Opettele näistä huonoista tottumuksista pois ennen kuin täytät 40

7.12.2019

1. Jatkuva älypuhelimen näpelöinti

Bostonilaisessa sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan älypuhelinten ja tablettien loistama kelmeä valo häiritsee kehon luonnollista unirytmiä ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Huonosti nukutut yöt puolestaan heikentävät keskittymiskykyä ja yleiskuntoa.

2. Flossaamattomuus

Hammasvälien puhdistaminen ei säästä sinua pelkästään pahanhajuiselta hengitykseltä, vaan se myös ehkäisee monia ientulehduksia. Tuoreet tutkimukset kertovat, että ientulehdukset voivat viedä hampaiden lisäksi sydämenkin terveyden. Pidä siis hammaskalustosi kunnossa ja osta flossereita!

3. Aterioiden väliinjättäminen

Aamiaisen tai lounaan väliinjättäminen voi tuntua hyvältä ajatukselta silloin kun on kova kiire töihin tai muihin puuhiin. Aterioiden väliinjättäminen ei kuitenkaan kannata – ei terveyden eikä laihtumistavoitteiden kannalta. Päivänsisäiset paastot saavat aineenvaihdunnan sekaisin, mikä voi pahimmillaan johtaa jopa diabeteksen puhkeamiseen. Ne altistavat myös verensokerin heilahtelulle ja epäterveellisten herkkujen ahmimiseen.

4. Tupakoit

Vakuutusmatematiikka kertoo karun totuuden: Jos lopetat tupakoinnin ennen 40-vuotispäiviäsi, todennäköisyytesi kuolla tupakointiin liittyviin tauteihin putoaa jopa 90 prosenttia. Jos jätät lopettamispäätöksen ikävuosille 45 – 60, niin riski pienenee vain 66 prosenttia.

5. Vältät lääkärikäyntejä

Monia vaarallisia kansantauteja voi ehkäistä tehokkaasti käymällä mittauttamassa tietyt arvot lääkärissä säännöllisesti. Nämä lääkärikäynnit kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen 40-vuotispäiviä. Esimerkiksi korkea kolesteroli tai korkea verenpaine voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja jo viisikymppisenä, jos niitä ei havaita ajoissa.

6. Jätät sukusi sairaudet kartoittamatta

Geenit vaikuttavat oleellisesti alttiuteesi sairastua tiettyihin sairauksiin. Monet syöpätaudit kulkevat suvussa – tee siis hieman sukututkimusta ainakin tämän asian suhteen.

7. Grillaat makkaraa

Makkara ja muut prosessoidut lihatuotteet aiheuttavat todistetusti suolistosyöpää. Pidä niiden määrä ruokavaliossasi mahdollisimman pienenä.

8. Grillaat itseäsi

Liiallinen auringonottaminen vanhentaa ihoa ja altistaa ihosyövälle. Solariumissa käyminen kannattaa välittömästi lopettaa ja korvata purkkirusketuksella.

9. Siirrät sosiaalisen elämäsi someen

Sosiaalinen media ei ole korvike oikealle kanssakäymiselle. Sosiaalisessa mediassa roikkuminen voi olla myös haitallista itsetunnollesi, joten hankkiudu jonnekin missä voit olla tekemisissä ihmisten kanssa kasvokkain.

 

Lisää aiheesta terveys ja hyvinvointi

Lähde: www.time.com

Kuva: https://unsplash.com