Mitä ajattelet portsareista? – 5 yleistä harhaluuloa

21.6.2018

1. “Portsarit ovat väkivaltaisia lihaskimppuja”

Portsarin eli järkkärin (eli järjestyksenvalvojan) työ on varmistaa että ravintolassa järjestys säilyy. Joitain vuosikymmeniä sitten tämä saattoi tarkoittaa sitä että ovimiehen tuli uskaltaa motata asiakasta turpiin, mutta nykyään ovimiehiltä odotetaan jotain aivan muuta. Ovimiehen tulee ensisijaisesti hoitaa häiriöt pois puhumalla. Asiakkaaseen saa käydä käsiksi vasta jos ovimieheen itseensä tai toiseen asiakkaaseen käydään väkivalloin käsiksi. Tällöinkin ovimiestä sitoo tarkat säännöt – hän ei saa esimerkiksi lyödä asiaksta, mutta hallintaotteeseen aggresiivisen asiakkaan saa tarpeen vaatiessa ottaa.

2. “Portsarit ovat poliisikoulupudokkaita”

Järjestyksenvalvojia löytyy yhteiskunnan joka luokasta: Monet opiskelijat tienaavat järkkärinä ylimääräistä, mutta löytyy ovimiehistä myös valmiita lakimiehiä ja toimitusjohtajiakin. Järjestyksenvalvojan töitä voi tehdä keikkaluontoisesti ja monia korkeasti koulutettujakin puhuttelee työn edut: Sosiaalisuus ja ainutlaatuinen näkökulma tapahtumiin, konsertteihin ja keikoille.

3. “Portsarit pyörittävät harmaata taloutta”

Yökerhoissa ja baareissa on nykyään narikoissa kassakoneet, joista asiakas saa kuitin. Monilla ei myöskään ole edes kolikoita joita vipata, kun maksuliikenne tapahtuu tänä päivänä enenevässä määrin kortilla. Portsarit keräsivät joskus tippejä, mutta nykyään se on marginaalista.

4. “Portsarilla ei ole mitään oikeuksia baarin ulkopuolella”

Järjestyksenvalvojien oikeudet ulottuvat myös anniskelualueen ulkopuolelle, sen niinsanottuun “välittömään läheisyyteen”. Portsarilla on siis oikeus – ja velvollisuus – häätää myös baarin ulkopuolella notkuvat häiriötä aiheuttavat asiakkaat.

5. “Nainen on huono portsari”

Järjestyksenvalvojan työssä vaaditaan tiettyä fyysisyyttä, mutta se ei ole tärkein ominaisuus. Oleellisinta on kyky rauhoittaa häiriköivä asiakas puhumalla, ja siinä naiset tuppaavat olemaan usein miehiä parempia.

Lisää aiheesta lifestyle & vapaa-aika

Lähde: HS
Kuva: Unsplash / Ali Yahua