Ihmiset rakastavat koiriaan yhtä paljon kuin lapsiaan – Ja tunne on molemminpuolinen

16.1.2018

Ihmiset rakastavat koiriaan kuin omia lapsiaan, ja tunne on molemminpuolinen, kertovat tutkijat.

Tutkijat ovat havainneet, että oksytosiini-hormonitasoissa ilmenee piikki sekä ihmisten että koirien aivoissa silloin, kun koira tuijottaa omistajaansa.

Oksytosiinin tiedetään vaikuttavan merkittävästi rakkauden ja huolenpidon tunteiden syntymiseen myös lapsen ja vanhempien välillä.

 

Ihmiset saattavat tuntea samanlaista kiintymystä koiriinsa kuin perheenjäseniinsä

“Nämä tulokset kertovat, että ihmiset saattavat tuntea samanlaista kiintymystä koiriinsa kuin perheenjäseniinsä,” kertoo tohtori Miho Nagasawa, Azabun yliopiston tutkija.

“Oksytosiini on avainasemassa, kun luodaan sosiaalista suhdetta äidin ja lapsen välille sekä seksikumppanien välille.”

Tokyon ja Duken yliopistojen tutkijat uskovat, että oksytosiini luo hermostollisen palautejärjestelmän, joka on vahvistanut ihmisen ja koirien suhdetta jo vuosisatoja.

Tutkiakseen teoriaa, tutkijat laittoivat koiria huoneeseen omistajiensa kanssa ja merkkasivat muistiin kaiken kanssakäymisen koirien ja ihmisten välillä, esimerkiksi puhumisen, silittämisen ja tuijottamisen.

Seuraavaksi tutkijat mittasivat oksytosiinitasoja tutkittavien virtsassa. He huomasivat, että mitä enemmän katsekontaktia ihmisten ja koirien välillä oli, sitä enemmän niiden virtsasta löytyi oksytosiinia.

 

Lue myös: 15 merkkiä siitä, että rakastat koiraasi enemmän kuin ihmisiä

 

Koirat ovat oppineet suhtautumaan ihmisiin merkittävillä sosiaalisilla tavoilla

Tilanne oli kuitenkin toinen, kun tutkijat toistivat kokeen ihmisillä ja ihmisten kasvattamilla susilla. Oksytosiinitasot eivät nousseet tutkimuksissa.

Tohtori Evan MacLean, Duken yliopiston tutkija kertoo, että koirat ovat oppineet kiintymään seurattuaan omistajiaan ja heidän lapsiaan. ”Olemme pitäneet koiria lemmikkeinä vain voin muutaman tuhannen vuoden ajan ja jo tässä ajassa koirat ovat oppineet suhtautumaan ihmisiin merkittävillä sosiaalisilla tavoilla.”

“Koirat oppivat suhtautumaan eleisiimme lastemme tavoin. Esimerkiksi, jos koirat törmäävät mahdottomaan haasteeseen, kääntyvät ne pikaisesti ihmisen puoleen lapsen tavoin. Sudet eivät tekisi samoin.”

“Suhteemme koirien kanssa on pitkälti kuin lastemme kanssa. Vastaamme koirillemme samalla tapaa kuin lapsillemme. Aivokuvaustutkimukset ovat osoittaneet, että äitien aivot reagoivat yhtäläisesti heidän lastensa ja heidän koiriensa kuviin.”

 

Koirat tuntevat itsensä kuin yhdeksi perheen lapseksi

Tutkijoiden mukaan tutkimus todistaa, että koirat tuntevat itsensä kuin yhdeksi perheen lapseksi.

Tutkimuksen toisessa vaiheessa tutkijat suihkuttivat oksytosiinia suoraan tiettyjen koirien neniin ja veivät ne huoneeseen omistajiensa ja muutamien muiden ihmisten kanssa.

Narttukoirat reagoivat oksytosiinisuihkuun katselemalla omistajiaan enemmän.

Puolen tunnin jälkeen myös koirien omistajien oksytosiinitasot olivat nousseet, mikä antaa vain lisää taustatukea tutkijoiden väitteille.

 

Lue myös: Paranna yöuniasi nukkumalla koirasi kanssa

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Telegraph
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / monnieblazkova