessa ilman ulospääsyä ilman suklaakeksejä tai olutta tuomassa meille lohtua. Tämä esimerkki oli hieman epärealistinen, mutta toivottavasti idea tuli selväksi.

Tässä muutama asia, jotka naiset ovat riemuksemme keksineet:

 

1. Olut, useat naisia

Emme tunne ketään yksilöä, joka olisi ensimmäisenä keksinyt oluen, mutta historioitsija Jane Peytonin mukaan oluen paneminen oli tuhansien vuosien ajan naisten tehtävä. Telegraph-lehdessä kerrottiin vuonna 2010, että “lähes 7000 vuotta sitten Mesopotamiassa ja Sumeriassa ainoastaan naisten annettiin tehdä olutta, koska he osasivat sen niin hyvin.”

 

2. Neliöpohjainen paperipussi, Margaret Knight

Margaret Knight ymmärsi, että paperipussit ilman neliön muotoista pohjaa olivat hieman epäkäytännöllisiä. Hän kehitteli koneen, joka leikkasi ja liitti pohjia paperipusseihin.

Ennen kuin hän ehti patentoida koneensa, mies nimeltä Charles Annan varasti hänen ideansa väittäen, ettei kukaan nainen kykenisi keksimään mitään niin monimutkaista. Knight haastoi Annanin oikeuteen ja todisti, että prototyyppi oli oikeasti hänen ansaiten patentin vuonna 1871.

 

3. Tiskikone, Josephine Cochrane

Vuonna 1886 Cochrane ärsyyntyi siitä, että hänen palvelijansa rikkoivat hänen astiastojaan. Eikä aikaakaan, kun hän kehitteli ihka ensimmäisen toimivan tiskikoneen.

 

4. Palopoistumistie, Anna Connelly

Ensimmäinen palopoistumistie ulkoisilla portailla patentoitiin Anna Connellyn toimesta 1897. 1900-luvulla Connellyn mallista tuli osa pakollisia rakennusmääräyksiä monissa osavaltioissa Yhdysvalloissa.

 

5. Monopoly, Elizabeth Magie

Monopolyn keksi vuonna 1903 Elizabeth Magie. Magie loi pelin demonstroidakseen maanostamisen traagisia vaikutuksia.

 

6. Tuulilasinpyyhkijä, Mary Anderson

Vuonna 1903 Mary Anderson huomasi autoilijoiden pysähtyvän pyyhkiäkseen lunta ja jäätä tuulilaseista. Hän kehitteli tuulilasinpyyhkijän – kädenjatkeen kumiterällä varustettuna, jolla pystyi pyyhkimään lasin puhtaaksi poistumatta autosta. Hän haki patenttia 1904 ja sai sen 1905.

 

7. Suklaahippukeksit, Ruth Wakefield

Vuonna 1930 Ruth Wakefield, Toll House Inn-tavernan emäntä, teki keksejä vierailleen ja huomasi, että suklaa oli lopussa. Hän murensi paloja Nestlen suklaapatukasta ja kuvitteli, että suklaa sulaisi ja sekoittuisi taikinaan kypsentämisvaiheessa, mutta näin ei käynytkään.

 

8. Aurinkoenergiakoti, Dr. Maria Telkes

Tohtori Telkes työskenteli MIT:n aurinkoenergian tutkimusprojektissa. Vuonna 1940 hän kehitteli ensimmäisen aurinkoenergialla toimivan kodin arkkitehti Eleanor Raymondin kanssa.

 

9. Tietokoneohjelmisto, Grace Hopper

Tietokonetiedemies, tohtori Grace Murray kehitteli COBOLin, ensimmäisen käyttäjäystävällisen tietokoneohjelmiston 1950-luvulla. Vuonna 1969 hänelle ojennettiin ensimmäinen Computer Science Man of the Year-palkinto.

 

10. Kevlar, Stephanie Kwolek

Stephanie Kwolekin kemikaalisten yhdistelmien tutkimus DuPontin leivissä sai hänet keksimään Kevlarin – luotiliiveissä käytetyn materiaalin- joka patentoitiin vuonna 1966.

 

11. Kantasolujen eristäminen, Ann Tsukamoto

Ann Tsukamoto on toinen kahdesta henkilöstä, jotka saivat vuonna 1991 patentin ihmisen kantasolujen eristämiseen. Hänen tutkimuksensa on johtanut parempaan ymmärrykseen syöpäpotilaiden verisysteemien hoidossa ja ehkä tulevaisuudessa Tsukamoton tutkimukset mahdollistavat syöpälääkkeen keksimisen.

 

Lue myös: 5 keksintöä, jotka saattavat räjäyttää tajuntasi

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / LuckyLife11