Kuinka pudottaa painoa nopeasti?

22.7.2021

Maailma on pullollaan erilaisia dieettejä, jotka lupailevat kuuta taivaalta. Ei olekaan ihme, että “kuinka pudottaa painoa” on yksi eniten haettuja lauseita Googlesta; joukossamme on valtavasti ihmisiä, jotka haluaisivat päästä eroon muutamasta lisäkilosta ja vielä nopeasti.

Nopea painonpudotus kuulostaa mahtavalta, mutta sillä on kääntöpuolensa. Pikainen muutos kehossasi voi tuntua hyvältä, mutta ravintotieteilijät varoittavat, että nopea laihtuminen on kestämätöntä eikä tarjoa pitkässä juoksussa terveellistä suhdetta ruokaan.

Vaikka pikadieetit, joissa vähennetään ravintoaineiden syömistä, eivät mahdollista pitkää muutosta fyysiseen terveyteen, voivat ne silti muuttaa psyykkisen terveydentilasi pitkälle tulevaisuuteen.

“Suurin huoleni pikapainonpudotuksessa on sen vaikutukset henkiseen hyvinvointiin,” kertoo tohtori Frankie Phillips, ravintotieteilijä.

““Pikadieettien jälkeen ihmiset lannistuvat nopeasti, sillä paino palautuu pian laihtumisen jälkeen.”

“Painon jojoilu yhdistyy kasvavaan psykopatholologiaan, laskeneeseen elämäniloon, häiriintyneeseen ruokarytmiin ja mahdolliseen ahmimiseen.”

Vaikka usein suositellaan vajaan kilon painonpudottamista viikossa, esimerkiksi Atkinsin dieetin ja mehudieetin kerrotaan tuottaneen jopa 7 kilon elopainon laskuja viikossa.

Kysymys kuuluukin, mitä näillä pikadieeteillä on yhteistä, miten ne toimivat ja kannattaako niitä kokeilla?

 

Vähennä päivittäistä kalorinsaantiasi

Yleisin tekijä pikadieeteissä on syötyjen kaloreiden vähentäminen. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että syöt vähemmän kaloreita kuin ennen.

Kalorivähennysten kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Terveysjärjestöt eivät suosittele yli 500 kilokalorin leikkauksia päivittäiseen ruokavalioosi.

Voit käyttää kalorilaskuria selvittääksesi päivittäiset kalorimääräsi ja kuinka paljon sinun tulisi vähentää syömistä.

Jos päätät vähentää enemmän kuin 500 kaloria päivittäin, elämänlaatusi tulee varmasti olemaan heikkoa dieetin aikana ja tulet myös todennäköisemmin rikkomaan dieettisi sääntöjä.

Todella vähäisten kalorien dieetti, jossa syödään vain 800 kaloria päivässä, sopii ainoastaan ihmisille, joiden painoindeksi ylittää 30.

Kun päätät vähentää kaloreita, on suositeltavaa ylläpitää kaloripäiväkirjaa päivittäin. Se helpottaa rytmissä pysymistä ensimmäisten viikkojen ajan.

 

Lisää liikuntaa

Mitä enemmän liikut, sitä enemmän elimistösi vaatii energiaa. Jos syömäsi kalorimäärät ovat hieman alempana kuin elimistösi vaatisi, tulet todennäköisesti pudottamaan painoa liikkumalla intensiivisesti kolmesta neljään kertaa viikossa.

On tärkeää liikkua monipuolisesti, sillä eri liikuntamuodot rasittavat elimistöä eri tavalla. Myös lähtöpainollasi on merkitystä siihen, kuinka paljon pystyt polttamaan rasvaa liikunnan aikana.

Yksinkertainen sääntö on se, että mitä intensiivisemmin liikut, sitä todennäköisemmin poltat kaloreita.

Lue myös: 10 helppoa vinkkiä painonpudotukseen 

 

Harkitse tarkkaan syömiäsi hiilihydraattimääriä

Monien dieettien salainen ase on hiilihydraattien vähentäminen. Mutta miten se toimii? ”Kyse on veden painosta,” kertoo ravintotieteilijä Chloe Miles. ”Kun syöt hiilihydraatteja, elimistösi varastoi sen glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin. Lihasten varasto on kooltaan 500g ja maksan 100g. Ajatellaan, että yksi gramma glykogeenia lihaksistossa sitoo 3g vettä,” hän kertoo.

Joten, vähennä hiilihydraatteja niin samalla vähennät vettä elimistössäsi ja näin paino tippuu. Jo kahdessa viikossa on mahdollista kadottaa pari kiloa elopainoa. Ongelmana on se, että paino palautuu nopeasti elimistöön lopetettuasi dieetin.

 

Uni

Kahdeksan tunnin yöunet ovat laihduttamisen kannalta aivan yhtä tärkeää kuin ruokavalio ja liikunta. Leedsin yliopistossa teetetyssä tutkimuksessa havainnoitiin 1615 aikuisen unimääriä sekä ruokatottumuksia.

Seurattuja mittareita olivat mm. verenpaine, kolesteroli, verensokeri sekä vyötärön ympärysmitta.

Ne tutkittavat, jotka nukkuivat 6 tuntia tai vähemmän, omasivat keskimäärin 3 cm leveämmät lantiot verrattuna 9 tuntia yössä nukkuviin.

Lue myös: Kuinka pudottaa painoa matalahiilihydraattisella dieetillä kahdessa viikossa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Telegraph.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / TeroVesalainen