Näin puhdistat lattian kunnolla – 8 tärkeää neuvoa

12.9.2020

Kaikki lattiat eivät ole samanlaisia. Eri lattiamateriaaleilla on omat erityispiirteensä ja vaatimukset mitä tulee puhdistamiseen. Esimerkiksi laattalattian ja puulattian suhteen ei kannata samaa tekniikkaa ja välineitä missään nimessä käyttää. Tässä 8 vinkkiä lattioiden puhdistamiseen – oli sitten mitä materiaalia tahansa!

Stone Floors
Pixabay

1. Luonnonkivilattiat

Happamat tuotteet eivät sovellu kivilattioille. Eli esimerkiksi etikka kannattaa jättää hyllylle. Valkaisuaineet ja ammoniakki myös pilaavat tällaisen lattian. Kivilattian paras ystävä on pH-neutraali aine, joka ei reagoi lattiassa olevien mineraalien kanssa. Mikrokuitumoppi ja kuuma vesi tai höyrystin ovat parhaat ratkaisut. Unohda siis kemikaalit.

 


 

Vinyl Floors
Pixabay

2. Vinyylilattia

Muovilattiat ovat melko suosittuja ja helppoja siivota. Lisää 1/2 l suihkepulloon 1/2 dl etikkaa ja tippa astianpesuaineita, suihkuta lattialle ja pyyhi mikrokuituliinalla tai mopilla.


 

1470281569_9ecc0ceba7_z
Flickr via Nina Hale

3. Linoleumilattiat

Toisin kuin muovilattiat, linoleumilattiat vaativat hiukan enemmän herkkää huolenpitoa. Yleensä pellavaöljystä, sidosaineista ja tukevasta aluskankaasta koostuva nykyään harvinainen lattiapäällyste väritetään mineraalipigmenteillä. Tämä tarkoittaa sitä, että lattiasta pidetään huolta samalla tavalla, kuin korkkilattiasta tai luonnonkivilattiasta.

Lisää muutama tippa astianpesuainetta suihkepulloon, jossa on kuumaa vettä. Suihkuta sillä pinta ja pyyhi mikrokuituliinalla tai mopilla. Lattian pitäisi kuivaa hetkessä mutta jos se tuntuu tahmealta, pyyhi vielä kerran.


 

Cork Floors
BrewcoMarketing

4. Korkkilattiat

Luonnolliset korkkilattiat ovat ihastuttavia mutta ne ovat todella herkkiä vaurioille, varsinkin mitä tulee veteen. Tämän vuoksi useimmat korkkilattiat on suojattu mutta varovaisuus kannattaa silti. Puhdista kerran viikossa. Sekoita 1/2 dl etikkaa, 1 tippa astianpesuainetta ja lämmintä vettä suihkepulloon. Älä ravista sekoitusta – tämä aiheuttaa vaahtoa, joka ei ole hyväksi tälle lattiatyypille. Suihkuta lattialle ja pyyhi mikrokuituliinalla samaan tahtiin. Imuroi usein ja putsaa kaikki läikkyneet nesteet ja muut välittömästi.

Laminate Floors
Pixabay

5. Laminaattilattiat

Vaikka laminaattilattia voikin muistuttaa puulattiaa, on tärkeää muistaa, että ne kuuluu puhdistaa täysin eri tavoin. Puulattian puhdistaminen verrattuna laminaattiin voi olla melko työlästä. Laminaatti on lisäksi aurinko- ja valosuojattu, joten se säilyy uuden näköisenä pitkään. Sinun ei kannattaisi koskaan pestä laminaattia märällä; kosteus voi päästä laminaatin alle ja pilata sen. Käytä sen sijaan kuivaa moppia, imuroi säännöllisesti ja käytä ainoastaan hiukan kosteita pyyhkeitä tiettyjen kohtien puhdistamiseen.

 


Hardwood Floors 2
Pixabay

6. Puulattiat

Kaunista – eleganttia – puulattiat kiinnittävät huomion mutta ne vaativat myös paljon huolenpitoa. Ja jos niitä ei puhdista oikealla tavalla on oikeastaan sama olla puhdistamatta niitä laisinkaan. Ensin, ota selvää mitä päällystettä lattiaan on käytetty. Kaksi yleisintä ovat polyuretaani ja vaha. Voit testata asian hankaamalla sormiasi lattiaan, jos se synnyttää tahran, lattia on vahattu.

Vahattuja tai käsittelemättömiä lattioita (päällystämätön puu) ei pitäisi pestä. Mutta keinojakin on – sinun kannattaa lakaista, pyyhkiä pölyt ja imuroida säännöllisesti, kuten laminaattilattioitakin.

Polyuretaanin kohdalla sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on sekoittaa ¼ pH-neutraalia saippuaa veteen, sankossa. Käytä kosteaa moppia puhdistamiseen ja mikrokuituliinaa kuivaamiseen. Toinen vaihtoehto on etikkaseos. Vaikka monet lattia-asiantuntijat suosittelevatkin pysymään erossa etikasta – se saattaa himmentää kiilota ajan mittaan – niin tämä on hyvä keino kiireen keskellä tai jos sinulla ei satu olemaan pH-neutraalia saippuaa lähistöllä.  Sekoita vähän valkoviinietikkaa ja astianpesuainetta moppisankkoon, käytä mikrokuitumoppia puhdistamiseen ja mikrokuituliinaa kuivaamiseen.


4474990676_131520fdd0_z
Flickr via Kristopher Hohn

7. Laattalattiat

Vaikka laattalattiat ovat varsinkin vinyylia kalliimmat, niin niiden siivous on aivan yhtä helppoa. Sekoita ½ dl etikkaa ja 1 tippa astianpesuainetta suihkepulloon, lämpimän veden kanssa. Suihkuta pinnalle, pyyhi mikrokuitumopilla tai -liinalla. Höyrytys säännöllisesti on suositeltavaa järeämpää puhdista varten.


FixingCarpetHeader
macniak via Deposit Photos

8. Kokolattiamatot

Tosin kuin kaikki muut pinnat, kokolattiamatot painivat ihan omassa sarjassaan. No, lattia siinä missä muutkin. Hiukan erilaiset pelisäännöt tähän kuitenkin pätee. On muutamia erilaisia reseptejä, joilla voit valmistaa oman puhdistusaineesi:

  1. Sekoita 1/4 tl pyykinpesuainetta 2 dl vettä.
  2. Sekoita keskenään 1 dl yleispuhdistusainetta, 1 dl huuhteluainetta, 2 dl ammoniakkia n. 4 litraan vettä. Käytä seosta matonpuhdistuslaitteessa tai hiero kankaalla tai sienellä puhdistaaksesi ja pehmittääksesi maton.

Yksinkertaista ensiapu-tahranpoistoa varten riittää, kun sekoitat 1 osan etikkaa ja 1 osan ruokasoodaa, kunnes seoksesta tulee tahnamaista. Laimenna seosta lämpimäppä vedellä, kunnes seoksesta tulee juoksevaa, sitten hankaa tahraan vanhan hammasharjan tai sienen avulla.

Jos sinulta löytyy omakohtaista kokemusta tai parempia keinoja, niin jaa ihmeessä muidenkin kanssa!

Lue lisää aiheesta lifestyle & vapaa-aika!

Lähde: tiphero.com
Artikkelikuva: Pixabay / klimkin