Yksinhuoltajaäidit ovat mahtavia – tiedekin todistaa sen

19.10.2017

Yksinhuoltajaäidit kohtaavat usein kovia haasteita, erityisesti liittyen lasten kasvattamiseen yksikseen – mutta uusi tutkimus todistaa, että esteistä huolimatta, yksinhuoltajaäidit ovat ihan yhtä onnellisia kuin naimisissa olevat vastineensa.

 

Yksinhuoltajien onnellisuus

Yhdessä tutkimuksessa – joka julkaistiin Journal of Happiness -lehdessä – tutkijat tekivät 35 intensiivistä henkilökohtaista haastattelua puolalaisten yksinhuoltajaäitien kanssa, saadakseen syvällisen ymmärryksen heidän onnellisuutensa tasosta.

 

Lasten saaminen avioliiton ulkopuolella

Miksi Puola? Tutkijat huomauttavat, että Puolalla ”on EU:n huonoin julkinen lastenhoitojärjestelmä”. Eikä vain sitä, ”lasten saaminen avioliiton ulkopuolella ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä, ja yksinhuoltajuutta ei tueta institutionaalisesti” – tehden Puolasta hyvän paikan tutkia äitejä, joiden todella täytyy pärjätä yksin.

 

Tutkimuksen tausta

Haastattelujen lisäksi, tutkijat käyttivät 7 633 äidiltä vuosikymmenen ajan kerättyä tietoa, osana Puolassa tehtävää, jatkuvaa tutkimusta. Otoksessa 6 594 äideistä oli naimisissa, 538 ei ollut koskaan ollut naimisissa ja 501 oli aiemmin ollut naimisissa (eronneita tai leskiä).

 

Ei ero onnellisuudessa

Kaiken tiedon analysoinnin jälkeen tutkijat selvittivät, että yksinhuoltajaäidit eivät olleet vähemmän onnellisia kuin naimisissa olevat vastineensa, huolimatta kohtaamistaan vaikeammista olosuhteista.

 

Lapset elämän keskipiste

”Löydöksemme osoittavat, että lapset ovat naimattomien naisten elämän keskipiste, ja että monet elämän tärkeät päätökset tehdään vastuullisemmin lapsen kannalta. Äitiys voimaannuttaa yksinhuoltajaäitejä, lisää heidän velvollisuudentuntoaan, ja sallii heidän paeta patologisia ympäristöjä”, tutkijat kirjoittavat.

 

Lapsi päätösten tukena

Tosiaan, eräs 27-vuotias haastateltava sanoi äidiksi tulemisen mahdollistaneen hänen lähtönsä pahemmasta tilanteesta: pahoinpitelevän puolison luota.

”Miehellä, jonka kanssa olin ennen, oli ongelmia alkoholin ja huumeiden kanssa. Se oli syy, miksi hätin hänet. En ajatellut vain itseäni – vaan lasta myös. Minun oli alettava ajattelemaan… Olin epäröinyt ennenkin, olin halunnut jättää hänet, mutta tiedäthän… rakkaus on sokea. Ja voi sanoa, että [tyttäreni] yksinkertaisesti patisti minua tekemään sen.”

Lapsi antaa energiaa elämään

Samalla, kun monet yksinhuoltajaäidit sanovat, että lapsen kasvattaminen ilman kumppanin tukea on ”hyvin väsyttävää” ja ”stressaavaa”, he korostavat myös, että heidän lapsensa tuo heille iloa, ”energiaa” ja motivaatiota elämään.

Kuten yksi osallistuja asian ilmaisi, ”Lapsen rakkaus hyvittää kaiken.”

Lähde: Huffingron Post
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay