6 outoa merkkiä siitä, että saatat sairastaa refluksitautia

3.8.2021

Asiantuntijoiden mukaan refluksitauti – tauti jossa vatsahapot kuplivat ylös ruokatorveesi ja kurkkuusi – on yksi yleisimmistä taudeista. Kaikki meistä on varmasti kokenut happojen kuplimista joskus; yleisin merkki on polttava tunne rinnassa tai kurkussa.

Refluksitauti voi aiheuttaa muitakin oireita, joista osa voi olla yllättäviä, kertoo Joseph Murray, lääketieteen tohtori. ”Refluksitautia syytetään myös usein oireista, jotka eivät liity tautiin millään tavalla,” Murray lisää.

Tässä joitakin odottamattomia merkkejä siitä, että saatat kärsiä refluksitaudista – ja joitain toisia oireita, joista ei tule syyttää kurittomia vatsahappoja:

 

Syljen runsas eritys

Jos suusi on täynnä sylkeä syömisen jälkeen, voi se olla vahva merkki refluksitaudista, Murray kertoo. Samoista syistä suuhusi alkaa kertyä sylkeä ennen oksentamista; sylkirauhasesti kiihtyvät, kun ne havaitsevat häirikkeen ruokatorvessasi. Sylkirauhaset valmistautuvat huuhtomaan häiriötekijän, joka tässä tapauksessa on tulossa ylös.

Lue myös: 20 yllättävää tapaa ehkäistä flunssaa

 

Keuhkokuume

Vatsahappojen poistuessa vatsasta, ne voivat ärsyttää muitakin kehonosia kuin kurkkua. Jos hapot päätyvät esimerkiksi keuhkoihin, voi seurauksena olla Murrayn mukaan ärhäkkä keuhkokuume. Jos olet kärsinyt keuhkokuumeesta useammin kuin kerran ilman järkevää syytä, syy voi olla refluksitaudissa.

Lue myös: 7 syytä miksi et pysty lopettamaan yskimistä

 

Rintakipu

Elokuvien perinteisessä kliseessä rintakipu yhdistetään usein välittömästi sydänkohtaukseen. Klisee on kuitenkin totta myös tosielämässä. ”Ei ole harvinaista, että rintakipua tuntevat ihmiset kiirehtivät ensiapuun luullen, että heillä on sydänkohtaus. Tosiasiassa kyse on usein refluksitaudista,” Murray sanoo. Asia menee myös päinvastoin – traagisin seurauksin. “Joskus sydänkohtauksen saaneet ihmiset eivät tule ensiapuun, koska he olettavat kärsivänsä refluksitaudista,” hän kertoo. ”Kun et ole varma asiasta, mene ensiapuun.”

Lue myös: Tällainen kutina voi olla merkki vakavasta maksasairaudesta

 

Karvas maku suussa

Vatsahapot, jotka tunkeutuvat ruokatorveesi ja kurkkuusi, jättävät kurkunpäähäsi kitkerän tai karvaan maun.

Lue myös: 6 hälyttävää merkkiä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti

 

Astma

Jos sinulla on hengitysongelmia, jotka pahenevat erityisesti iltaisin nukkumaan mennessä, voi syy löytyä refluksitaudista. ”Kun asetut makuulle, ruokatorveen huuhtoutuvat hapot voivat vaikeuttaa hengittämistä.,” Murray selittää. ”Happo voi myös kulkeutua hengitysteihin ja aiheuttaa välitöntä ärtymystä, jolloin saatat herätä yskien.”

Lue myös: 7 ”viatonta” oiretta, jotks voivat viestiä vakavasta sairaudesta

 

Nielemisongelmat

“Refluksitauti voi johtaa kurkun kaventumiseen vaurioiden ja rupien johdosta, jolloin ruokakaan ei kulje parhaalla tavalla alas,” kertoo Murray. Se voi tuntua siltä, kuin ruoassasi olisi piikkejä, jotka raapivat kurkkuasi niellessä.

Lue myös: 5 asiaa, jotka tapapuolesi yrittää kertoa sinulle terveydentilastasi

 

Asioita, joilla ei ole mitään tekemistä refluksitaudin kanssa

Murrayn mukaan monet ihmiset olettavat kärsivänsä refluksitaudista, kun heillä on pala kurkussa tai kun he joutuvat usein selvittelemään kurkkuaan. ”Usein tämän kaltaiset asiat johtuvat ilmakehän ärsykkeistä, joita päätyy hengitysteihin ilmakehästä,” hän kertoo. Kurkkukipu, yskintä tai käheys voivat johtua myös refluksitaudista – mutta useimmiten syy löytyy jostain muualta.

”Liian usein lääkärit antavat potilailleen voimakkaita happoja salpaavia lääkkeitä nähdessään punaisen kurkunpään,” Murray sanoo. Jos syöt näitä lääkkeitä 2 viikkoa etkä huomaa paranemista, ”kannattaa mennä moikkaamaan gastroenterologia,” Murray sanoo. ”Ongelma voi olla jossain ihan muualla.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay