9 terveellistä ruokaa – näitä kannattaa säilöä pakastimeen

1.7.2021

Jos tykkäät kokkailla kotona, niin kaappien täyttäminen raaka-aineilla on luonnollisesti ensimmäinen vaihe. Terveelliset ateriat syntyvät melkein itsestään, kunhan kuivakaapista löytyy proteiinipitoisia peruselintarvikkeita, jääkaapista hedelmiä ja vihanneksia sekä pakastimesta – no, oikeastaan kaikki muu.

Pakastin on täydellinen paikka säilö melkein mitä tahansa – lukuunottamatta kourallista raaka-aineita, jotka kannattaa mieluiten säilyttää jääkaapissa. Pakastin on melkein kuin aikakapseli, joka pitää monet ruoat tuoreina todella pitkään. Tässä 9 ruokaa, joita kannattaa aina pitää kylmässä – jääkylmässä.

1. Kana- ja kasvisliemi

Liemet ovat tärkeä osa monien ruokien maustamista. Skaala maun suhteen on laaja ja se sopii mainiosti niin keittoihin kuin kastikkeisiin. Voit myös korvata sillä pelkän veden, kun keität viljatuotteita, kuten spagettia tai riisiä.

Paras vaihtoehto on aito, nestemäinen liemi. Jauhoseoksillakin pärjää, mutta mikään ei voita itsevalmistettua tai kaupasta hankittua nestemäistä lientä. Voit valmistaa tai ostaa kerralla enemmän ja pakastaa muovisissa pakasterasioissa myöhempää käyttöä varten.

2. Kokojyväleipää

Leipä homehtuu nopeasti, kun sen jättää pöydälle tai laittaa jääkaappiin. Pakastettu leipä voi säilyä jopa 3 kuukautta, mikä tekeekin tästä mainion tavan, varsinkin jos sinulla on tapana ostaa leipää kerralla enemmän. Pakastaminen on yksinkertaista: Pidä huoli, että leipä on tiukasti pakattu tai säilötty ilmatiiviiseen rasiaan. Kun päätät sulattaa leipää, niin anna sen seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Yleensä leipä säilyttää alkuperäisen rakenteensa.

3. Esipaistetut pavut ja linssit

Papujen ja linssien valmistaminen vie aikaa. Ne myös sisältävät hurjan määrän kasviperäistä proteiinia, kuituja ja muita ravinteita. Jos haluat säästää roimasti aikaa ruonalaitossa, niin valmista papuja ja linssejä enemmän kerralla ja pakasta ne odottamaan oikeaa hetkeä. Kuten muidenkin ruokien kohdalla, kannattaa pitää huoli siitä, että ne ovat huolellisesti pakattu. Sulata mikrossa tai heitä pannulle. Toimii mainiosti salaateissa, wrapeissa, keitoissa ja dippinä.

4. Hedelmät

Pidätkö smoothieista? Pakastetut hedelmät ovat tärkeä osa tämän aamupalaklassikon valmistamista. On olemassa hedelmiä, joita et välttämättä halua pakastaa, kuten omenat, päärynät ja muut vetiset hedelmät (paitsi jos haluat valmistaa mehujäitä) – kaikki muu on oikeastaan vapaata riistaa. Voit myös pakastaa hedelmiä parilla eri tavalla.

Jos olet smoothie perään, niin harkitse hedelmien soseuttamista ja annostelua, esim jääpalarasioihin. Toinen vaihtoehto on vain leikata hedelmiä palasiksi ja säilöä ne muovipusseihin. Voit myös valmistaa smoothien ja pakastaa sen.

5. Inkivääri

Tämä on mitä mainioin raaka-aine heittää pakkaseen. Inkivääri tuntuu säilyvän pakastimen jäisessä ympäristössä melkein ikuisuuden – tarkemmin ottaen noin vuoden ajan. Inkivääri on suht’koht edullinen raaka-aine, joten pakastamiselle on toinenkin syy kuin säilyvyys. Inkivääriä on nimittäin joidenkin mielestä helpompaa käsitellä jäisenä, kuin sulana. Kokeile raastaa suoraan riisin, teen, keittojen tai melkein minkä tahansa päälle.

6. Yrttejä

Joskus tuntuu siltä, että kun haluaisit käyttää kaupasta tuotuja tuoreita yrttejä, niin ne ovat melkein jo menneet pahaksi. Pakastaminen on oiva ratkaisu tähän pulmaan. On pari eri tapaa pakastaa yrttejä. Ensimmäinen ja suosituin tapa on heittää kokonaiset lehdet jääpalarasiaan ja kaataa päälle oliiviöljyä. Tämä on hyvä keino jos sinua ei haittaa käyttää runsaasti oliiviöljyä. Toinen, edullisempikin vaihtoehto on valmistaa yrteistä tahnaa, joko veden tai öljyn avulla ja säilöä tämä jääpalarasiassa. Jos et jaksa tahnan valmistamista, niin monet kaupat myyvät nykyisin yrttijääpaloja valmiina.

7. Edamame-soijapavut

Edamame-soijapavut ovat täynnä ravinteita, proteiinia ja kuituja. Sopii monen ruoan kaveriksi pannulle tai sellaisenaan. Useat kaupat myyvät jo edamame-soijapapuja pakasteosastolla, joten tätä kannattaa noukkia kaupasta ja säilöä pakastimeen.

8. Vihanneksia

Kuten hedelmienkin kanssa, niin joitain vihanneksia ei kannata pakastaa. Nämä ovat yleensä vihanneksia, jotka ovat vetisimpiä, kuten kurkku, selleri, lehtisalaatti tai retiisi. Kaikki muut ovat tervetulleita pakastimeen. Vihannekset, joita myydään kauppojen pakasteosastoillakin, ovat pavut, pinaatti, porkkanat, maissi ja parsakaali. Nämä vihannekset pitävät alkuperäisen rakenteensa paremmin kuin purkkivihannekset, kuten myös enemmän ravinteita.

9. Lihaperäiset proteiinit

Useimmat lihaperäiset proteiininlähteet säilyvät jääkaapissa noin viikon, ennen kuin niiden syöminen ei ole enää turvallista. Tämä pätee kanaan, nautaan, kalaan ja muihin vastaaviin. Helppo ratkaisu? Pakasta ne! Voit pakastaa suoraan raakaa lihaa – käyttäen sopivia säilytysrasioita – tai voit ostaa lihan pakastettuna. Kumpikin tapa takaa sen, että liha on turvallista syötävää.

Mitä tulee lihan sulattamiseen (varsinkin kanan), niin on muutama asia jotka kannattaa muistaa: Älä jätä ruokaa sulamaan pöydälle tai käytä mikroaaltouunia. Heitä ainekset sen sijaan muutamaksi tunniksi jääkaappin ennen kuin alat kokkaamaan. Kun ruoan laitto alkaa, niin kaiken pitäis olla kunnossa.

Katso lisää ruoka & juoma -uutisia!

Lähde: self.com
Kuva: pixabay.com / silviarita