Näihin lausahduksiin ei kannata sortua

18.6.2018

Tietyt lauseet ja lausahdukset elävät kansan suussa, mutta niiden lausuja ei aina anna itsestään hyvää kuvaa. Näin on etenkin näiden viiden lausahduksen suhteen:

1. “Näytät väsyneeltä”

Jos sanot jonkun näyttävän väsyneeltä, tarkoittaa se että “näytät epämiellyttävältä ja silmäpussisi ovat jäätävän suuret”. Kysy mieluummin: “Onko kaikki ok?”

2. “Vau, oletpa laihtunut!”

Tämä hyvää tarkoittava lausahdus kääntyy itseään vastaan: Tulet samalla sanoneeksi, että pidit ihmistä aiemmin lihavana. Kannattaa ennemmin kehua vain yksinkertaisesti miten hyvältä tuttavasi näyttää, ilman viittausta painoon.

banner_13831

3. “Olit liian hyvä hänelle”

Eron jälkeen tätä lausetta ei kannata viljellä, koska se antaa ymmärtää että läheiselläsi on ollut huono maku ex-kumppaniaan valitessaan. Kannattaa ennemmin todeta vaikkapa että “hän menetti melkoisen aarteen sinut jättäessään”.

4. “Sinä teet aina niin…”, “Sinä et koskaan tee näin…”

Ihmiset eivät ole niin yksiulotteisia että he aina tekisivät niin tai näin. Jos käytät sanoja “aina” tai “et koskaan”, saat ihmisen sulkeutumaan ja torjuvaksi, minkä jälkeen rakentavan palautteen antaminen on lähes mahdotonta. Kannattaa olla totuudenmukainen kun kertoo kritiikkinsä ja jättää ylisanat pois.

5. “Ihan sama”

Näin sanomalla viestit että et ole kiinnostunut siitä mitä läheisesi pitää tärkeänä, vaikka tarkoituksesi olisi vain antaa hänen päättää asiasta jota pidät suhteellisen vähäpätöisenä. Jos läheisesi ei pitäisi asiaa tärkeänä, ei hän olisi kysynyt mielipidettäsi. Kerro siis vähintäänkin että sinulla ei ole jyrkkää mielipidettä asiaan. Anna myös pari vinkkiä asioista jotka kannattaa ottaa huomioon ratkaisua tehdessä.

Lisää aiheesta hyvä mieli & onni

Lähde: Entrepreneur
Kuva: Unsplash / Isaiah Rashad

banner_13831