7 parasta rintasyövän ehkäisykeinoa

7.12.2017

Uskomatonta kyllä, rintasyöpäkuolleisuus on laskenut 38% vuodesta 1989. “Kiitos kehittyneen hoidon, naiset eivät vain elä pidempään vaan he tarvitsevat myös vähemmän leikkauksia ja terapiaa,” kertoo Therese Bevers, lääketieteen tohtori. Lue lisää ja opi enemmän näistä läpimurroista sekä siitä, kuinka voit laskea omaa sairastumisriskiäsi.

 

Ruokavaliolla on väliä

Välimerellistä ruokavaliota noudattaneet menopaussin ohittaneet naiset saivat erään tutkimuksen mukaan 40% todennäköisemmin rintasyövän verrattuna muihin naisiin. Sen sijaan, naiset joiden ruokavalio perustuu kasviksiin ja hedelmiin omaavat 15% pienemmän riskin rintasyövän kehittymiseen, kertoo vuonna 2013 teetetty tutkimus.

”Tulokset johtuvat todennäköisesti siitä, että kasvisperäinen ruokavalio sisältää runsaasti phytoravinteita ja antioksidantteja, jotka suojaavat syövältä,” kertoo tohtori Bevers.

Päätelmät: Syö runsaasti vähätärkkelyksisiä vihanneksia, hedelmiä, papuja ja täysjyvää.

 

Kaikki eivät tarvitse leikkausta

Yli 50 000 amerikkalaista naista diagnosoidaan vuosittain itraduktaalisen rintasyövän (DCIS) omaaviksi. Siinä rintamaidosta löydetään epänormaaleja soluja.

Tautia hoidetaan usein mastektomialla tai lumpektomialla. Vuonna 2015 teetetty tutkimus kuitenkin havaitsi, että naisilla, joille ei teetetty leikkausta, oli yhtä hyvä selviytymisprosentti verrattuna naisiin, jotka leikattiin. Tällä hetkellä tutkitaan, voisiko leikkauksen korvata vain säännöllisillä lääkärikäynneillä sekä mammografialla.

“Naisten tulee tietää, että DCIS:llä on useita eri tasoja matalariskisestä korkeariskiseen,” selittää Grace Smith, lääketieteen tohtori. Vaikka monet kirurgit suosittelevatkin edelleen leikkauksia keskivaikeiden tai vaikeiden DCIS:den hoitoon, joidenkin lääkärien mielestä aktiivinen seuranta riittää taudin hoitamiseen.

Päätelmät: “Masektomia ja lumpektomia ovat edelleen vakiokäytäntöjä hoidossa,” tohtori Smith sanoo. ”Mutta jos nainen ei ole varma siitä, haluaako hän leikkaukseen, voi hän keskustella lääkärien kanssa muista hoitomenetelmistä.”

Lue myös: 6 tapaa pienentää riskiä sairastua rintasyöpään

 

Mammografia on edelleen tärkeä

Mammografiaa on toteutettu jo lähes puoli vuosisataa maailmalla, mutta silti sen yllä leijuu kiistelyn pilvi riippumatta siitä, että sen on todistettu vähentävän rintasyöpäkuolemia.

Monien lääketieteen ammattilaisten mukaan mammografiaa kannattaa kyllä käyttää, mutta hoidon tiheydestä ja siitä, koska hoito kannattaa aloittaa, on edelleen kiistaa.

Päätelmät: Yksikään ulkopuolinen mielipide ei päihitä omaa lääkäriäsi, joka tuntee sinut parhaiten. Puhu siis lääkärillesi mammografiasta, etenkin jos olet täyttänyt 40 ja perheessäsi on syöpähistoriaa.

 

Uudet menetelmät pelastavat ihmishenkiä

Tuorein uudistus syöpätutkimuksessa on immunoterapia, hoitomenetelmä joka valjastaa elimistön oman immuunivastuksen poistamaan syöpäsoluja. Se toimii erityisesti aggressiivisen triplanegatiivisen rintasyövän hoidossa.

Immunoterapian lisäksi mm. HER2-positiisen rintasyövän omaaville naisille suunnattu terapia ja juuri kehitetyt CDK4/6-lääkkeet ovat uusimpia läpimurtoja syövän hoidossa.

Päätelmät: Nämä menetelmät tulevat todennäköisesti laskemaan syöpäkuolleisuutta tulevaisuudessa.

Lue myös: Munasarjasyövän oireet – mitä jokaisen naisen tulisi tietää

 

Kenen tulisi käydä geenitesteissä?

10% kaikista rintasyövistä johtuu kahden geenin, BRCA1 ja BRCA2, mutaatioista. Niiden tiedetään linkittyvän myös munasarjan syöpään, haimasyöpään ja eturauhassyöpään.

Geenitestillä voi havaita myös muita geenimutaatioita, jotka nostavat rintasyövän riskiä, esimerkiksi PALB2. Lääkärit eivät suosittele kaikkien naisten testaamista, mutta näillä perusteilla testeissä kannattaa käydä:

  1. Sinulla diagnosoitiin rintasyöpä alle 45-vuotiaana, triplanegatiivinen rintasyöpä alle 60-vuotiaana tai munasarjansyöpä missä tahansa iässä.
  2. Perheenjäsenelläsi on BRCA1/2-mutaatio.
  3. Suvustasi löytyy jotain seuraavista: kahdella tai useammalla sukulaisella haimasyöpää; yhdellä sukulaisella munasarjan syöpää; alle 50-vuotiaana diagnosoitu sukulainen tai sukulaismies, jolla todettu miesten rintasyöpä.

 

Älä murehdi

Näillä tekijöillä ei tiedetä olevan yhteyttä rintasyöpään:

Koeputkihedelmöitys. 2016 teetetyssä tutkimuksessa tutkittiin yli 25 000 naista, eikä hedelmöityksen ja syövän välillä löydetty yhteyttä.

Kahvinjuonti. Jos jotain, voi kahvin juominen laskea menopaussin jälkeistä sairastumisriskiä, kertoo vuoden 2015 tutkimus.

Stressi. Naiset, jotka ovat usein tai jatkuvasti stressaantuneita vähintään 5 vuoden ajan, eivät omaa korkeampaa sairastumisriskiä verrattuna muihin, toteaa vuoden 2016 tutkimus.

Rintaliivit. Rintaliivien koolla, tyylillä tai sillä, kuinka usein niitä pidät, ei ole väliä: vuonna 2014 tutkittiin 1044 naista, joilla oli diagnosoitu rintasyöpä, eikä rintaliiveillä havaittu olevan yhteyttä sairastumiseen.

Lue myös: 5 asiaa, jotka nostavat riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / Engin_Akyurt