6 omituista asiaa, joita et tiennyt suutelemisesta

2.11.2017

Romanttinen pussailu on oleellinen osa yli 90% maailman kulttuureista, eikä syyttä: ”Suuteleminen helpottaa kumppanin löytämistä ja sitoutumista,” kertoo Laura Berman, psykiatrian professori Northwesternin yliopistosta Chicagosta. Suutelun hyödyt eivät kuitenkaan jää pelkästään siihen, sillä pussailulla on tutkitusti havaittu olevan mm. terveydellisiä vaikutuksia.

Erään hollantilaisen tutkimuksen mukaan 10 sekunnin kielisuudelman aikana noin 80 miljoonaa basillia ehtii siirtymään suusta suuhun. Vaikka se saattaakin kuulostaa ällöttävältä, ei bakteerien liikkumista kannata vähätellä. ”Suuteleminen on keino altistua uusille bakteereille, jolloin elimistö kykenee kehittämään vastustuskykyään,” Berman selittää.

Itse asiassa suuteleminen voi suojella myös syntymättömiä vauvoja; Medical Hypotheses- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vanhempien pussailu voi suojella heidän syntymätöntä lastaan sytomegalovirusinfektiolta, joka voi aiheuttaa mm. sokeutumista.

 

Suutelu voi olla merkki jostain suuremmasta

Naiset arvostavat entisestään romanttista suutelua ovulaation lähestyessä. Tämä käy täysin järkeen, jos asiaa tarkastellaan evoluution perspektiivistä – tutkijat sanovatkin, että pussailu tarjoaa kätevän tavan lähestyä kumppania maun ja hajun kautta.

 

Suutelu voi voimistaa halujasi

Tutkimusten mukaan niin miehet kuin naisetkin nauttivat kielen käytöstä suudellessaan pitkäaikaisia kumppaneitaan. Lyhytaikaisempien tuttavuuksien kanssa naiset suosivat miehiä vähemmän kielikontaktia. (Tutkimus teetettiin opiskelijoilla, joten siihen ei voida suhtautua täysin objektiivisesti.) ”Erään teorian mukaan testosteroni siirtyy miehen syljen mukana naiseen voimistaen samalla naisen seksuaalisia haluja,” Berman kertoo.

 

Onnellisuushormonit lisääntyvät

“Suudellessasi aivosi erittävät hormonia, joka saa sinut tuntemaan yhteyttä ja läheisyyttä kumppaniisi,” selittää Berman. Pussailu myös vapauttaa endorfiinia, nautintohormonia, jota erittyy myös esimerkiksi liikunnan aikana. Eikä siinä vielä kaikki: suuteleminen vähentää kortisoli-, eli stressihormonitasoa elimistössäsi.

 

Se voi pelastaa parisuhteesi

Henkilöt, jotka suutelevat suhteessaan usein, ovat seksuaalisesti tyytyväisempiä. Tämä pätee molempiin sukupuoliin. Säännöllisesti suukottelevat miehet olivat myös kolme kertaa onnellisempia parisuhteissaan verrattuna muihin miehiin. Mielenkiintoista on, että naisten tyytyväisyydestä parisuhteeseen ei voida tehdä mitään päätelmiä pussailumäärien perusteella.

 

Se voi kestää päiviä

Suutelun maailmanennätystä pitävät hallussaan Ekkachai Tiranarat ja Laksana Tiranarat, jotka suutelivat toisiaan kokonaiset 58 tuntia, 35 minuuttia ja 58 sekuntia Pattayalla, Thaimaassa helmikuussa 2013. He voittivat kilpailussa 8 muuta suutelevaa paria.

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay