Munasarjasyövän oireet – mitä jokaisen naisen tulisi tietää

8.7.2017

Tutkimusten mukaan vain 3% brittinaisista uskoo tunnistavansa munasarjasyövän oireet.

Munasarjasyöpä vaikuttaa lähes 7000 naiseen vuodessa, mikä on suhteellisen vähän verrattuna muihin syöpiin. Syövästä kuitenkin selviydytään hengissä myös melko harvoin, noin 4400 naista kuolee syövän takia vuosittain – ja viiden vuoden aikajänteellä selviytymisaste on vain 46%.

Vaikka munasarjasyöpää kutsutaan joskus “hiljaiseksi tappajaksi”, havaittavia oireita on olemassa. Niitä ei vain tunneta kovinkaan hyvin.

 

Munasarjasyövän oireet

Oireita on neljää päätyyppiä:

  1. Jatkuva vatsakipu
  2. Jatkuva pöhötys
  3. Syömisvaikeudet/Kylläisyyden tunteen nopeutuminen
  4. Jatkuva virtsaamisen tarve

 

Lue myös: 6 Merkkiä kohdunkaulansyövästä, jotka jokaisen naisen tulisi tietää

 

Muita oireita voi olla selkäkipu, muutokset suolen toiminnassa ja rankka väsymys, jolle ei ole erityistä syytä.

Jos koet yhtäkään näistä oireista säännöllisesti, tulisi sinun nähdä lääkäriäsi. Tauti voi periytyä, joten kannattaa selvittää, onko kyseistä syöpää tai rintasyöpää esiintynyt suvussasi.

 

Mitä tulisi tehdä, jos epäilen sairastuneeni?

Jos asia huolettaa, ensiksi tulisi konsultoida omaa lääkäriä. Avainasia on se, ettet jätä oireita huomiotta ja tee asialle jotain, jos tunnet jonkin olevan epänormaalia elimistössäsi.

Munasarjasyövälle ei ole rutiiniseulontaa, joten lääkärisi saattaa ohjata sinut gynekologille tai kuvauksiin jos hän kokee sen tarpeelliseksi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että munasarjasyöpä on harvinainen – oireita havaitessa ei kannata liikaa panikoida. On todennäköistä, että oireet johtuvat jostain muusta taudista, mutta asia kannattaa silti tarkastuttaa syövän varalta.

Muita sairauksia, jotka aiheuttavat samankaltaisia oireita, ovat suolisyöpä, kysta ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Lue myös: 7 ”viatonta” oiretta, jotka voivat viestiä vakavasta sairaudesta

 

Sairastuin munasarjasyöpään – mitäs nyt?

Lääketieteen ammattilaiset ohjaavat sinut oikeanlaiseen hoitoon riippuen siitä, missä vaiheessa syöpäsi on, kuinka laajalle se on levinnyt ja mikä on yleiskuntosi tilanne.

Pääasialliset hoitomenetelmät ovat kemoterapia ja leikkaus, mutta kaikille potilaille ei suoriteta molempia menetelmiä. Toisia potilaita saatetaan hoitaa eri menetelmillä kuin sinua riippuen syövän laadusta ja voimakkuudesta.

Älä pelkää kysyä terveydenhoidon ammattilaisilta niin paljon kysymyksiä kuin vain mieleen tulee koskien hoitoasi ja tervehtymistäsi. Tarjolla on myös monenlaisia yhdistyksiä ja vapaaehtoisjärjestöjä, joilta voi pyytää tukea ja apua.

 

“Olen saanut täydet terveen paperit syöpäni jälkeen”

Paula Larratt, brittiläinen sosiaalityöntekijä muistelee kokemuksiaan munasarjasyövän kanssa:

“Minulla ei ollut hajuakaan, että jotain voisi olla vialla ennen diagnoosia vuonna 2002. Olin lomalla Tunisiassa parhaan kaverini kanssa, kun aloin tuntea vaikeaa vatsakipua. Kiirehdin sairaalaan, missä lääkärit kertoivat umpilisäkkeeni revenneen, mikä aiheutti vatsakalvontulehduksen. Tilanne vaati välittömän leikkauksen.”

” Herättyäni kuulin, että umpilisäkkeeni oli poistettu, kuten oikea munasarjanikin. Munasarjassa oli ollut kasvain munasarjasyövän myötä. Olin niin shokissa, varsinkin, kun minulla ei ollut aikaisemmin hajuakaan kasvaimen olemassaolosta.

Olin juuri muutama päivä aikaisemmin sanonut ystävälleni lounaalla, että tunnen itseni täydeksi, vaikka en ollut juurikaan syönyt mitään. Tiedän nyt, että se olisi ollut mahdollinen oire, mutta silloin en kiinnittänyt asiaan liiemmälti huomiota.”

” Palattuani kotiin lääkärit löysivät toisen, 10 sentin kasvaimen vasemmasta munasarjastani. He kertoivat syövän kehittyneen kolmannelle tasolle ja kasvain poistettiin. Minulle tehtiin samalla täysi kohdunpoisto. Olin lapseton ja 38 vuotta, mutta ymmärsin, että jos haluan elää, oli kohdunpoisto välttämätön.”

”Operaatio onnistui, mutta minua varoiteltiin, etten välttämättä tulisi selviytymään kemoterapiasta huolimatta, varsinkin, kun koepalan mukaan syöpä oli levinnyt maksaani ja suoleeni.

Kävin 9 kierrosta kemoterapiaa, menetin hiukseni ja oloni oli hirveä. Vielä hoidonkin jälkeen minulle kerrottiin, että syöpä usein uusiutuu kahden vuoden jälkeen.”

“Pysyin kuitenkin positiivisena ja selvisin vielä kahden vuoden jälkeenkin. Jatkoin myös töissä. Vuodet olivat vaikeita, mutta vuonna 2007 saavutin viiden vuoden rajapyykin ja sain terveen paperit. Minun on edelleen vaikea uskoa koko asiaa ja haluaisinkin antaa muille samasta sairaudesta kärsiville naisille toivoa.”

“Kannattaa ehkä huolestua, jos tunnet itsesi täydeksi, vaikka et olisikaan syönyt mitään tai tunnet pöhötystä vatsassasi. Pyri tuntemaan itsesi äläkä pelkää kysyä lääkäreiltä neuvoa, jos jokin asia huolestuttaa.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Good To Know
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / karenwarfel