Sisusta kodista keidas

4.5.2021

Vietämme kodissamme paljon aikaa niin yksin kuin yhdessä rakkaittemme kanssa. Siksi ei ole todellakaan merkityksetöntä, millainen kotimme on ja miten siellä viihdymme. Kodin ja sen tunnelman merkitys on korostunut entisestään aikana, jona olemme –näkökulmasta riippuen – joko päässeet tai joutuneet viettämään yhä enemmän aikaa kotona. Monilla myös työnteko on siirtynyt kotiympäristöön.

Myllerrysten, stressin ja kiireen keskellä kodista halutaan luoda rauhan ja levon tyyssija, jossa voi rentoutua ja palautua. Vaikka moniin ulkoisiin olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, onneksi oman kotiin voi! Voit tehdä kodistasi levollisen keitaan erilaisilla sisustusratkaisuilla.

Tässä jutussa paneudumme siihen, millaisilla sisustusratkaisuilla luot kotiisi levollisen tunnelman ja miten voit nämä muutokset rahoittaa. Taloudellisen epävarmuudenkin keskellä voit saada kotiisi aivan uutta ilmettä pienillä hankinnoilla tai rahoittaa isommatkin muutokset lainarahoituksella esimerkiksi hakemalla vippiä Saldolta.

 

 

Kiinnitä sisustuksessa huomio näihin

Sisustaessasi voit toki hakea inspiraatiota uusimmista trendeistä ja muotivirtauksista, mutta ennen kaikkea kannattaa luottaa omaan tyylitajuun ja makuun omannäköisesi kodin luomisessa. Lisäksi on hyvä pohtia, millaista tunnelmaa haluat huoneen tai tilan henkivän. Esimerkiksi lepoon ja rentoutumiseen tarkoitettuihin huoneisiin kuten makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen kaivataan tavallisesti rauhallista ja seesteistä tunnelmaa.

 

Käytännöllinen ja ergonominen kotitoimisto

Siinä missä makuuhuoneen sisustukseen haetaan usein seesteistä, harmonista sisustusta, kotitoimisto voi olla energisempi ja inspiroiva – ei toki kuitenkaan siinä määrin, että keskittymiskyky kärsisi tai huone herättäisi levottomuuden tunnetta. Vaikka käytännöllisyys on tärkeää kaikissa kodin huoneissa, erityisesti se korostuu juuri työhuoneessa. Tilan toimivuutta pohtiessa on hyvä huomioida huonekalujen sijoittelu, valaistus sekä totta kai myös ergonomia.

Erityisesti kunnollinen työtuoli on asia, johon kannattaa panostaa! Sen myötä säästyt ikäviltä niska- ja hartiaseudun vaivoilta ja kivuilta. Säädettävistä sähköisistä työpöydistä on tullut suorastaan supersuosittuja, sillä oikean työtuolin lisäksi työergonomian kannalta on oleellista, että pöytä on juuri oikealla korkeudella.

Työhuoneessa, mutta myös esimerkiksi keittiössä ja eteisessä on tärkeää niin viihtyvyyden kuin käytännöllisyydenkin kannalta se, että asiat ovat omilla paikoillaan. Erilaiset säilytyslaatikot, -korit ja -lokerikot ovat tähän kätevä ratkaisu, ja niillä voi luoda myös haluttua tunnelmaa. Valitse muodot, kuviot, värit ja materiaalit sen mukaan, mikä sopii omaan tyyliisi.

 

Luo haluttu tunnelma väreillä

Sisustuksessa kannattaa kiinnittää aina huomiota väreihin, sillä ne ovat keskeisiä tunnelman luomisessa. Rauhallista ja levollista tunnelmaa voi onneksi luoda monilla eri väreillä, eli sinun ei tarvitse missään nimessä valita harmonian nimissä värimaailmaa, joka ei ole itsellesi mieluinen. Maanläheiset ja neutraalit sävyt kuten ruskea ja harmaa koko skaalassaan ovat omiaan saamaan aikaan seesteistä tunnelmaa, mutta tämä onnistuu myös ihanilla, hempeillä pastellisävyillä.

Rentouttavin ja rauhoittavin väri on tutkitusti sininen, jonka on todettu jopa alentavan verenpainetta. Myös ajatukset luontoon suuntaava vihreä on rentouttava väri, joka saa mielen levolliseksi. Se tyynnyttää hermostuneisuutta ja jännittyneisyyttä ja lievittää stressiä. Energisoivia värejä ovat puolestaan esimerkiksi punainen ja keltainen, joita kannattaa käyttää esimerkiksi työhuoneessa työtehoa nostamassa.

 

 

Viihtyvyyttä niin sisä- kuin ulkotiloihin

Kodista pitää totta kai päästä välillä myös ulos, ja jos sinulla on oma piha tai parveke, myös sen viihtyisyyteen kannattaa panostaa. Kukilla ja kasveilla saat helposti ja edullisesti uutta ilmettä – ulkotilojen lisäksi toki myös sisätiloissa. Pimeänä aikana kotoisaa tunnelmaa luovat kynttilät, lyhdyt, valot ja muut valontuojat, jotka sopivat kasvien tapaan niin sisä- kuin ulkotiloihin.

Jotkut ovat innostuneet jopa fengshuista, jonka luvataan parantavan kodin energioita ja vaikuttavan tätä kautta asujiensa hyvinvointiin. Ainakin fengshuin pääperiaatteesta lienemme kaikki samaa mieltä: kaunis ja käytännöllinen koti, jossa on positiivista energiaa, luo hyvinvointia kaikille.

 

Näin onnistuu sisustuksen rahoitus

Kotiin saa ihanaa uutta ilmettä myös pikkurahalla ja jos viitseliäisyyttä riittää, esimerkiksi kirpputoreilta voi tehdä hyviä löytöjä. Erilaiset sisustusesineet, kasvit, valot ja tekstiilit piristävät kodin ilmettä välittömästi. Esimerkiksi uudella matolla, verhoilla tai koristetyynyillä saa muutettua huoneen ulkonäköä hämmästyttävänkin paljon.

Isompiin hankintoihin ja muodonmuutoksiin tarvitaan kuitenkin enemmän rahaa, ja erilaisia tapoja rahoittaa kodin sisustustyöt on onneksi monia. Monet liikkeet tarjoavat mahdollisuutta ostaa tuotteitaan osamaksulla tai voit maksaa luottokortilla. Lisäksi voit ottaa lainarahoituksen omasta pankistasi tai muilta luotontarjoajilta.

Tietysti hankintoihin voi myös säästää rahaa, mutta jos et malta odottaa, kodin nopeatkin muutostyöt onnistuvat kun haet lainaa Saldolta. Saldolta voi hakea erisuuruista lainaa aina 300 eurosta 10 000 euroon asti, ja saat rahat heti tilillesi. Pääset sisustamaan kodistasi todellisen unelmien keitaan!

 

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash.com
Lähde: Unsplash.com
Lähde: https://unsplash.com/photos/nWX4pKwzLoE
Lähde: https://unsplash.com/photos/nWX4pKwzLoE