Aloita sijoittaminen – Näillä vinkeillä pääset alkuun

8.12.2021

Sijoittamisesta sekä sen tärkeydestä puhutaan paljon. Viime vuosina sijoittamisen trendi on ollutkin nousussa ja erityisesti nuorten keskuudessa sijoittaminen on yleistynyt. Alkuun pääseminen voi kuitenkin tuntua vaikealta, mikäli aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta ei ole. Näillä vinkeillä alkuun pääseminen helpottuu.

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Jokainen meistä sijoittaa jo nyt, ehkä jopa tietämättään. Oma auto tai asunto sekä rahat pankkitilillä ovat sijoituksia. Mikäli tavoitteenasi on oman varallisuuden varmistaminen tai pesämunan kerryttäminen, on suunnitelmallinen sijoittaminen kannattavaa. Jo vaikka äkillisten tai odottamattomien menojen vuoksi sijoittaminen ja säästäminen kannattavat.

Sijoitustesi mahdolliset tuotot riippuvat siitä, kuinka suuria riskejä olet valmis ottamaan. Pitkäaikaisten sijoitusten tuotot ovat pienempiä, mutta tasaisia. Riskit ovat vastaavasti myös pieniä. Lyhyen aikavälin sijoitusten tuotot voivat nousta suuriksi, mutta vastaavasti myös riski tappioista tai rahojen menettämisestä kasvaa. Sijoitusmatkan alussa pitkäaikaiset matalatuottoiset sijoitukset ovat yleensä hyvä ensimmäinen vaihtoehto. Yleinen harhaluulo on, että rahaa tulee olla paljon, ennen kuin sijoittamisen voi aloittaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sijoittamisen voi aloittaa vaikka 20 eurolla kuukaudessa.

Tutustu ja hanki tietoa

Sijoittamisesta löytyy valtavasti tietoa. Ennen osakkeiden ostoa, tutustu siis aiheeseen kattavasti. Älä usko sokeasti ensimmäiseen lukemaasi artikkeliin, vaan kerää tietoa kattavasti eri kanavista. Sijoittamiseen liittyviä podcasteja löytyy esimerkiksi useita ja niistä saat mielenkiintoista sekä ajankohtaista tietoa sijoitusmaailmasta.

Lue myös artikkeleita, blogeja ja kirjoja sijoittamisesta. Mitä enemmän aiheeseen perehdyt, sitä luottavaisemmin mielin voit lähteä sijoittamista kokeilemaan. Kun tietosi ja taitosi karttuvat, voit myös laajentaa sijoitustapojasi.

Laajenna sijoitussalkkuasi

Sijoittaminen on hyvä aloittaa yhdellä turvallisella ja matalan riskitason sijoituksella. Ei kannata siis hypätä suoraan syvään päätyyn ja yrittää pärjätä päiväkaupan hurjassa maailmassa. Rahastosijoittaminen on esimerkiksi alkuun helppo ja turvallinen tapa tutustua sijoittamiseen. Apua saat usein oman pankkisi sijoitusneuvojalta.

Kun kokemus sijoittaessa karttuu, kannattaa harkita oman sijoitusportfolion laajentamista. Selvää on, että suuren riskin välttääkseen, ei kaikki munia kannata laittaa yhteen koriin. Mikäli tavoitteenasi on pitkäaikainen hyöty sijoittamisesta, kannattaa omia sijoituksia monipuolistaa ja hajauttaa. Vaikka sijoittaisit pelkästään osakkeisiin, on hajauttaminen silloinkin erityisen tärkeää. Omaan sijoitussalkkuun on hyvä kerätä osakkeita eri aloilta ja yhtiöiltä.

Älä pelkää pyytää apua

Sijoitusmaailma voi tuntua alkuun uhkaavalta. Sitä ei kuitenkaan tarvitse kohdata tai kesyttää yksin. Älä siis pelkää kysyä neuvoa. Älä epäröi keskustella sijoituksista esimerkiksi kokeneemman sijoittajan kanssa. Myös sijoitusneuvojat ovat tarvittaessa apunasi.

Vastuu päätöksistä on loppupeleissä sinulla itselläsi, joten pieni skeptisyys on aina hyvästä. Älä luota sokeasti kenenkään muun neuvoon, vaan tee aina myös omaa tutkimusta asiasta. Kokeneemmilta sijoittajilta sekä sijoitusneuvojilta voit kuitenkin saada arvokkaita vinkkejä sijoitusmatkasi alussa. Jos ei muuten, niin he ainakin osaavat opastaa sinua välttämään samoja virheitä, joita itse ovat mahdollisesti tehneet.

Seuraa mitä maailmalla tapahtuu

Olipa sijoitustapasi sitten mikä tahansa, on aina hyvä olla perillä maailman menosta. Globalisoituneessa maailmassa useimmat asiat ovat kytköksissä toisiinsa ja siksi maailman tapahtumia on hyvä pitää silmällä. 

Amerikan taloustilanteella tai vaikka ilmastonmuutoksella voi olla vaikutus sijoitustesi nousuun tai laskuun, joten maailman tapahtumia on tärkeää seurata. Suuret osakekaupat vaikuttavat luonnollisesti tiettyjen osakkeiden hintoihin, joten niistäkin kannattaa olla perillä, jotta oma ajoitus osakkeiden ostossa ja myynnissä osuu oikein.

Ruotsalainen peliyhtiö Evolution Gaming osti muun muassa toisen ruotsalaisen peliyhtiön NetEntin hurjaan yli 1,8 miljardin euron hintaan. Rahapelien ja nettikasinoiden osuus maailman taloudessa onkin yhä enenevissä määrin kasvussa ja ala onkin mielenkiintoinen sijoituksia ajatellen. Vastaavanlaisia suuria kauppoja tai muutoksia onkin hyvä pitää silmällä. Lue lisää uutisista täältä.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash.com
Lähde: Unsplash.com