Pellavainen vuokaleipä ilman psylliumia

5.5.2021

Olen tehnyt blogissani viljatonta vuokaleipää, joka otti useamman kerran onnistuakseen. Leipä jäi aina raa’aksi ja se johtui todennäköisesti leipätaikinan suuresta psylliumin määrästä. Nyt päätin kokeilla leipää ilman psylliumia ja valmistin sen käyttäen manteli- ja kookosjauhoja yhdessä jauhettujen vaaleiden pellavansiementen kanssa.  Leipä onnistui, se oli kypsää, mutta mehevää, ei lainkaan kuivaa. Tosin se ei juurikaan noussut uunissa. Syynä on joko liian vähäinen nostatusaineen määrä tai se, että taikina itsessään on niin raskas, ettei se jaksa nousta. Leipä oli kuitenkin todella hyvänmakuista ja maukasta jopa ilman suolaa, jonka vahingossa unohdin. Ihme kyllä, se ei sitä mielestäni edes tarvinnut. Leivässä on hieman pähkinäinen maku ja se on aavistuksen makeaa johtuen kookosjauhoista. Jos haluaa, voi leivän luontaista makeutta taittaa lisäämällä taikinaan ½tl suolaa.

vuokaleipa_2

PELLAVAINEN VUOKALEIPÄ ILMAN PSYLLIUMIA:

5dl mantelijauhetta

0,75dl vaaleita pellavansiemeniä jauhettuna (voi käyttää tummiakin, jos vaaleita ei löydy)

0,75dl kookosjauhoja

1tl soodaa

(½tl suolaa, lue johdanto!)

50g voita tai kookosöljyä sulatettuna

2rkl viinietikkaa

4 munaa

pinnalle haluamasi siemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu rasva, viinietikka ja munat. Laita leipä leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kypsennä uunissa 175C noin 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä pistämällä tikulla leivän keskeltä ja ota tikku ulos. Jos se on puhdas, leipä on kypsää. Jos leipä on raakaa, kypsennä vielä hetki. Ota leipä leivinpaperin avulla pois vuoasta ja anna jäähtyä. Tämä on todella hyvää myös paahdettuna. Keskeltä leipä ei paahdu rapeaksi, mutta reunat kyllä.

Kirjoittaja:

Olen kiinnostunut ruuanlaitosta. Erityisruokavaliot sekä niihin liittyvien uusien reseptien kehittely ja testaus ovat suuri intohimoni kohde. Kaikkea on tullut kokeiltua, niin hyvällä kuin vähemmän hyvällä menestyksellä, kaikki on silti tullut syötyä. En tiedä johtuuko se siitä, että kurkustani menee alas lähes mitä tahansa vai lahjakkuudestani kehitellä uusia juttuja ;) Muiden ihmisten kannustamana päätin laittaa blogin pystyyn, jotta voisin jakaa ideoitani ja samalla auttaa moniallergisia ihmisiä löytämään uusia ideoita ruuanlaittoon ja leipomiseen.