7 ruokaa, jotka tekevät sinut nälkäisemmäksi

15.2.2021

Minkä tahansa ruoan tai herkun, kuten karkkien, ahmiminen lykkää nälkää ainakin hetkellisesti. Eri ruokien täyttämiskyvyssä on kuitenkin todella paljon eroja – jotkut täyttävät enemmän ja pitävät sinut kylläisenä pidempään.

”Rasva, kuidut ja proteiinit ovat ravintoaineita, jotka pääasiallisesti tekevät meidät kylläisiksi,” kertoo Alex Caspero, ravintoterapeutti. ”Jos annoksesi ei sisällä näitä ravintoaineita, tulet todennäköisesti hakeutumaan ruoan pariin taas pian syömisen jälkeen.”

Vältä joutumista alituiseen nälkäloukkuun välttämällä näitä 7 yllättävää ruokaa ja juomaa:

 

Vehnäleipä

Vehnäleipä saattaa olla kuiturikasta, mutta se on myös enemmän prosessoitua kuin täysjyväleivät, eikä näin ollen sisällä riittävästi rasvaa tai proteiineja. Jos haluat lisätä leipäsi ravitsemistehokkuutta, korvaa leivän päälle sipaisemasi hillo hyviä rasvoja sisältävällä rasvalla, maapähkinävoilla, munilla tai avokadolla.

”Näillä levitteillä saat leivällesi lisää kaloreita, jotka sisältävät rasvaa, proteiineja ja kuituja, ja jotka auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään,” Caspero kertoo. Jos valitset maapähkinävoin, muista lisätä sitä leivälle enintään 2 ruokalusikallista, etteivät kalorit karkaa käsistä.

 

Hedelmämehu

“Hedelmät sisältävät paljon vitamiineja, mineraaleja ja kuitua,” kertoo Jess Cording, ravintoterapeutti. ”Hedelmissä ei kuitenkaan ole käytännössä ollenkaan proteiineja tai rasvaa, joten niistä ei ole vatsan täyttäjiksi.” Monien mehupurkkien kyljissä väitetään mehujen sisältävät kolmesta neljään annosta hedelmiä.

Hedelmien juominen ei tosiasiassa anna samaa kylläisyyden tunnetta kuin niiden syöminen, Caspero kertoo. ”Hedelmälihaton mehu ei sisällä kuituja, joten se voi jättää sinulle tunteen, ettet olisi laittanut mitään suuhusi,” hän muistuttaa. Mehujen sijaan hedelmiä kannattaa nauttia esimerkiksi salaatin, wokin tai kaurapuuron yhteydessä.

 

Vihreät smoothiet

Jälleen yksi “ansa”, muistuttaa ravintoterapeutti Isabel Smith. Smoothiet ovat vähäkalorisia, omaavat korkean hedelmäsokeripitoisuuden mutta eivät sisällä ollenkaan proteiineja eikä rasvaa. Smoothien jälkeen nälkä voikin yllättää yllättävän nopeasti.

Mutta kuinka smoothieen voi lisätä lisää ravitsevuutta? Korvaa vihanneksilla osa hedelmistä, sekoita sekaan terveellistä rasvaa avokadon tai maapähkinävoin muodossa ja/tai puhdasta proteiininlähdettä, kuten proteiinijauhetta tai heraproteiinia.

 

Munanvalkuainen

Munanvalkuainen sisältää 3-4 grammaa proteiinia, joten periaatteessa sen pitäisi lisätä kylläisyyden tunnetta. Valkuaisessa ei kuitenkaan ole käytännössä ollenkaan kaloreita tai rasvaa. Valkuainen ei siis tyydytä näläntunnetta pitkään – munakkaan teossa kannattaakin suosia kokonaisia kananmunia.

”Keltuainen on täynnä terveellisiä ravinteita, kuten luteiinia, proteiinia ja hyviä rasvoja, joiden myötä muna-ateriastasi tulee paljon tuhdimpi,” Smith kertoo.

 

Rasvattomat maitotuotteet

Aamupalaksi syömäsi vähärasvainen jogurtti ei välttämättä tee pahaa linjoillesi, mutta se ei myöskään saa sinua kylläiseksi. ”Koska vähärasvaisissa maitotuotteissa ei ole rasvaa, joka hidastaisi maidon luonnollisesti sisältämien sokereiden (laktoosin) sulamista, sulavat maidon ravinteet nopeasti elimistössä,” kertoo Jess Cording, ravintoterapeutti.

Onkin suositeltavaa välttää täysin rasvatonta maitoa ja nauttia esimerkiksi 2-prosenttisia maitotuotteita. Jogurttien osalta kannattaa suosia kreikkalaista versiota, sillä se sisältää runsaasti proteiinia ja pitää sinut pidempään kylläisenä.

 

Pikkelssi

Pikkelssi, hapankaali ja kimchi ovat täynnä prebiootteja, minkä takia ne tekevät hyvää suolen toiminnalle. Valitettavasti ne ovat myös todella suolaisia. Suola tekee sinut janoiseksi ja samalla tuntemaan enemmän nälkää, Smith kertoo. Näitä herkkuja kannattaakin nauttia kohtuudella ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä, jotta nälkä pysyy loitolla.

 

Kokojyväkeksit

Kokojyväkeksit sisältävät vehnäleivän tapaan paljon sydänystävällistä kuitua. Kääntöpuolella kekseistä saa kuitenkin runsaasti hiilihydraatteja ja vähän proteiineja tai rasvaa, mikä tekee niistä huonoja välipaloja, Cording valistaa. Keksin päälle kannattaakin sipaista hieman maapähkinävoita, savustettua lohta tai loraus ricottaa, jotta keksistä saa parhaan hyödyn irti.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay