Näin mustikat edistävät terveyttäsi

24.5.2020

Mustikka (Vaccinium myrtillus) oli yksi ensimmäisistä superfoodin arvonimen saaneista ruoista. Maailma on täynnä erilaisia mustikkalaatuja; suomalaisten mustikoiden lisäksi mm. Pohjois-Amerikan metsissä kasvaa kahta erilaista mustikkalaatua.

Mustikat kasvavat ryppäissä pienissä pensaissa ja marjojen koko vaihtelee paljonkin. Viljellyt mustikat ovat yleisiä ja maistuvat makeammilta verrattuna luonnossa kasvaviin happamiin mustikoihin.

 

Mustikan ravintoarvot

Mustikat ovat muiden marjojen tavoin loistavia C-vitamiinin lähteitä. C-vitamiini suojaa soluvahingoilta ja edesauttaa raudan imeytymistä elimistöön.

Mustikoissa on myös mukavasti kuitua, joka hidastaa sokerin vapautumista verenkiertoon ja näin parantaa ruoansulatusta.

Mustikoissa on erityisen paljon phytokemikaaleja, kuten antosyaania, jotka antavat niille niiden ominaisen tummansinisen värin. Phytokemikaaleja ja niiden sairauksia ehkäiseviä antioksidanttiominaisuuksia on tutkittu paljon vuosien varrella.

Mustikoissa on hyvin vähän kaloreita ja 100g annos mustikoita sisältää 2.4 grammaa kuitua. Omaan ruokavalioon kannattaa aina sisällyttää hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, ja mustikat ovatkin erinomainen vaihtoehto päivittäisiin välipalahetkiin.

 

Lue myös: Mustikkainen aamu-smoothie

 

Terveyshyödyt

Mustikoiden terveysvaikutukset johtuvat pitkälti anthosyanideista. Ne ovat punaisista tai violeteista hedelmistä löytyviä antioksidantteja, jotka tehoavat useisiin sairauksiin.

Tutkimusten mukaan anthosyanidit ovat erittäin aktiivisia, verenkierrossa toimivia phytoravinteita, jotka käyttäytyvät verihiutaleiden ja kollageenin tavoin ja näin suojelevat elimistöä. Anthosyanidit tukevat siis verihiutaleiden yhtenäisyyttä koko elimistössä, ei vain ihon kollageenissa. Tämän ilmiön ansiosta anthosyanidit ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia.

Mustikoiden tiedetään suojelevan myös ikääntymisestä johtuvalta näkökyvyn heikkenemiseltä. Tarinoiden mukaan brittilentäjät söivät mustikoita toisen maailmansodan aikaan parantaakseen näkökykyään öisin.

Perinteisten uskomusten mukaan mustikat hoitavat myös ripulia, ummetusta sekä virtsaputken tulehduksia.

 

Säilöntä

Kun ostat mustikoita, valitse kiinteitä ja kuivia marjoja; kosteus pilaa helposti mustikat. Säilytä mustikoita jääkaapissa ja syö ne muutaman päivän sisään.

Ennen pakastamista, levitä marjat leivinpaperille ja aseta se pakastimeen. Kunnes marjat ovat jäässä, laita ne muovipussiin. Jäätyneet mustikat menettävät muita marjoja enemmän koostumustaan, mutta maku säilyy silti.

Mustikat ovat erinomainen lisä mm. aamupuuroon tai smoothieihin.

 

Lue myös: Etsitkö halpoja superfoodeja? – Tässä 5 parasta vaihtoehtoa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Bbcgoodfood.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Mona Eendra