Kuinka paljon avokadoa kannattaa syödä – kalorit ja rasvat vertailussa

2.8.2023

Etkö saa tarpeeksesi avokadosta? Et ole ainoa. Avokado muuttaa toastit, tacot ja salaatit huikeiksi pelkällä olemassaolollaan. Ja se sopii jokaiseen ateriaan, oli kyse sitten aamupalasta tai päivällisestä.

Ne ovat myös terveellisiä. Vai ovatko? Onko avokado vain ohimenevä trendiruoka, joka on liian hyvää ollakseen totta? Tässä hieman faktoja:

 

Kuinka paljon avokadossa on kaloreita?

Yhdessä avokadossa on jopa 332 kaloria. Määrä on lähes sama, kuin McDonald’sin keskikokoisissa ranskalaisissa. Mitä ihmettä?

Älä kuitenkaan murehdi; yhdessä normaalissa annoksessa on ainoastaan 107 kaloria.

 

Mutta minkä kokoinen on yksi annos avokadoa?

Vaikka haluaisitkin syödä herkullisen avokadon kokonaan yhdeltä istumalta, kannattaa muistaa, että se on täynnä rasvoja – pääosin terveellisiä – ja täten myös kaloreita.

Viranomaisten määrittämät suositellut annoskoot vaihtelevat viidenneksestä kolmannekseen kokonaisesta avokadosta.

 

Lue myös: 5 todella hyvää syytä syödä enemmän avokadoa

 

Avokadon ravintoarvot

Mutta onko kokonaisen avokadon syöminen sittenkään niin vakavaa? Tarkista itse:

Kokonainen avokado       1/3 avokado         1/5 avokado
Kaloreita 322 106 64
Rasvaa 29 g 9.7 g 5.9 g
Proteiinia 4 g 1.3 g 0.8 g
Hiilihydraatteja 17 g 5.6 g 3.4 g
Kuitua 14 g 4.4 g 2.7 g

 

Oli annoskokosi sitten mikä tahansa, et voi mennä vikaan avokadon kanssa. Viidesosa avokadosta sisältää lähes 20 prosenttia suositellusta kuidun päiväannoksesta. Se on myös hyvä C-vitamiinin lähde ja C-vitamiini pitää tunnetusti ihon kimmoisana ja terveenä.

Saat avokadosta myös luita vahvistavaa K-vitamiinia sekä folaattia, joka on erityisen tärkeää odottaville naisille. Kaiken tämän lisäksi avokadossa on enemmän kaliumilla kuin keskikokoisessa banaanissa.

 

Mutta mitä kaikesta rasvasta pitäisi ajatella?

Avokadojen rasva on pääosin terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa. Sen syöminen vähentää sydäntautien ja metabolisen syndrooman riskiä ja täten pitää vyötärön kapeampana. Hyvä rasva pitää sinut myös tyytyväisenä ja kylläisenä aterioiden välillä.

Noin 20 prosenttia päivän kaloreista tulisi olla peräisin omega-3-rasvahapoista ja tyydyttymättömistä rasvoista. Jos syöt kokonaisella avokadolla kuorrutetun paahtoleivän aamupalaksi, olet nauttinut jo kolmanneksen päivittäisestä rasvansaantisuosituksesta.

Ja se on hyvä niin kauan, kunhan tasapainotat loppupäivän rasvansaannin aamupalasi mukaan.

Lyhyesti sanottuna, avokadot ovat kermaisia, makeita ja terveellisiä. Voit syödä niitä monipuolisesti, kunhan pidät annoskoot kohtuullisina.

 

Lue myös: Herkullinen avokadosalaatti

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Unsplash.com
Lähde: