Näin teet kirjojen lukemisesta tavan

27.2.2018

Kysyimme kirjojen rakastajilta ja asiantuntijoilta, kuinka lukemisesta voisi tehdä osan päivittäisiä rutiineja.

Painotimme kysymyksissä sitä, mikä tekisi lukemisesta nautinnollisempaa, jotta ihmiset haluaisivat antaa sille enemmän aikaa. Jotkut mainitsivat rentoutumisen tärkeyden, kun taas jotkut toivat esille ryhmässä lukemisen ilot. Toiset taas korostivat omien mieltymysten oppimista eri kirjoittajien ja genrejen suhteen.

 

”Lue asioista, jotka kiinnostavat sinua jo valmiiksi”

Allyson Lewis, ajanhallintaekspertti, kertoo, että on ylipäätään vaikeaa kehittää mistään tapaa, jollei asiasta nauti tai omaa sitä kohtaan edes vähän arvostusta.

“Jos aiot lukea, lue rakastamistasi asioista ja asioista, jotka sinua kiinnostavat jo valmiiksi,” hän sanoo.

Amerikan kirjastoliiton presidentti Jim Neal on samoilla linjoilla ja ehdotti, että kirja-arvostelut ovat hyvä keino tutustua erilaisiin kirjailijoihin ja genreihin. Hän myös huomautti, että kirjastoista on hyvä etsiä omiin preferensseihin sopivia opuksia.

“Kirjaston avulla voit kokeilla uusia luomuksia,” hän sanoo. “Kirjasto on tapa kokeilla uutta kirjailijaa ilman rahallista investointia.”

 

Tutustu ”bookstagramiin”

Jos tiedät jo valmiiksi, mistä pidät, mutta lukeminen ei vain ole sinun juttusi, tutustu ”bookstagramiin”. Se on Instagram-yhteisö, jossa jaetaan arvosteluja, suosituksia ja kuvia erilaisista kirjoista. Rima Rashid on Lontoosta kotoisin oleva yhteisön jäsen, ja hänellä on yli 10 000 seuraajaa Instagramissa. Hän kutsuu itseään “mielialalukijaksi”.

“Kun olen lukenut raskaampaa kirjallisuutta, on minulla taipumusta napata seuraavaksi käteeni nuorille aikuisille suunnattua fantasiakirjallisuutta,” hän sanoo.

Rashid rohkaisee kaikkia lukijoita luomaan Goodreads-tilin pitääkseen kirjaa lukemistaan kirjoista. Kunhan lisäät lukemasi kirjat sivulle, ehdottaa sivusto suosituksia sinulle sopivista kirjoista.

Warda Hamza on toinen bookstagramin aktiivinen jäsen. Hänellä on 11 000 seuraajaa. Hän kuvailee myös itseään mielialalukijaksi, joka lukee aamuisin ja iltaisin sekä lounastauoilla.

Vastenhakoisille lukijoille Hamza suosittelee lukumaratoneja, jotka ovat suosittuja bookstagramissa.

“Lukumaratoneissa eli readathoneissa kaikki yhteisön jäsenet pyrkivät lukemaan mahdollisimman paljon jollain aikajaksolla,” hän sanoo. ”Yhteisöllisyys motivoi ja tekee lukemisesta nautinnollista.”

 

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Pienet yksityiskohdat voivat myös olla olennaisia lukukokemuksessa. Lewis suosittelee ”fyysistä lukutilaa”, jossa on mukavaa lukea. Rashid esimerkiksi pitää ärsykkeet kaukana laittamalla puhelimen lentokonetilaan.

“Perusasiat ovat aina tärkeitä tunnelman luomisessa. Esimerkiksi eilen nautin ison kupillisen teetä ja brownien samalla, kun luin kynttilänvalossa.”

Älä myöskään ole liian ankara itsellesi tai aseta liikaa tavoitteita. Neal rohkaisee lukijoita antamaan mahdollisuuden myös äänikirjoille tai e-kirjoille, kun taas Rashid suosittelee lukemaan muutakin kuin romaaneita.

“Tiedän, että monet suhtautuvat lukemiseen luksuksena kiireisen elämän keskellä, mutta minulle lukeminen on kuin lounaan syömistä; päivittäinen tapa,” hän sanoo. ”Kun vain voin, yritän eristää itseni ja nauttia lukuhetkistä. Mutta aina ei tarvitse lukea romaania! Luemme niin paljon päivän aikana ja lukeminen voi ihan yhtä hyvin olla lehden lukemista tai sarjakuvien tutkailua.”

 

Lue myös: 14 tee-se-itse-kirjahyllyä – katso kätevät vinkit ja ideat.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Annie Spratt