Nykyvanhemmat pitävät klassikkosatuja poliittisesti epäkorrekteina – kertovat lapsilleen muunneltuja versioita

7.6.2018

Nykyvanhemmat muuttelevat klassikkosatujen juonikuvioita kertoessaan niitä lapsilleen, koska he pitävät alkuperäisiä satuja väkivaltaisina ja poliittisesti epäkorrekteina, paljastaa tuore tutkimus.

Perinteiset sadut, kuten Punahilkka, Pieni Piparkakkupoika ja Kolme Pientä Possua ovat vanhempien mukaan pahimmasta päästä ja muistuttavat lähinnä kauhuelokuvia.

 

Klassikkosaduissa on joitakin ongelmallisia piirteitä

Tutkimuksessa haastateltiin 2000 vanhempaa. Tuloksista selvisi, että jopa joka neljäs vanhempi ottaa vapauksia kertoessaan satuja lapsilleen, jotta ne mukailisivat paremmin heidän uskomuksiaan ja ideologioitaan.

16 prosenttia vanhemmista jättää kyseenalaisten satujen kertomisen väliin kokonaan.

Vaikka nämä klassikkosadut vaikuttavatkin viattomilta ja leikkisiltä aluksi, tarkempi tiirailu juonikuvioihin ja hahmoihin paljastaa joitakin ongelmallisia piirteitä. Esimerkiksi punahilkassa susi syö lapsen, jonka jälkeen metsästäjä leikkaa suden vatsan auki pelastaakseen lapsen. Kolmessa Pienessä Porsaassa sen sijaan possut murhaavat suden ja syövät sen.

Unohtamatta Piparkakkupoikaa, jossa päähenkilö syödään myös sian toimesta. Vaikka kyse onkin vain pikkuleivästä, joka kolmas vanhempi pitää tarinan lopetusta liian julmana.

 

Ongelmana ei ole ainoastaan poliittinen korrektius

 Kun tutkitaan muita klassikkosatuja hieman lisää, ongelmia alkaa löytymään. Joka neljäs vanhempi pitää Tuhkimoa sopimattomana siksi, että Tuhkimon täytyy aina itse tehdä kaikki kotityöt, kun taas Prinsessa Ruususta kritisoidaan siitä, että Satuprinssi suutelee prinsessaa tämän nukkuessa.

Samaan aikaan 27 prosenttia vanhemmista kokee Pinokkion rohkaisevan lapsia valehtelemaan, kun taas Ruma Ankanpoikanen puolustelee kehonkuvan kritisoimista siksi, että ankanpoikanen hyväksytään yhteisöön vasta sitten, kun hänestä on kasvanut kaunis joutsen.

”Jotkut näistä saduista on ollut olemassa useiden sukupolvien ajan – niitä on luettu äideillemme ja isillemme jo vuosien ajan,” selittää Liam Howley, tutkimuksen vetäjä.

”Mutta ajat muuttuvat, ja nykyään näissä saduissa on monia nyky-yhteiskuntaan sopimattomia piirteitä.”

“Eikä ongelmana ole ainoastaan poliittinen korrektius, vaan myös yksinkertaisesti se, että osa tarinoista on vain liian pelottavia pienille lapsille.”

 

Lue myös: Tältä näyttää, kun vanhemmat eivät saa tarpeeksi unta

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Picsea