Tampere

TOP-5 tekemistä Tampereella

17.5.2024

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tampereesta on noussut tasaväkinen kilpakumppani Helsingin rinnalle. Tampere vetää puoleensa kulttuuri- ja tapahtumatarjonnallaan, ja etenkin uuden Nokia Areenan sekä Tammelan Stadionin myötä Tampere on noussut tunnettuudessa täysin uudelle tasolle.

Tampere on mielenkiintoinen sisämaakaupunki, joka tarjoaa tekemistä ja nähtävää pidemmällekin lomalle. Tampereelle pääsee helposti alle puolessatoista tunnissa junalla Helsingistä. Lisäksi Pirkkalan lentokentälle voi lentää nykyisin monista tunnetuista kohteista.

Tähän artikkeliin olemme keränneet viisi parasta aktiviteettia Tampereen lomalle. Mukana on sekä herkuttelua, kulttuuria että huvipuistolaitteiden kieputusta!

Vieraile Särkänniemen huvipuistossa sekä Näsinneulassa

Tampereen Pyhäjärven rannalla sijaitseva Särkänniemi on Helsingin Linnanmäen rinnalla Suomen tunnetuimpia huvipuistoja. Tämä perheiden ikisuosikki on ollut toiminnassa jo useiden vuosikymmenten ajan. Huvipuiston sijainti on Tampereella keskeinen ja sinne pääsee helposti sekä omalla autolla että julkisella liikenteellä.

Särkänniemen tunnetuimpia vetonauloja ovat hurjat vuoristoradata Tornado ja Trombi. Lisäksi huvipuisto on tunnettu useista viilentävistä vesiradoistaan, joista tunnetuin on Koskipuisto. Särkänniemi panostaa laitetarjontaan paljon ja lähes joka kesä vierailijoiden iloksi on hankittu jotakin uutta.

Hurjien huvipuistolaitteiden lisäksi Särkänniemessä on akvaario sekä eläinpuisto, jotka ovat usein perheen pienimpien mieleen. Lisäksi alueella on tietysti suuri määrä erilaisia kioskeja, ravintoloita sekä muita myyntipisteitä.

Särkänniemen yhteydessä sijaitsee myös Pohjoismaiden korkein näköalatorni, Näsinneula. Peräti 168 metrin korkeuteen kohoava torni tarjoaa uskomattomat näkymät yli Tampereen kaupungin. Näsinneulassa sijaitsee myös yksi Tampereen korkeatasoisimmista ravintoloista.

Käy Vapriikin näyttelyissä

Kulttuurista ja näyttelyistä kiinnostuneille ylivoimaisesti mielenkiintoisin kohde Tampereella on Vapriikki. Se on yksi Suomen suurimmista museoista ja tarjoaa aina samanaikaisesti useamman käynnissä olevan näyttelyn.

Vapriikin tunnetuimpia museoita ovat jääkiekkomuseo, pelimuseo, postimuseo sekä luonnontieteellinen museo. Näiden lisäksi Vapriikissa on vaihtuvia museoita, kuten Manserock-näyttely.

Edellä mainittujen lisäksi Vapriikissa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia, kuten työpajoja, luentoja, konsertteja sekä teemakierroksia. Lisäksi Vapriikissa on kahvila sekä museokauppa. Isommat ryhmät voivat varata Vapriikin ravintolasta etukäteen tilauslounaan.

Vapriikki sijaitsee kätevästi Tampereen keskustassa hyvin lähellä rautatieasemaa sekä linja-autoasemaa. Hämeenkadulta Vapriikkiin on vain muutaman minuutin kävelymatka kaunista koskenrantaa pitkin.

Kävele Pyynikin näkötornille

Pyynikinharjulla sijaitseva Pyynikin näkötorni on yksi Tampereen tunnetuimmista maamerkeistä. Vuonna 1929 valmistunut torni on Vilho Kolhon suunnittelema ja se sijaitsee yhdellä kaupungin korkeimmista kohdista. Pyynikin näkötorni tarjoaa huimat näkymät yli kaupungin ja sen koko ympäristön.

Pyynikin näkötornissa toimii kahvila, joka tarjoilee näkötornin munkkeja, Tampereen tunnetuimpia herkkuja. Keväästä syksyyn näkötornilla tarjotaan mahdollisuutta laskeutua tornista alas vaijeria pitkin rakennuksen seinustaa pitkin.

Pyynikin näkötornin ympäristö on luonnonpuistoa ja tunnettu uskomattomista maisemistaan. Paikalle pääsee Tampereen keskustasta helposti jalan, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Henkilöautoille on melko hyvin pysäköintipaikkoja.

Läheisyydessä sijaitsee myös suosittu Pyynikin kesäteatteri, jossa voi kesäisin nauttia ulkoilmakonserteista ja -esityksistä. Näköalatorni puolestaan palvelee vuoden ympäri.

Herkuttele Tammelantorilla, Laukontorilla sekä Kauppahallissa

Tampere on tunnettu paikallisista herkuistaan, joita voit nauttia ympäri vuoden Kauppahallissa. Hämeenkadulla kaupungin ytimessä sijaitseva Kauppahalli tarjoaa ihanan ympäristön ja mahdollisuuden ostaa tuoretta kalaa, lihaa sekä leivonnaisia paikallisilta pienyrittäjiltä.

Kauppahallissa toimii myös lukuisia pieniä ravintoloita, minkä ansiosta se on noussut varsin suosituksi lounaspaikaksi. Ravintolat tarjoilevat Kauppahallissa lounasta maanantaista lauantaihin Kauppahallin aukioloaikojen mukaisesti. Ravintolat Tampereella eivät välttämättä ole maailman kuuluisimpia ravintoloita, mutta silti todella herkullisia!

Kesäisin suosittuja ovat Tammelantori sekä Laukontori. Näiden kesäkeitaiden manselaisin herkku on tietenkin Tapolan mustamakkara, eli perinteinen puolukkahillon kanssa tarjoiltavat verimakkara. Mustaa makkaraa voit halutessasi ostaa myös kaikista Tampereen suuremmista ruokakaupoista.

Tammelantorilla sekä Laukontorilla myydään kattavasti sesongeittain vaihtuvia herkkuja, kuten marjoja, sieniä, kasviksia ja leipomotuotteita. Ruoan lisäksi toreilta voit kesällä ostaa istutuksia parvekkeelle ja puutarhaan.

Tammelantori sekä Laukontori ovat tamperelaisuutta parhaimmillaan. Monet kesälomalla olevat paikalliset aloittavat päivänsä torin kahvikeitaalta. Talvisin Laukontorilla ei ole toimintaa, mutta Tammelantorilla osa kioskeista palvelee vuoden ympäri.

Viihdy Tampereen yöelämässä

Tampere tarjoaa paljon tekemistä päivisin, mutta myös kaupungin yöelämä on tunnetusti pirteää. Tampereelta on lähtöisin NoHo Partners, yksi Pohjoismaiden suurimmista ravintolayhtiöistä. Kaupungin keskusta onkin läpeensä miinoitettu kyseisen yhtiön ravintoloilla toki kilpailijoiden toimipaikkoja unohtamatta.

Tampereella riittää tarjontaa onnistuneeseen illanviettoon aina illallisesta aamuyön pikkutunneille. Hämeenkadulla ja sen lähikortteleissa on huima määrä todella laadukkaita illallispaikkoja, joista osa palvelee viikon jokaisena päivänä.

Illallisen jälkeen moni juhlaseurue suuntaa keskustan yöpaikkoihin, joista nimekkäimpiä ovat Henkka, Ihku, Pons, Jolene sekä Ilona. Toinen tasavertainen vaihtoehto on suunnata illallisen jälkeen kotiin ja valita nettikasinot – kumpikin vaihtoehdoista tarjoaa varmasti viihdettä ja jännittäviä hetkiä.

Tampereella järjestetään joka kesä myös kahdet tunnetut festarit: Tammerfestit sekä Blockfest. Näiden tapahtumien aikaan kaupungin keskusta on vielä entistäkin eläväisempi ja lukuisten ravintoloiden kesäterassit ovat täydessä kapasiteetissaan.

Kannattaako Tampereella lomailla?

Ehdottomasti kyllä, Tampere on erinomainen kotimaan reissukohde niin talvella kuin kesällä! Tampere on kehittynyt hurjasti etenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana, mikä näkyy erityisesti palvelutarjonnan sekä kulkuyhteyksien laadussa.

Tampere vetää puoleensa tätä nykyä etenkin jääkiekkofaneja, sillä uusi Nokia Areena tarjoaa jääkiekkotapahtumille maailman luokan puitteet. Areenalla järjestetään kuinkin myös paljon muita tapahtumia, kuten konsertteja ja esimerkiksi Uuden Musiikin Kilpailu.

Tampereella on paljon laadukkaita hotelleja keskustassa sekä sen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi kaupungissa on monipuolinen tarjonta Airbnb- sekä kotimajoituksia, jotka ovat hyvä vaihtoehto etenkin suurtapahtumien aikaan jolloin hotellien hinnat voivat olla hurjia.

Muutama vuosi sitten valmistunut Tampereen ratikka tekee kulkemisesta kaupungissa helppoa. Ratikkalinjoja on kaksi ja nämä kattavat käytännössä kaikki kaupungin tärkeimmät asuinalueet. Rautatie- sekä linja-autoasema sijaitsevat kuitenkin kaupungin ydinkeskustassa, minkä ansiosta kaupunkiin saapuva matkailija pärjää hienosti myös jalkapelillä.

Tampereen ajankohtaista tapahtumatarjontaa voi seurata helposti esimerkiksi Tampereen kaupungin viralliselta verkkosivulta sekä sosiaalisen median kanavista.

Katso myös parhaat aktiviteetit Helsingissä, jos Tampere ei maistunut!

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia