Parsan 5 vahvaa terveysvaikutusta

26.1.2022

Yksi ensimmäisistä ruoka-aineista, joka kertoo kevään tuleen, on parsan ilmestyminen kaupan hyllyille. Kevät on uusien alkujen aikaa ja täten myös aika kokeilla uusia tapoja käyttää parsaa ruuanlaitossa.

Parsa ei ole ainoastaan maukasta – sillä on myös paljon hyviä terveysvaikutuksia:

 

Parsa on täynnä ravinteita

Parsa on erinomainen kuidun, folaatin sekä A-, C-, E- ja K-vitamiinin lähde. Se sisältää myös kromia, mikrokivennäisainetta, joka parantaa insuliinin kykyä kuljettaa glukoosia verenkierrosta soluihin.

 

Parsa auttaa taistelussa syöpää vastaan

Tämä ruohomainen kasvi – avokadon, kaalin ja ruusukaalin ohella – on erityisen rikas glutationin lähde. Tämä myrkkyjä poistava aine auttaa rikkomaan syöpää aiheuttavia prosesseja ja muita haitallisia yhdisteitä kuten vapaat radikaalit. Tämän takia parsan syöminen voi auttaa ehkäisemään ja taistelemaan tiettyjä syöpätyyppejä vastaan kuten luu-, rinta-, paksusuoli-, kurkunpää- ja keuhkosyöpä.

Lue myös: Erittäin fiksuja syitä syödä kukkakaalia

 

Parsa on täynnä antioksidantteja

Parsa on yksi suosituimmista hedelmistä ja vihanneksista sen kyvystä neutraloida soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja johtuen. Preliminäärisen tutkimuksen mukaan tämä voi auttaa hidastamaan ikääntymistä.

 

Parsa on aivojen tehostaja

Toinen ikääntymiseen liityvä ominaisuus tällä herkullisella kevään vihanneksella on se, että se voi auttaa meitä taistelemaan aivojemme kognitiivista heikkenemistä vastaan. Kuten lehtivihreät, parsa sisältää folaattia, joka toimii B12-vitamiinin kanssa (löytyy kaloista, siipikarjasta, lihasta ja maitotuotteista) auttaen ehkäisemään kognitiivisia häiriöitä. Tutkimuksen mukaan terveellisen tason folaattia ja B12-vitamiinia omaavat aikuiset saivat parempia tuloksia mentaalista nopeutta ja joustavuutta testattaessa. (Jos olet yli 50-vuotias, kiinnitä erityistä huomiota siihen, että saat tarpeeksi B12-vitamiinia, sillä kehosi kyky imeä tätä vitamiinia heikkenee iän myötä.)

Lue myös: Lehtikaalin 10 kiistämätöntä hyötyä

 

Parsa on luonnollinen diureetti

Parsa sisältää runsaasti aspargiinihappoa, joka toimii luonnollisena diureettina eli nesteenpoistajana. Lisääntynyt virtsantuotanto poistaa nesteitä, mutta myös auttaa kehoa poistamaan ylimääräistä suolaa. Tämä on erityisen hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät turvotuksesta (nesteiden kertymistä kehon kudoksiin) ja heille, joilla on korkea verenpaine tai muu sydänsairaus.

Ja lopuksi vastus kysymykseen siitä, miksi parsa aiheuttaa voimakkaan tuoksun virtsassa: parsa sisältää ainutlaatuista yhdistelmää, joka metaboloituessaan antaa virtsalle omalaatuisen tuoksun. Nuori parsa sisältää enemmän tätä yhdistelmää, joten syötäessä näitä keväisiä versoja tuoksu on voimakkaampi.

Näistä rikkiyhdisteistä ja tuoksusta ei ole kuitenkaan haittaa keholle. Vaikka uskotaan, että useimmat ihmiset tuottavat tätä haisevaa yhdistelmää parsaa syötyään, vain harvat ihmiset haistavat tämän.

Yleisin parsalaji on vihreä, mutta kaupan hyllyltä voi löytää myös kahta muuta lajia: valkoinen, joka on herkempi ja vaikeampi kerätä, sekä purppura, joka on pienempi ja siinä on hedelmäisempi maku. Valitsemastasi lajista riippumatta parsa on herkullinen ja monipuolinen vihannes, joka voidaan kypsentää lukemattomilla tavoilla tai nauttia raakana salaatissa.

Lue myös: 12 syytä syösä pinaattia säännöllisesti

 

Valmista oikein!

Pidä mielessä nämä ruoanlaittovinkit antioksidanttien säilyttämiseksi ja ruoan pitämiseksi terveellisenä: Paahda, grillaa tai paista parsa. Nämä nopeat vedettömät valmistustavat säilyttävät parsan rikkaan ravinnepitoisuuden ja antioksidantit.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: eatingwell.com