6 Fyysistä oiretta, jotka osoittavat sinun juovan liikaa kahvia

18.1.2021

Tarkoituksemme ei ole mustamaalata kahvia; meidänkään päivä ei lähde käyntiin ilman tuoretta Juhla Mokkaa. Sitä paitsi kahviin liittyy monia hyviäkin puolia aina pitkäikäisyydestä dementian ehkäisyyn. Mutta mikäli juot kahvia yli järkevän määrän, saatat kärsiä sivuoireista, joista osa saattaa jopa viedä sinut takaisin lähtöruutuun hyötyjen osalta. Emme sano, että sinun tulisi kokonaan lopettaa kahvinjuomista, mutta on muutamia asioista jotka saattavat viestiä siitä, että vähentäminen voisi olla paikallaan:

 

1. Olet hyperaktiivinen.

Duracel-pupu olotilat ovat todellisia. Sen lisäksi, että kahvi stimuloi keskushermostoa, kofeiini myös tukkii adenosiinireseptorit ja nostaa adrenaliini-, dopamiini- ja glutaiinitasoja, jotka saattavat herättää kehossa ”taistele tai pakene” -hermosteisuustilan. ”Sympaattisen hermoston aktivointi saattaa johtaa levottomuuteen, hermostuneisuuteen, kohonneeseen sykkeeseen, ärsyyntyneisyyteen sekä jopa aggressiivisiin purkauksiin,” sanoo Michael Yassa, PhD, neurobiologian ja käyttäytymistieteiden dosetti Kalifornian Yliopistosta sekä Neurobiology of Learning and Memory -keskuksen johtaja.

Tilanteen korjaaminen: ”Kofeiinittomiin tuotteisiin vaihtaminen auttaa. Tämä vähentää, mutta ei eliminoi kokonaan kofeiinin saamista.” sanoo Yassa, joka varoittaa kaikki sydänsairauksista kärsiviä kofeiinista.

 

2. Väsyt nopeasti kesken päivän.

Kahville täytyy antaa propsit sen nopeasta herättämiskyvystä — se saattaa saada sinut väsyneestä todella virkeäksi hetkessä. Mutta kun virtapiikki katoaa, saatat kokea äärettömän väsymyksen. Neuropsychopharmacology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa myös selvisi, että kofeiini saattaa myös heikentää tuottavuutta, saaden kovatkin työntekijät laiskottelemaan. ”Monet ihmiset luottavat siihen, että kofeiini auttaa heitä toimimaan paremmin, mutta todellisuudessa kyse on ns. vale-energiasta”, varoittaa Jenna Braddock, RDN, urheiluravintoterapeutti St. Augustine, FL.

Tilanteen korjaaminen: Varmista, että syöt saadaksesi energiaa. ”Vain ruoka voi tarjota oikeanlaista polttoainetta kropallesi,” lisää Braddock.

LUE LISÄÄ: Terveys ja Hyvinvointi Uutisia

kahvia01

LUE MYÖS: Kahvin 7 negatiivista vaikutusta ja terveellisiä juomia joilla voit korvata sen

 

3. Käyt vessassa TODELLA usein.

Coffee on diureetti, joka tarkoittaa sitä, että joudut käymään vessassa huomattavasti useammin, etenkin, jos et normaalisti juo paljon kahvia. ”Vaikkakin tutkimukset osoittavatkin, että kahvi ei teknisesti ottaen aiheuta nestevajautta, et myöskään varsinaisesti kosteuta kehoasi juomalla liikaa kahvia ja juomalla liian vähän vettä,” sanoo Corinne Dobbas, MS, RD, San Franciscolainen ravitsemusterapeutti.

Tilanteen korjaaminen: Syö jotain terveellistä espressosi kanssa. ”Ruoka hidastaa nesteen kulkua vatsaan ja ruuansulatusjärjestelmään -ja samalla myös rakkoon”, sanoo Braddock.

 

4. Silmäsi ei lopeta nykimistä.

Silmän nykiminen saattaa tuntua oireelta, joka ilmestyy kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta National Institutes of Health listasi kofeiinin kolmen suurimman syyn joukkoon, jotka aiheuttavat nykimistä. New Yorkin Yliopiston tutkimus osoitti, että kofeiini vapauttaa serotoiinia ja noradrealiinia, kiihottavia välittäjäaineita, jotka saattavat kohottaa lihasten ja hermojen reaktiivisuutta joka aiheuttaa nykimistä.

Tilanteen korjaaminen: Vähennä kahvia ja lisää veden juontia.

LUE LISÄÄ: Ruoka Ja Juoma Uutisia

kahvia02

 

5. Sinun tarvitsee käydä kakkosella, juuri NYT!

Kahvilla on laksatiivisia vaikutuksia noin 30% ihmisistä (myös kofeiinittomalla!). Tutkijat eivät ole täysin varmoja siitä mikä tämän aiheuttaa, mutta sekä kahvin hapokkuus, että sisäelimiä stimuloivat vaikutukset todennäköisesti yhdessä aiheuttavat tämän pakottavan tarpeen päästä vessaan.

Tilanteen korjaaminen: Siirry tummiin! Tummapaahtoiset kahvit kuten ranskalainen paahto tai espresso ovat vähemmän hapokkaita, ja ne sisältävät vähemmän kofeiinia.

 

6. Unirytmisi on sekaisin.

Tutkijat sanovat, että kahvi voi sekoittaa unirytmin, heikentää sen laatua ja kestoa, ja saattaa tehdä unen saamisesta vaikeampaa – vaikka edellisestä kupillisesta olisikin jo 6 tuntia aikaa. Kofeiini saattaa myös sekoittaa kehosi vuorokausirytmin, tehden päivästäsi samankaltaisen kuin kärsisit jet lag-väsymyksestä. ”Unen saanti on todella kriittistä kaikkien kognitiivisten toimintojen kannalta, joten kaikki kofeiinin oletetut edut katoavat, jos sen käyttö johtaa univajeeseen.”, varoittaa Yassa.

 

Kuinka korvaan kahvin terveellisemmillä vaihtoehdoilla?

Jos kahvin negatiiviset vaikutukset alkoivat mietityttämään, niin lue lisää aiheesta täältä. Hyviä vinkkejä kuinka voit korvata kahvin tervellisemmillä vaihtoehdoilla.

Tilanteen korjaaminen: Lopeta kahviossa juokseminen viimeistään neljältä, jotta saat pidettyä unirytmisi kasassa.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay
Lähde: SIsältökuva 1 / Pixabay
Lähde: Sisältökuva 2 / Pixabay
Lähde: Health Ambition