Kiroilu vaikuttaa rehellisyyteesi – tiede todistaa

27.6.2024

”Siivoa suusi”, on äitisi joskus saattanut torua, mutta älä anna hänen yliherkkyytensä hillitä kiroiluasi. Kiroilu – eli ’suodattamaton, aito tunteiden ilmaisu’ – saattaa tarkoittaa, että olet rehellisempi, kertoo uusi tutkimus.

 

Yleisimmin käytetyt kirosanat

Cambridgen yliopiston tutkijat tekivät kyselytutkimuksen 276 ihmisellä, heidän yleisimmin käyttämistään kirosanoista ja siitä, kuinka usein he sanovat tai kirjoittavat niitä. Testi mittasi myös osallistujien rehellisyyttä kysymyksillä, jotka liittyivät muiden syyttämiseen, peleissä huijaamiseen ja ihmisten käyttämiseen hyväksi. Ja yllätys, yllätys: rumaa kieltä eniten käyttävät, valehtelivat vähiten.

 

Ei suodatusta – ei epätotuuksia

”Asiaa voi katsoa kahdelta kannalta. Toisaalta voi ajatella, että jos joku kiroilee paljon, se on negatiivista sosiaalista käytöstä”, yksi artikkelin kirjoittajista, David Stillwell kertoi Daily Mail-lehden haastattelussa. ”Toisaalta, he eivät suodata kielenkäyttöään, joten he eivät ehkä suodata myöskään kertomiaan tarinoita samalla tavalla, joka puolestaan saattaisi johtaa lisäämään niihiin epätotuuksia.”

Eli, jos päästät muutaman v-sanan, et todennäköisesti ole kovin huolissasi siitä, miten hyvältä näytät muiden ihmisten silmissä.

 

Kirosanojen ja toden puhumisen tiheys

Toinen, laajempi kokeilu melkein 74 000 Facebook-käyttäjällä päätyi samaan lopputulokseen. Tutkijat vertailivat kirosanojen ja toden puhumiseen viittaavien fraasien, kuten ”minä” ja ahdistusta ilmaisevien sanojen, kuten ”huolissaan”, tiheyttä. Ilmeni, että ihmiset, jotka pitävät suunsa puhtaana, yrittävät myös näyttää ’coolilta’ verkossa – vaikka se tarkoittaisi totuuden muuntelemista.

 

OIkeutus rääväsuille

Social Psychological and Personality Science -lehteen julkaisuun hyväksytty tutkimus tarjoaa oikeutuksen kaikille rääväsuille. Ja jos kukaan alkaa urputtaa sinulle voimasanojen käytöstäsi, voit heittää takaisin kaikkien aikojen nasevimman vastauksen: ”Itse asiassa kultaseni, ei voisi vähempää kiinnostaa.”

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Goodhousekeeping.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay